Topoteka sela

Gradišćanski Hrvati osmislili zanimljiv projekt. A imaju i plan do 2023.

Hrvatska redakcija ORF-a
12.07.2019.
u 10:32

Cilj je sakupljati fotografije, dokumente i filmove u privatnom vlasništvu i učiniti ih dostupnim za javnost

Općina Pandrof poziva sve svoje stanovnike da pomognu pri izradi takozvane topoteke sela. To je digitalni arhiv na internetu, koji su stvorili za dokumentiranje slika, razglednica, videa ili pisanih dokumenata iz Pandrofa. 

Na platformi, s pomoću stanovnika Pandrofa, namjeravaju objaviti različite fotografije koje daju uvid npr. u društveni i seoski život ili prikazuju školsku ili vrtićku djecu. Do 2023. godine namjeravaju imati 7111 fotografija i dokumenata. 

"Poticaj za ovakvu topoteku bila je izrada seoske kronike prije pet godina. Već tada je skupljeno mnogo slika i dokumenata", piše načelnik Wolfgang Kovač u informativnoj brošuri. Do sada je prikupljeno više od 1500 fotografija i sedam dokumenata.

Određene fotografije ljudi mogu komentirati. Najstarija je ona iz 1878. i prikazuje župnika Johanna Szicherlea. Mještani koji imaju stare fotografije ili dokumente mogu ih donijeti u zgradu općine. Ondje će ih skenirati i po dogovoru staviti u topoteku Pandrofa. 

Cilj projekta jest sakupljati fotografije, dokumente i filmove u privatnom vlasništvu i učiniti ih dostupnima za javnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije