Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Dobitnica za 2016. dopisnica Moje Hrvatske Snježana Herek

Kulturnu nagradu Metron dodjeljuje Hrvatski centar od 2008. godine u spomen dugogodišnjeg predsjednika Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva u Beču, Demetra Karalla (1924. do 1991.) angažiranoga promicatelja manjinskog pitanja i skupne problematike autohtonih i alohtonih narodnih manjina
28. prosinca 2016. u 10:22 0 komentara 141 prikaza
Snježana Herek
Foto: Petar Tyran
Pogledajte galeriju 1/2

Kulturna nagrada Metron Hrvatskog centra u Beču za 2016. godinu pripala je dopisnici Večernjeg lista i Moje Hrvatske te suradnici Hrvatskog radija i magazina Fenix Snježani Herek "za veliku pozornost koju posvećuje hrvatskoj zajednici u Austriji, naročito gradišćanskim Hrvatima".

To je jednoglasno odlučio sedmeročlani žiri na sjednici održanoj u Beču.

Ovom kulturnom nagradom (skulptura od sirovog stakla i povelja) nagrađuje se doprinos dobitnice, koja je u svom izvještavanju, kako stoji u priopćenju Hrvatskog centra, "dugi niz godina redovito i opširno informirala javnost u Hrvatskoj, a putem interneta i širom svijeta, kako o događajima i priredbama, tako i o istaknutim postignućima gradišćanskih Hrvata u Beču i Gradišću". 

Uz, ostalo nagrađuje se i njezina novinarska "hrabrost u istraživanju i pisanju u Austriji".

Kako navodi žiri u obrazloženju, dodjelom Metrona želio je "vrednovati i nagraditi dosadašnje djelovanje ove istaknute hrvatske novinarke s europskim pogledom, a posebno i austrijskim 'štihom' u promicanju znanja i informacija o hrvatskoj zajednici u Austriji, posebno gradišćansko-hrvatskoj".

Kulturnu nagradu Metron dodjeljuje Hrvatski centar od 2008. godine u spomen dugogodišnjeg predsjednika Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva u Beču, Demetra Karalla (1924. do 1991.) angažiranoga promicatelja manjinskog pitanja i skupne problematike autohtonih i alohtonih narodnih manjina.

Svečano uručenje nagrade Metron dobitnici održat će se u prvom tromjesečju sljedeće godine u Hrvatskom centru u Beču.

Snježana Herek rođena je u Zagrebu, gdje je odrasla i školovala se. Diplomirala je na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. 

Metron Iz emisije Dobar dan Hrvati KroaTarantata primila Mini-Metron Branka Pavić Blažetin Povodom 25. obljetnice postojanja "Hrvatski glasnik bio je prva institucija Hrvata u Mađarskoj"

Novinarsku karijeru počela je u dnevnom listu Sportske novosti, gdje je bila i direktorica marketinga, a nastavila ju je kao njihova dopisnica iz Beča 1995. godine, odakle je neko vrijeme izvještavala i za dnevni list Vjesnik.

Najveći dio njezine dopisničko-izvjestiteljske karijere vezan je uz Večernji list, za koji već gotovo dva desetljeća izvještava iz Austrije, kao akreditirana novinarka kod austrijske savezne Vlade. 

Svoju novinarsku karijeru upotpunila je usavršavanjem na Novinarskoj akademiji Die Erste Bank u Beču.

Članica je Hrvatskog i austrijskog novinarskog društva u Zagrebu i Beču.

Udana je i majka odraslog sina.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.