Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Gradišćanski Hrvati osmislili zanimljiv projekt. A imaju i plan do 2023.

Cilj je sakupljati fotografije, dokumente i filmove u privatnom vlasništvu i učiniti ih dostupnim za javnost
12. srpnja 2019. u 10:32 0 komentara 78 prikaza
Foto: Hrvatska redakcija ORF-a

Općina Pandrof poziva sve svoje stanovnike da pomognu pri izradi takozvane topoteke sela. To je digitalni arhiv na internetu, koji su stvorili za dokumentiranje slika, razglednica, videa ili pisanih dokumenata iz Pandrofa. 

Pandrof Predstavljena četverojezična knjiga za gradišćanske osnovnoškolce

Na platformi, s pomoću stanovnika Pandrofa, namjeravaju objaviti različite fotografije koje daju uvid npr. u društveni i seoski život ili prikazuju školsku ili vrtićku djecu. Do 2023. godine namjeravaju imati 7111 fotografija i dokumenata. 

"Poticaj za ovakvu topoteku bila je izrada seoske kronike prije pet godina. Već tada je skupljeno mnogo slika i dokumenata", piše načelnik Wolfgang Kovač u informativnoj brošuri. Do sada je prikupljeno više od 1500 fotografija i sedam dokumenata.

Dobar dan, Hrvati TV emisija o gradišćanskim Hrvatima proslavila 30. rođendan

Određene fotografije ljudi mogu komentirati. Najstarija je ona iz 1878. i prikazuje župnika Johanna Szicherlea. Mještani koji imaju stare fotografije ili dokumente mogu ih donijeti u zgradu općine. Ondje će ih skenirati i po dogovoru staviti u topoteku Pandrofa. 

Cilj projekta jest sakupljati fotografije, dokumente i filmove u privatnom vlasništvu i učiniti ih dostupnima za javnost.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.