Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

I Hrvati na Europskom danu jezika u Beču

Na ovoj hvalevrijednoj međunarodnoj manifestaciji prvi put su predstavljeni svi službeni jezici UN-a i to je posebno obilježilo ovogodišnji Europski dan jezika
01. listopada 2018. u 09:16 0 komentara 42 prikaza
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
Pogledajte galeriju 1/2

"Pinokio i višejezičnost Europe" naziv je ovogodišnjeg obilježavanja Europskog dana jezika u Europskom domu u Beču koji je oduševio mnogobrojne posjetitelje.

Trodnevna priredba Gradišćanski Hrvati napravili feštu u središtu Beča

Predstavnici veleposlanstava u Austriji, Kulturni instituti zemalja članica Europske unije (EUNIC) i Škola stranih jezika u Beču na nacionalnim jezicima čitali su odabrani ulomak iz svjetski poznate dječje bajke "Pinokio" Carla Collodija. Čudnovati doživljaji drvenog lutka objavljeni u milijunima primjeraka predstavljeni su u Beču na ukupno 35 jezika i dijalekata. 

Na standardnom hrvatskom ulomak je čitao drugi tajnik u hrvatskom veleposlanstvu u Austriji Domagoj Marić, a na gradišćansko-hrvatskom spisateljica i glumica iz Gradišća Ana Šoretić.

PREDAVANJE Prof. dr. Zdravka Matišić u Beču o gradišćanskom Hrvatu Ivanu Filipu Vesdinu

Na ovoj hvalevrijednoj međunarodnoj manifestaciji prvi put su predstavljeni svi službeni jezici UN-a i to je posebno obilježilo ovogodišnji Europski dan jezika 

Kako je rekao Domagoj Marić, domaćin i voditelj ove manifestacije Achim Braun posebno je naglasio da je "višejezični karakter EU jedini model prema kojem države članice mogu zadržati vlastiti identitet."

Prema njegovima riječima, središnji cilj Europskog dana jezika jest podizanje svijesti o jezičnoj i kulturološkoj raznolikosti Europe. Kako bi to na pristupačan način približili i djeci i mladima, u sklopu programa u Beču predstavnici Europske komisije u Austriji i austrijski pedagozi održali su više radionica na temu europskih integracija te europskog, nacionalnog i lokalnog identiteta.

Očuvanje baštine Ljetopis kao promotor jezika panonskog prostora

Zanimljivo predavanje za odrasle "Pinokio – dio našeg kulturnog nasljeđa?" održao je dr. Thomas Strasser s Bečkog sveučilišta.

"Moglo se čuti o Pinokiju od multimedijalnosti do fake newsa", napomenuo je Marić, dodavši kako je dr. Strasser istaknuo da je preko korištenja simbola Pinokija napravljena poveznica s fake news, fenomenom današnjice, u kojoj ovaj poznati lik iz dječje književnosti ima ulogu pokazatelja je li riječ o istinitoj ili lažnoj vijesti.

Skype HiT-1 Petero dobitnika stipendije za internetsko učenje hrvatskog jezika

Glazbenu podlogu obilježavanju Europskog dana jezika dao je zbor Et Arcadia koji djeluje u sklopu Talijanskog kulturnog instituta u Beču. Manifestaciju je pratila i prigodna izložba "Pinokio na 40 jezika". Europski dan jezika iniciralo je Vijeće Europe 2001. godine s ciljem isticanja višejezičnosti kao jednog od glavnih pokazatelja multikulturalnog karaktera europske integracije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.