Kulturna nagrada Metron

Dobitnica za 2016. dopisnica Moje Hrvatske Snježana Herek

Snježana Herek
Foto: Petar Tyran
1/2
28.12.2016.
u 10:22

Kulturnu nagradu Metron dodjeljuje Hrvatski centar od 2008. godine u spomen dugogodišnjeg predsjednika Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva u Beču, Demetra Karalla (1924. do 1991.) angažiranoga promicatelja manjinskog pitanja i skupne problematike autohtonih i alohtonih narodnih manjina

Kulturna nagrada Metron Hrvatskog centra u Beču za 2016. godinu pripala je dopisnici Večernjeg lista i Moje Hrvatske te suradnici Hrvatskog radija i magazina Fenix Snježani Herek "za veliku pozornost koju posvećuje hrvatskoj zajednici u Austriji, naročito gradišćanskim Hrvatima".

To je jednoglasno odlučio sedmeročlani žiri na sjednici održanoj u Beču.

Ovom kulturnom nagradom (skulptura od sirovog stakla i povelja) nagrađuje se doprinos dobitnice, koja je u svom izvještavanju, kako stoji u priopćenju Hrvatskog centra, "dugi niz godina redovito i opširno informirala javnost u Hrvatskoj, a putem interneta i širom svijeta, kako o događajima i priredbama, tako i o istaknutim postignućima gradišćanskih Hrvata u Beču i Gradišću". 

Uz, ostalo nagrađuje se i njezina novinarska "hrabrost u istraživanju i pisanju u Austriji".

Kako navodi žiri u obrazloženju, dodjelom Metrona želio je "vrednovati i nagraditi dosadašnje djelovanje ove istaknute hrvatske novinarke s europskim pogledom, a posebno i austrijskim 'štihom' u promicanju znanja i informacija o hrvatskoj zajednici u Austriji, posebno gradišćansko-hrvatskoj".

Kulturnu nagradu Metron dodjeljuje Hrvatski centar od 2008. godine u spomen dugogodišnjeg predsjednika Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva u Beču, Demetra Karalla (1924. do 1991.) angažiranoga promicatelja manjinskog pitanja i skupne problematike autohtonih i alohtonih narodnih manjina.

Svečano uručenje nagrade Metron dobitnici održat će se u prvom tromjesečju sljedeće godine u Hrvatskom centru u Beču.

Snježana Herek rođena je u Zagrebu, gdje je odrasla i školovala se. Diplomirala je na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. 

Novinarsku karijeru počela je u dnevnom listu Sportske novosti, gdje je bila i direktorica marketinga, a nastavila ju je kao njihova dopisnica iz Beča 1995. godine, odakle je neko vrijeme izvještavala i za dnevni list Vjesnik.

Najveći dio njezine dopisničko-izvjestiteljske karijere vezan je uz Večernji list, za koji već gotovo dva desetljeća izvještava iz Austrije, kao akreditirana novinarka kod austrijske savezne Vlade. 

Svoju novinarsku karijeru upotpunila je usavršavanjem na Novinarskoj akademiji Die Erste Bank u Beču.

Članica je Hrvatskog i austrijskog novinarskog društva u Zagrebu i Beču.

Udana je i majka odraslog sina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije