Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatica iz Münchena predstavila roman napet poput dobre utakmice

I u najnovijem romanu autorica se posvećuje opisima aktualnog hrvatskog društva. Kroz ozračje svjetskog nogometnog prvenstva, odnosno kroz prizmu igre, obrađuje tematiku naše društvene zbilje
18. listopada 2019. u 09:13 0 komentara 113 prikaza
Foto: Snježana Radoš
Pogledajte galeriju 1/2

U Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu svečano je predstavljen roman Slušaj ptice kako pjevaju autorice Nele Stipančić Radonić koja živi u Münchenu. Djelo je objavila prestižna splitska Naklada Bošković koja često otvara prostor hrvatskoj knjizi iz dijaspore od proze do poezije i esejistike. Uz autoricu, o romanu su govorili ugledna književnica i esejistica dr. sc. Željka Lovrenčić i književni kritičar doktorand splitskog Filozofskog fakulteta Branimir Romac te Lada Žigo Španić, moderatorica. Ulomke je nadahnuto interpretirala dramska umjetnica Dunja Sepčić.

Sead Husić Napisao roman o tragičnim sudbinama naših gastarbajtera u Njemačkoj

Prema riječima Željke Lovrenčić, radnju romana Nele Stipančić Radonić, napetog poput dobre utakmice, objedinjuje upravo tā popularna igra. Ova spisateljica do sada je objavila tri pjesničke zbirke i dva romana. Dok opširni povijesni roman Grišnici i pravednici (2016.) govori o povijesti Bosne, roman Putovanje u Indiju (2017.) suvremene je tematike.

"U njemu susrećemo uglavnom likove iz našeg susjedstva. I u najnovijem romanu autorica se posvećuje opisima aktualnog hrvatskog društva. Kroz ozračje svjetskog nogometnog prvenstva, odnosno kroz prizmu igre, obrađuje tematiku naše društvene zbilje", istaknula je dr. sc. Željka Lovrenčić.

"Prepoznatljiva poetika Nele Stipančić Radonić, određena je lakoćom pripovijedanja u posve netipičnim motrištima svakodnevice potrošačkog društva, intrigantnim strukturama te vječno zanimljivim obiteljskim temama (bračnim, bratskim, prijateljskim…), što joj priskrbljuje sasvim osebujno mjesto u okviru recentne hrvatske književne produkcije s migrantskom pozadinom, prepoznatljivoj u bilokalnosti, odnosno bivanju između dviju različitih društvenih okolina", dodala je Lada Žigo Španić. 

Lektira Roman Miroslava Međimoreca objavljen u Meksiku

"Riječ je o tekstu, unatoč beznađu što okružuje protagoniste, koji na vrlo jednostavan način dotiče neke od zagonetki ljudskog života kao što su sreća, upućenost na druge, životne prisutnosti i odsutnosti, nepredvidivosti kojima ne možemo umaknuti, potrebu za odlascima i odmicanjima, te osobito traganjem za svjetlom nade. Kolopletom različitih motiva uklopljenih u konkretnu priču o dvojici braće, autorica ujedno dotiče konstante postojanja, istosti i različitosti, među pojedincima i njihovim pojedinačnim sudbinama, ali i među idejama i načinima bivanja tijekom obiteljskog života", naglasio je književni kritičar Branimir Romac.

"Ovo je društveni, ali i psihološki roman koji kroz društvenu situaciju obrađuje i obiteljske te općenite odnose među ljudima. Iz ne baš optimistične perspektive, govori o stanju duha hrvatske nacije te o površnosti, sebičnosti i nezainteresiranosti za svijet oko sebe mnogih naših sunarodnjaka", ustvrdila je teoretičarka književnosti Željka Lovrenčić.

Ivan Aralica Farrell Aralica u novom romanu otkrio nevjerojatnu informaciju

Sažeto, glavni protagonisti su braća Fabijan i Boris, dva potpuno suprotna lika. Dok je novinar – kolumnist Fabijan povučeni sanjar koji je doživio veliku ljubav s Julijom, sestrom kolegice s posla koja je umrla, i od tada živi povučeno između kuće i ureda, Boris je sušta suprotnost: šarmer i ljubitelj žena. Po zanimanju slikar, živi obiteljskim životom premda vrlo često izlijeće iz obiteljskog gnijezda. Njegovu suprugu Laru to više pretjerano i ne zanima; njoj je bitna forma. Uredila si je život i brine o sinu Svenu. Pravi se da ništa ne zna o Borisovim ljubavnim pustolovinama kojima nije odoljela ni mlada Tea u koju je zaljubljen i njegov sin.

Budući da otac nikada nije imao ni volje ni vremena baviti se sinovim problemima, uglavnom je sve rješavao novcem. Velikome zaljubljeniku u nogomet, omogućio mu je i odlazak u Brazil na Svjetsko nogometno prvenstvo. Kada Boris dozna da mu sin Sven nije zainteresiran za odlazak na fakultet, među njima izbija velika svađa. A kada Sven spozna da mu se otac viđa s djevojkom koju voli, stradava u prometnoj nesreći. Braća različitih karaktera, Fabijan i Boris, nakon dugo vremena ponovno se zbližavaju upravo u toplo ljeto kad "vatreni" nižu uspjehe na terenu. Uvijek nerviranje s Fabijanove i čuđenje s Borisove strane.

"U ovome romanu koji se zbog dinamike i napetosti lako i brzo čita, nema sretnog završetka. Ovo naizgled lagano i vrlo vješto pisano štivo obrađuje složenu tematiku. Između ostalih stvari, iščitavamo i autoričine stavove o hrvatskoj zbilji", zaključila je Lovrenčić.

Jasna Horvat Povezanost Beča s putem svile Predstavljeni pametni romani Jasne Horvat

Autorica Nela Stipančić Radonić rođena je 1967. godine u Mrkonjić Gradu, u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je francuski i ruski jezik s književnošću na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te magistrirala politologiju, smjer komparativna politika na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Veći dio života provela je u Zagrebu, a posljednjeg desetljeća s obitelji živi u Njemačkoj, u Münchenu. Glavno je područje njezina zanimanja i rada u inozemstvu književnost, a sporedno publicistika. Poeziju piše od rane mladosti, dok u zrelijoj dobi piše kratke priče i romane. Dosad su joj objavljena djela: roman Grišnici i pravednici (2016.), zbirka pjesama Mjesečeva djeca (2016.), zbirka pjesama Kamena šuma (2017.) te roman Putovanje u Indiju (2017.). Dobitnica je književnih nagrada. Svojim javnim sudjelovanjem nastoji pridonijeti suradnji između domovinske i iseljene Hrvatske kao sudionica Hrvatskog iseljeničkog kongresa. Članica je Hrvatskog žrtvoslovnog društva, pjesničke udruge Hrvatska izvandomovinska lirika iz New Yorka te je članica i tajnica Hrvatskog obiteljskog kola u Münchenu. Publicistkinja je u Hrvatskome slovu te suradnica na portalu Hrvatski glas Berlin.

Publika u Društvu hrvatskih književnika, među kojom su bili i naši pisci i aktivisti od SAD-a do Australije i Venezuele, srdačno je čestitala autorici i poželjela joj što bolji odziv čitatelja u domovini i u Njemačkoj. Predsjednica Hrvatskog svjetskog kongresa za SAD Nada Pritisanac Matulich i predstavnica HSK-a pri UN-u, nakon čestitki za novi roman, uručila je autorici priznanje Hrvatskog svjetskog kongresa za izniman doprinos radu te ugledne iseljeničke organizacije. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.