Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatskim novinama nakon 110 godina izlaženja prijeti gašenje

Istaknuo je kako manjinski mediji, pa tako i Hrvatske novine imaju važnu ulogu jer osiguravaju pripadnicima narodnih manjina pristup informacijama na njihovu materinskom jeziku te jačaju društveni dijalog, multikulturalizam i toleranciju
18. studenoga 2019. u 23:17 0 komentara 392 prikaza
Petar Tyran
Foto: Hrvatski centar u Beču

„Ako financiranje Hrvatskih novina gradišćanskih Hrvata ne preuzme austrijska država, ovom manjinskom tjedniku, nakon 110 godina izlaženja, prijeti gašenje“, rekao je u razgovoru za Večernji list glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran.

Erasmus Filip je oduševljen gradišćanskim Hrvatima: Ova ljubav tek je počela i nikada neće završiti

Hrvatsko štamparsko društvo iz Željeznog na čelu s predsjednikom Ivicom Mikulom, koje je izdavač Hrvatskih novina, pokušava na Tyranovu inicijativu pokrenuti akciju za „ostvarenje boljeg pozicioniranja manjinskih medija u austrijskom javnom životu“.

„Sadašnja je situacija takva da se urednik plaća iz austrijskog državnog proračuna, a prema najavama to će se navodno ukinuti i onda ćemo doći u situaciju da ćemo moći platiti ili tisak novina ili urednika u skromnom iznosu“, istaknuo je Tyran dodavši:
„Kako se Austrija nalazi pred formiranjem nove vlade i koalicijski pregovori Narodne stranke i Zelenih upravo su u tijeku, odlučili smo hitno pokrenuti društveno-političku akciju da se pravovremeno poduzmu potrebni koraci za očuvanje manjinskih medija i u budućnosti“.

Hrvatsko štamparsko društvo, u kojem su angažirani Hrvati različitih političkih i društvenih svjetonazora s ciljem njegovanja i očuvanja hrvatske riječi i kulture te informiranja većinskog naroda o djelovanju gradišćanskih Hrvata, namjerava zajedno s Hrvatskim novinama na tri razine izvijestiti javnost o teškom stanju u kojem se nalaze manjinski mediji u Austriji.

Topoteka sela Gradišćanski Hrvati osmislili zanimljiv projekt. A imaju i plan do 2023.

„Hrvatske novine nastojat će prvo kroz predsjedništvo Hrvatskog štamparskog društva, zatim kroz think-tank krug istomišljenika koji upravo formiramo, a koji će svojim znanjem i iskustvom ukazivati i upozoravati nadležne i odgovorne na teško i opasno stanje u koje su došli manjinski mediji te treće kroz izvještavanja medija u Austriji i Hrvatskoj, senzibilizirati javnost u traženju rješenja“, pojasnio je Tyran. 

Istaknuo je kako manjinski mediji, pa tako i Hrvatske novine, imaju važnu ulogu jer osiguravaju pripadnicima narodnih manjina pristup informacijama na njihovu materinskom jeziku te jačaju društveni dijalog, multikulturalizam i toleranciju.

„Ako gradišćanski Hrvati neće imati svoj tiskani medij, ljudi će prvo prestati čitati, a onda i govoriti, i tako će na kraju nestati kao narodna manjina“, tvrdi glavni urednik Hrvatskih novina, upozoravajući na „dramatičnost“ situacije.

Dobar dan, Hrvati TV emisija o gradišćanskim Hrvatima proslavila 30. rođendan

„Sve što neka narodna manjina proizvede, pa tako i novine, ne može se amortizirati, jer nas je premalo da bismo mogli pokriti troškove i zato smo ovisni o drugima. To je sudbina svih manjina“, rekao je Tyran.

Na upit kakva je situacija s ostalim autohtonim narodnim manjinama u Austriji, jer gradišćanski Hrvati su samo jedna od njih šest, Tyran je odgovorio kako su koruški Slovenci, koji imaju tjednik „Novice“, istog mišljenja kao i gradišćanski Hrvati, no da je njima mnogo lakše jer imaju „izuzetno jaku financijsku potporu Republike Slovenije“.

„U usporedbi sa Slovencima, mi od Republike Hrvatske dobijemo neki sitni iznos koji nas ne može spasiti“, istaknuo je Tyran. Dodao je kako i Mađarska snažno podupire Mađare u Austriji, a da ostale austrijske manjine, Slovaci, Česi i Romi također imaju svoje tiskane časopise. 

Za 2018. Donosimo tko su dobitnici Kulturne nagrade gradišćanskih Hrvata 'Metron'

„Naš je stav da to pitanje financiranja neprofitnih manjinskih medija prije svega mora riješiti Austrija u skladu s Državnim ugovorom iz 1955. godine“, zaključio je Petar Tyran, napomenuvši kako „po tom pitanju gradišćanski Hrvati i od Hrvatske očekuju konkretnu financijsku pomoć“.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.