Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Još uvijek se priča o koncertu Zlatka Josipa Grgića

Za svoje glazbeno umijeće i impresivnu gitarističku tehniku, Grgić je nagrađen burnim pljeskom, povicima "bravo" i višestrukim pozivima na "bis"
05. travnja 2019. u 08:23 0 komentara 121 prikaza
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
Pogledajte galeriju 1/4

Koncert za pamćenje mladog hrvatskog gitariste Zlatka Josipa Grgića održan protekle nedjelje u kripti crkve sv. Petra u Beču, na drevnoj Torresovoj gitari "La Invencible", još uvijek je tema o kojoj se priča u austrijskom glavnom gradu. I to iz nekoliko razloga... 

Beč Christiana Uikiza oduševila gradišćanske Hrvate

Prvo, jer je riječ o premijernom izlasku iz Španjolske ove povijesne gitare od Antonia de Torresa iz 1890. godine, uz posebnu sigurnosnu pratnju i zaštitu. Drugo, jer je upravo Zlatko Josip Grgić kao posebno talentirani mladi glazbenik i "Torresov šaptač", kako su ga prozvali Španjolci, dobio jedinstvenu priliku svirati na ovoj tzv. "nepobjedivoj" gitari. I treće, jer je spomenuti mladi genij iz Hrvatske, kojemu je tek 18 godina, svojim virtuoznim prebiranjem po žicama oduševio ne samo prisutnu bečku publiku, nego i ljude iz struke. Zlatko je ponos bečkih i ostalih Hrvata u Austriji, ali i svojih roditelja, posebno oca Hrvoja Grgića, također gitariste iz klase poznatog austrijskog glazbenika Lea Witoszynskog.

Izložba u Beču Antun je invalid Domovinskog rata koji svoju radost i tugu prenosi na drvo

Posebnost bečkog koncerta bila je u tome što je on poveznica španjolske i bečke gitare, koje su prvi povezali Miquel Llobet i Luisa Walker. Dovoljan je to razlog za mladog hrvatskog glazbenika da i Llobetovo djelo uvrsti u svoj koncertni program koji su obilježila i djela ostalih poznatih španjolskih skladatelja, poput Francisca Tarrege, Isaaca Albéniza, Joaquina Malatsa i Enriquea Granadosa.

Za svoje glazbeno umijeće i impresivnu gitarističku tehniku Grgić je nagrađen burnim pljeskom, povicima "bravo" i višestrukim pozivima na "bis". Mladi umjetnik razdraganoj se bečkoj publici zahvalio s dva glazbena dodatka.

Glazbeno-turistička promocija Razglednica iz Istre stigla u Beč

Bečki koncert, pod pokroviteljstvom veleposlanstva Republike Hrvatskoj u Austriji, bio je ne samo sjajna promocija čarobnih zvukova Torresove gitare i Grgićeva muziciranja visokog profesionalnog dometa nego i Hrvatske, koja može biti ponosna na ovog mladog umjetnike velike glazbene budućnosti. Događaju je bila prisutna i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.