Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Filip je oduševljen gradišćanskim Hrvatima: Ova ljubav tek je počela i nikada neće završiti

Zašto? Upitali smo tog ambicioznog zagrebačkog studenta pred diplomom
16. listopada 2019. u 10:48 0 komentara 593 prikaza
Foto: Privatni album

Odrađivanje Erasmusove stručne prakse za studente u nekoj od inozemnih ustanova, institucija ili poduzeća, odlična je prilika za razmjenu znanja, kulture i zbližavanje raznih naroda i narodnosti, ali i za stjecanje vlastitog životnog iskustva.

Prošlost i sadašnjost Jedinstveno glazbeno-literarno putovanje od Beča do Trstenog

Potvrda tome je i Filip Bunjevac, student marketinga i komunikacije na Poslovnom veleučilištu Zagreb, čiji je domaćin bio Hrvatski centar gradišćanskih Hrvata u Beču.

"Na Erasmusovu praksu u Hrvatski centar došao sam po preporuci moje prijateljice Jelene Duvnjak iz Zagreba koja je svojedobno i sama radila u Hrvatskom centru i bila puna pohvala za gradišćanske Hrvate", rekao je Filip Bunjevac koji je prije tri godine bio i polaznik Styria: SCOOL akademije, namijenjene pomoći studentima pri integraciji u poslovni svijet. 

Njemu je, kako nam je otkrio, Styria dobra potvrda da su marketing i komunikacija pravi izbor za njegovu poslovnu budućnost. Dokaz ambicioznosti ovog mladića jest i činjenica da je uvršten u TOP 3 studenta akademije te je nagrađen stipendijom.

Više od sunca i mora Turistički klaster Slavonija predstavljen u Beču

Nije isključeno i da ponovno posjeti Hrvatski centar, kako tvrdi, kao posjetitelj, a možda i kao vanjski suradnik: "Ljubav prema gradišćanskim Hrvatima tek je počela i nikada neće završiti".

Bunjevca su, naime, u četiri mjeseca, koliko je bio na praksi u Hrvatskom centru, gradišćanski Hrvati, koje je sreo prvi put u životu, jednostavno oduševili.

Zašto? Upitali smo tog ambicioznog zagrebačkog studenta pred diplomom.

"Gradišćanske Hrvate gledao sam i proučavao putem emisija emitiranih na HRT-u i ORF-u, a njihova kultura i jezik bili su mi toliko zanimljivi da sam ih želio pobliže upoznati", odgovorio je Bunjevac dodavši: "Posebno zanimljiv mi je bio njihov jezik koji se govorio prije gotovo 500 godina i na području Hrvatske, na jednoj strani sličan standardnom hrvatskom jeziku, a na drugoj pomalo egzotičan".

Napomenuo je kako se tijekom prakse u Hrvatskom centru trudio naučiti i pokoju riječ gradišćanskohrvatskog jezika, koji je, kako mu se čini "pravo, ali nedovoljno prepoznato bogatstvo" ove hrvatske narodne manjine u Austriji.

Europske vrijednosti Promocija Opatije u Beču: To je more svih nas

"Radio sam dosta istraživanja iz Hrvatskih novina, tjednika gradišćanskih Hrvata i ostao zadivljen kako ova narodna manjina čuva i njeguje svoj jezik, kulturu i tradiciju. Posebno folklornu, dugu i bogatu, kroz stare napjeve, ples i narodne nošnje“, naglasio je Filip Bunjevac, koji je u Hrvatskom centru sjedio do prostora gdje je dvojezični Dječji vrtić "Viverica".

"Bio sam svakodnevno u doticaju s tom djecom i odgojiteljicama koje ih brižno educiraju, između ostalog i putem raznih radionica", naglasio je dodavši: "Upravo to prenošenje jezika, kulture i hrvatskog identiteta na mlade naraštaje budi nadu da će gradišćanski Hrvati opstati još mnogo, mnogo stoljeća".

Za Filipa je Erasmus praksa, kako je rekao, bila "mnogo više" od uobičajene prakse koju treba odraditi.

Europska turneja Publika u bečkom Musikvereinu ovacijama ispratila Zagrebačku filharmoniju

"U Beču sam stekao sjajna prijateljstva i toliko toga naučio o kulturnom i drugom bogatstvu na ovim prostorima, na čemu prije svega moram zahvaliti svojim dragim gradišćanskim Hrvatima i svim djelatnicima Hrvatskog centra. Sretan sam da sam bio dio ove lijepe priče", zaključio je Filip Bunjevac koji planira uskoro u Zagrebu obraniti svoj diplomski rad i započeti poslovnu karijeru.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.