Novi projekt HMI-ja

Igračka u srcu

Irena Stanić Rašin, ravnateljica Hrvatske škole - Boston:
Foto: Matica
1/2
04.04.2018.
u 10:23

Riječ je o projektu međunarodne kulturne suradnje s hrvatskim školama, katoličkim misijama i drugim relevantnim institucijama izvan RH s ciljem poticanja i razvoja kreativnosti djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture te njegovanje hrvatskoga jezika

Hrvatska matica iseljenika, u suradnji s Hrvatskom školom – Boston (SAD) i Zakladom za hrvatske studije (Sydney, Australija), pokreće multimedijalni projekt IGRAČKA U SRCU, inspiriran hrvatskom tradicijskom kulturom. Riječ je o projektu međunarodne kulturne suradnje s hrvatskim školama, hrvatskim katoličkim misijama i drugim relevantnim institucijama izvan RH s ciljem poticanja i razvoja kreativnosti djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture te njegovanje hrvatskoga jezika.

Prvi dio projekta već je započeo. Naime, za izradu igračaka pripremljen je likovno-literarni natječaj sa svim potrebnim uputama, kategorijama i pravilima koji su, osim na stranicama časopisa Matica, dostupni na mrežnim stranicama svih triju koordinatora –organizatora. Dobro su došli individualni ili grupni radovi, bez obzira na to jesu li iz hrvatske škole, folklornog ili tamburaškog društva, nogometnog kluba ili obitelji hrvatskih korijena, ističe Lada Kanajet Šimić, rukovoditeljica Matičina Odjela za školstvo, znanost i šport. Važno je napomenuti da će članovi ocjenjivačkog suda biti umjetnici, učitelji ili drugi stručnjaci koji ni na koji način neće sudjelovati u natjecanju, a njihova imena bit će objavljena prije datuma zatvaranja natječaja. Škole koje će sudjelovati u natječaju međusobno će se povezati i umrežiti kako bi poslije mogle razmjenjivati iskustva i otvoriti prostor za daljnju suradnju.

Nakon provedenog natječaja, završna aktivnost bit će multimedijalna izložba u zgradi HMI-ja, početkom prosinca 2018., na kojoj će biti izloženi ne samo najbolji radovi djece, među kojima će stručni ocjenjivači izabrati najbolje radove, već i radovi mladih hrvatskih dizajnera Studija dizajna pri Arhitektonskome fakultetu u Zagrebu koji također izrađuju igračke inspirirane hrvatskom tradicijskom kulturom, navodi Snježana Jurišić, rukovoditeljica Odjela za kulturu. Uz prikaz autentičnih drvenih igračaka iz Etnografskoga muzeja – Zagreb, dobit će se krug stvaranja: od tradicije, preko današnje interpretacije putem dječjeg stvaralaštva i akademskog stvaralaštva do gotovog proizvoda.

Uz sudionike iz inozemstva, u projekt će se uključiti i nekoliko suradničkih škola iz Hrvatske, a program otvaranja i radionice 'HAI - Hrvatske autentične igračke' moći će se pratiti u realnome vremenu putem interneta, ističu nositeljice projekta u HMI-ju.

Komentara 1

NA
naskvarner
15:18 04.04.2018.

bez veze§

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije