Žigmund Luksemburški, kralj Hrvatske

Hrvatsko društvo Luksemburg zanimljivom izložbom obilježilo Dan neovisnosti RH

Foto: HDL/Commune de Mamer
1/15
08.10.2019.
u 20:03

U općini Mamer živi 52 posto stranaca, a Hrvati su među 20 najbrojnijih nacija. Roth je izrazio zadovoljstvo što je sjedište HDL-a na njihovu području te obećao i daljnju potporu

Hrvatsko društvo Luksemburg obilježilo je Dan neovisnosti Republike Hrvatske održavanjem raskošne i odlično posjećene izložbe pod nazivom "Žigmund Luksemburški, kralj Hrvatske (1387. – 1437.)". U program su uključene i važne obljetnice: 600 godina dubrovačkog Orlanda i 925 godina Zagrebačke nadbiskupije. 

Organizator je postavio i štandove na kojima su predstavljene Europske prijestolnice kulture: hrvatska Rijeka (2020.) i luksemburški Esch (2022.), kao i mnogobrojne eksponate kojima su prikazani hrvatska povijest i kultura te vjekovne veze između naših dviju nacija.

Proslavu je otvorila i najavila njezin slijed Jelena Bulić, lingvistica s doktoratom iz komparativne književnosti, nakon čega je međunarodni zbor Bractwo Śpiewu Tradycyjnego izveo himne Luksemburga i Hrvatske. Uslijedila su izlaganja na francuskom, engleskom i hrvatskom jeziku, kako bi svatko iz publike mogao dobiti informacije o konceptu i sadržaju izložbe.

U svojoj pozdravnoj riječi Danijel Stanković, tajnik Hrvatskog društva Luksemburg, zahvalio je Općini Mamer na ustupanju gradske vijećnice za ovu izložbu i na odličnoj suradnji u svakom pogledu, te Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bruxellesu na velikoj potpori. Istaknuo je uključenost brojnih stručnjaka u pripremi materijala i osobito zahvalio mr. Sari Katanec i dr. Suzani Miljan na stručnim izlaganjima.

Gilles Roth, načelnik Općine Mamer i zastupnik u luksemburškom Parlamentu, naglasio je primjetno sudjelovanje hrvatske zajednice u životu općine – od nastupanja u sportskim klubovima pa sve do angažmana u općinskim odborima. 

U općini Mamer živi 52 posto stranaca, a Hrvati su među 20 najbrojnijih nacija. Roth je izrazio zadovoljstvo što je sjedište HDL-a na njihovu području te obećao i daljnju potporu.

Nj. E. Joško Paro, veleposlanik Hrvatske u Belgiji i Luksemburgu, zahvalio je organizatorima na pripremi vrijedne manifestacije te luksemburškim domaćinima na susretljivosti. U svom govoru napomenuo je kako je Luksemburg najbolji primjer uspjeha Europskog projekta, odnosno suradnje i međusobnog uvažavanja tisuća ljudi iz svih krajeva Europe i svijeta. Najavio je kako će u sklopu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom veleposlanstvo pripremiti posebni program za Veliko Vojvodstvo koje je i sjedište brojnih institucija EU-a.

Jean-Claude Muller, savjetnik za kulturu luksemburške Vlade, izrazio je veliko zadovoljstvo stručnom razinom priređene izložbe i održanih predavanja. On je ujedno i predsjednik Luksemburške udruge za genealogiju i heraldiku te je organizatorima ponudio nastavak svoje potpore i pozvao ih na daljnju suradnju.

Dr. Suzana Miljan, iz Odsjeka za povijesne znanosti HAZU, održala je dva zanimljiva izlaganja o Hrvatskoj tijekom Srednjeg vijeka. Posjetitelje je upoznala s najvažnijim događajima iz života kralja i cara Žigmunda Luksemburškog kao i o njegovu vjenčanju s Barbarom Celjskom u Krapini 1405. godine. Posebno je istaknula Žigmundov posjet Dubrovniku 1396. kojom prigodom je inicirao postavljanje spomenika francuskom vitezu Rolandu kao simbola slobode i neovisnosti.

Anđelko Markulin, predsjednik HDL-a i voditelj projekta, održao je prezentaciju "Hrvatska – od davnina do danas" u kojoj je prikazao povijesni slijed događanja na teritoriju Hrvatske u posljednjih 2500 godina. Tako su posjetitelji čuli o našoj prapovijesti od dolaska Hrvata na Jadran, preko kneževa i kraljeva te o zajedničkoj hrvatsko-ugarskoj kruni, pa sve do ulaska Hrvatske u Europsku uniju i njenog skorog predsjedanja istom.

Skup su svojim dolaskom uveličali i Vesna Tomljenović, hrvatska sutkinja na Općem sudu Europske unije, Mario Madunić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, vlč. David Ryan, voditelj Hrvatske katoličke zajednice Luksemburg i Franco Avena, predsjednik Savjeta za strance luksemburške Vlade.

Organizatori su uručili poklone uzvanicima te gospođi Maji Orač Rippert, velikoj poznavateljici povijesti i kulture Hrvatske i Luksemburga, koja je pripremila cijeli postav i stručno vođenje kroz izložbu.

Predahe između prezentacija popunili su svojim glazbenim izvedbama, na oduševljenje publike: Art of Music (vokalni ansambl srednjovjekovne renesansne i sakralne glazbe), Josip Dragnić (gitarist i profesor klasične gitare) i Klapa Luksemburg (Anđela Zelić, Nikola Sunjka, Veljko Beader i Ivo Mihajlović). 

Na kraju su se posjetitelji uputili u razgledanje izložbe i međusobno druženje, uz gastronomske delikatese, sokove i hrvatska vina, koju su posluživali uvijek nasmijani Maja Broz Hafner i Kristijan Aleksandrović. Materijale o godini Orlanda pribavila je Marijana Deranja O'Dwyer, a o kulturnim projektima koji su u pripremi informacije su pružale Tatjana Škorić na štandu Rijeke 2020. i Mélanie de Jamblinne na štandu Escha 2022.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije