Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatski božićni kolači hit na sajmu u Luksemburgu

Ne treba zaboraviti da međunarodni "Bazar" ima humanitarni karakter, s posebnim naglaskom na borbu protiv siromaštva u cijelom svijetu, a naročito na pružanju pomoći djeci i ženama
10. prosinca 2018. u 11:51 0 komentara 883 prikaza
Foto: Ljubica Karaman i Mirjana Kacavenda
Pogledajte galeriju 1/16

Opuzenske mandarine, razne domaće rakije, maslinovo ulje i raznovrsni božićni kolači koje su Hrvati u Luksemburgu pripremili za ovogodišnje 58. izdanje manifestacije "Bazar international de Luxembourg" bili su pravi hit među nekoliko tisuća posjetitelja na velesajmu LuxExpo. 

Subota U Luksemburgu uskoro mandarine iz doline Neretve, maslinovo ulje, marmelada, domaća rakija...

Gotovo dvije tone voća iz doline Neretve prodano je, većinom u obliku svježe iscijeđenog soka, na hrvatskom štandu smještenom na frekventnom mjestu između dvaju izložbena paviljona. 

"Jako smo zadovoljni interesom za hrvatskim štandom, a i odrađenim poslom. Nekoliko desetaka volontera iz svih krajeva Hrvatske svake godine udruži snage i učini nešto dobro u predbožićno vrijeme. Ove godine imali smo i bazarsku tortu u hrvatskim bojama. Posebna je atmosfera Bazara u kojoj se hrvatske kockice susreću s japanskim kimonom i bavarskim nošnjama. Svaka zemlja ističe svoje tradicije i ima svoju prepoznatljivost. Treba to doživjeti", rekla je voditeljica hrvatskog štanda Ivana Schumacher Filipović. 

Ponosni što su Hrvati Naši ljudi u Luksemburgu bogatim programom obilježili Dan neovisnosti

Već nekoliko godina obiteljsko gospodarstvo Mama organica iz Opuzena važna je karika prezentacije Hrvatske na luksemburškom međunarodnom Bazaru. 

"Godišnje proizvodimo tridesetak tona različitih agruma, pretežno mandarina i drugog voća. Zauzimamo se za poljoprivredu na ekološki prihvatljiv način, a s našim hrvatskim prijateljima u Luksemburgu surađujemo svake godine na Bazaru, gdje nudimo mandarine, klementine i druge proizvode", istaknuli su Ana i Ivan Aničić iz spomenutog OPG-a.

U subotu Zanimljiv program za Hrvate u Luksemburgu

Luksemburška vojvotkinja Maria Teresa, inače visoka pokroviteljica Bazara, obišla je izložbene dvorane te se susrela i s Hrvatima, baš kao i ponovno izabrani luksemburški premier Xavier Bettel, ali i novoimenovani voditelj Hrvatske katoličke misije u Luksemburgu vlč. David Ryan.

Ne treba zaboraviti da međunarodni "Bazar" ima humanitarni karakter, s posebnim naglaskom na borbu protiv siromaštva u cijelom svijetu, a naročito pružanja pomoći djeci i ženama. 

Oktav Poznate hrvatske marijanske pjesme izvedene u središtu Luksemburga

"Prošle godine Bazar je donirao više od pola milijuna eura raznim humanitarnim projektima u velikom broju zemalja koje sudjeluju. Posebno nas raduje da je ove godine među projekte kojima se pruža pomoć prvi put uvršten i onaj u Lijepoj Našoj. Riječ je o "Ženskoj sobi – Centru za seksualna prava u Zagrebu", osnovanoj 2002. godine u cilju prevencije i suzbijanja seksualnog nasilja, pružanja izravne podrške i pomoći osobama koje su preživjele seksualno nasilje te promocije i zaštite seksualnih prava", zaključila je Ivana Schumacher Filipović.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.