Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Jedan od posljednjih studenata Ivana Meštrovića ispričao priču o dolasku Indijanaca u Chicago

Hrvatski franjevci u Chicagu ustupili su neka Meštrovićeva djela, kao i crtež Svetog Ante koji je mnoge ostavio bez teksta
12. svibnja 2019. u 13:42 0 komentara 462 prikaza
Foto: Jelena Grbavac
Pogledajte galeriju 1/32

Daley Plaza, trg u središtu Chicaga, još jednom je ugostila Hrvate koji su predstavili našu zemlju i svoju iseljeničku zajednicu. U programu su nastupila djeca iz sve tri zajednice i sastav Hrvatska loza, a himne je otpjevala Maja Galić koja je nedavno sudjelovala na natjecanju opere u New Yorku, gdje je bila jedna od finalistica svih srednjoškolaca u cijeloj Americi.

Tradicionalni ručak Nema iskrenije i veće ljubavi od konkretnih djela. Da, to su Hrvatice iz Chicaga

Izaslanica Ureda gradonačelnika naglasila je važnost Hrvata u oblikovanju i postojanju Chicaga kroz povijest, ali i u današnjem vremenu. Sanja Laković, generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu naglasila je kako smo, iako mala nacija, ponosni na svoj doprinos ovome gradu. 

"Tu je Ivan Meštrović, umjetnik kojeg s ponosom ističemo, jer upravo njegovi Indijanci u Grand Parku krase ulazak u grad i tako odaju počast američkim starosjediocima", napomenula je Laković, dotaknuvši se i Nikole Tesle.

Istaknula je kako naša, danas slobodna i demokratska zemlja, koja je ujedno članica Europske unije, te uskoro preuzima privremeno predsjedanje istom, teži sudjelovati u pozitivnim promjenama za budućnost. 

FOTO I VIDEOGALERIJA Veličanstvena večer za Hrvate u Chicagu: I sve dok živim, o tebi pjevat ću

Okupljenima se obratio i Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u. Najprije se zahvalio svima koji su se pridružili ovom susretu, a zatim je pohvalio konzulicu Sanju Laković zato što, kako je istaknuo, "predanim radom promiče vrijednosti naše zajednice".

Spomenuo je i sve Hrvate koje su, uz ljubav prema svojim hrvatskim korijenima, predano služili Americi, a neki su položili i živote za nju.

"Moguće je biti Amerikanac predan svojoj domovini, no u isto vrijeme ne zaboraviti ljubav prema hrvatskoj grudi", istaknuo je Šimunović.

Korijeni Djeca iseljenika povezala Vukovar, Boku kotorsku i Chicago

Goste je kroz obilazak grada vodila Maria Dugandžić-Pašić, autorica knjige "Croatians in Chicagoland", koja je dobro upoznata s poviješću Hrvata u ovoj metropoli. John David došao je iz Mooney Foundation i jedan je od posljednjih studenata Ivana Meštrovića. Iz Zagreba je doputovala umjetnica Anita Kontrec, davši osvrt na ovog velikog umjetnika upotrebom glagoljice.

Hrvatski franjevci u Chicagu ustupili su neka Meštrovićeva djela, kao i crtež Svetog Ante koji je mnoge ostavio bez teksta. Prema mišljenju umjetnika Mooneyja, jedan je od najimpozantnijih uradaka toga sveca koje je imao prilike vidjeti.

Maria Pappas, dugogodišnja prijateljica Hrvata u Chicagu, zahvalila je Johnu Davidu Mooneyju na pripremi izložbe. Dirljivim riječima naglasila je da je upravo tako dao Hrvatima na značaju i pokazao kako su priznati izvan same zajednice. 

Gospodin Mooney emotivnim obraćanjem ispričao je okupljenima i pokoju crticu iz života Meštrovića umjetnika koji je umro upravu u njegovu ateljeu, u subotnje jutro, 16. siječnja 1962. godine. 

Modna revija Zgodne Hrvatice iz Chicaga nikad nije pratilo više ljudi

Zanimljiva je i priča o dolasku Indijanaca iz Zagreba u Chicago, koji su rastavljeni i smješteni na palubu broda gdje ih je zapljuskivalo more pri dolasku u Ameriku. Prema želji Meštrovića ono je stvorilo patinu (promjena boje i teksture) na površini spomenika.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.