Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Kakav je bio doprinos Hrvata najmnogoljudnijoj državi Južne Amerike?

Na promociji ovog jedinstvenog troknjižja znanstvenici će kroz prošlost i sadašnjost predstaviti odabrana društvena i kulturna obilježja hrvatske iseljeničke zajednice u Brazilu
16. siječnja 2019. u 09:23 0 komentara 79 prikaza
Foto: NILTON FUKUDA/DPA/PIXSELL

Predstavljanje troknjižja o hrvatskoj zajednici u Brazilu autora i priređivača projektnih izdanja dr. sc. Milana Puha iz São Paula održat će se u četvrtak 17. siječnja 2019. u 13 sati u dvorani Hrvatske matice iseljenika.

Brazilsko-hrvatski dodiri Početkom 40-ih u Brazilu je živjelo između 45 tisuća i 60 tisuća naših ljudi

Uz pozdravnu riječ ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Mije Marića te autora i priređivača projektnih izdanja, o spomenutom troknjižju naše zajednice u Brazilu govorit će predstavnici Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Gordan Ravančić i dr. sc. Darjan Godić.

Dr. sc. Milan Puh, Puljanin s višegodišnjom brazilskom adresom, voditelj je istraživačkog projekta "Povijest Hrvata i hrvatskog useljeništva u Brazil" u São Paulu od 2015. godine i priređivač knjiga "Hrvatska u Brazilu – iseljeničke priče i priče o useljenju", "Hrvatska u Brazilu do 1918: prva faza useljavanja" i "Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1945.: druga faza useljavanja". 

Prisilno protjerani Tko su Brazilci s hrvatskim putovnicama, a sporazumijevaju se na njemačkom jeziku?

Projekt se realizira uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Na promociji ovog jedinstvenog troknjižja znanstvenici će kroz prošlost i sadašnjost predstaviti odabrana društvena i kulturna obilježja hrvatske iseljeničke zajednice u Brazilu te istodobno upozoriti na demografske pokazatelje kao i stvaralačke doprinose Hrvata razvitku najveće i najmnogoljudnije države u Južnoj Americi.

Dr. sc. Milan Puh profesor je hrvatskog jezika i povijesti u Croatiji Sacri Paulistani i u Društvu prijatelja Dalmacije u São Paulu, gdje živi većina brazilskih Hrvata. Znanstveni je suradnik Centra za Slavenske studije Sveučilišta savezne brazilske države Paraná na znanstvenom projektu "Kartografija slavenskih studija u Brazilu: znanstveno-istraživački rad i njegova internacionalizacija". Hrvatska zajednica u Brazilu inače broji oko 80 tisuća ljudi.

Brazil Hrvatski iseljenici Posljednji trenuci sreće. A onda su došli u Brazil i doživjeli gorko razočaranje

Moderatorica promocije je Vesna Kukavica, voditeljica Odjela za nakladništvo Hrvatske matice iseljenika.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.