Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvati u Luksemburgu pomažu Slavoniji i Baranji

Najveći interes na festivalu izazvalo je 14 vrsta vina i osam vrsta rakija koje je predstavio osječki sommelier Damir Zrno
05. ožujka 2019. u 09:20 0 komentara 344 prikaza
Foto: Anđelko Markulin
Pogledajte galeriju 1/16

U sklopu 36. festivala migracija, kultura i građanstva u Luksemburgu, na više od 400 štandova predstavljeno je stotinjak nacija i kultura iz cijeloga svijeta. 

vlč. David Ryan Hrvati u Luksemburgu dobili novog voditelja katoličke misije

Hrvatsko društvo Luksemburg na svojem štandu predstavilo je enogastronomsku i turističku ponudu Slavonije i Baranje, a nastup je financijski podržao Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

"Ove godine odlučili smo posjetiteljima događaja prezentirati njima vjerojatno nepoznatu regiju, da je dožive kroz kušanje izvrsnih vina i rakija, mesnih i mliječnih prerađevina te ulja, i steknu uvid u djelić njezinih turističkih potencijala. Dokaz da smo u tome uspjeli jest ostvareni prihod te brojne riječi hvale i poticaja za slične inicijative u budućnosti", rekla je voditeljica projekta Ljerka Radoš.

Logističku potporu projektu dali su Osječko-baranjska županija i tamošnji ured Hrvatske turističke zajednice, a na festivalu se predstavilo osam tvrtki. Aktivnostima u Osijeku koordinirao je Zdenko Gverijeri koji je u Luksemburgu održao i nekoliko poslovnih sastanaka: "Zahvaljujući kontaktima koje nam je sredio HDL, sastao sam se s voditeljima nabave jednog velikog francuskog trgovačkog lanca i nekoliko lokalnih trgovina. Oni su iskazali veliki interes za proizvode Slavonije i Baranje te očekuju da im u najkraćem vremenu dostavimo izbor proizvoda za kušanje te komercijalne ponude".

Božićni koncert Anđela Zelić: Malo nas je u Luksemburgu, ali smo sjajno posloženi

Najveći interes na festivalu izazvalo je 14 vrsta vina i osam vrsta rakija koje je predstavio osječki sommelier Damir Zrno: "Pokazalo se da su žitelji Luksemburga i regije vrsni poznavatelji vina te ljubitelji žestokih pića. Naša vina bila su im slabo poznata, ali ispostavilo se kako su cijenom konkurentna i da posjeduju kvalitetu za međunarodno tržište, kako ona velikih proizvođača vina tako i ponude manjih obiteljskih vinarija".

Među brojnim posjetiteljima hrvatski štand obišli su i članovi luksemburške Vlade. Ministrica kulture Sam Tanson zadržala se u razgledanju kulturnih posebnosti istočne Hrvatske te je prihvatila prijedlog Hrvatskog društva Luksemburg da se ostvari komunikacija između budućih europskih prijestolnica kulture Rijeke (2020.) i Esch-sur-Alzette (2022). 

Subota U Luksemburgu uskoro mandarine iz doline Neretve, maslinovo ulje, marmelada, domaća rakija...

Ministrica za obiteljska pitanja i integraciju Corinne Cahen upoznala se sa značajkama Osječko-baranjske županije te najavila da će rado prihvatiti poziv u posjet. Tako se otvaraju i mogućnosti proširenja suradnje na druga područja poput znanosti i obrazovanja, o čemu vrijedni članovi ove udruge već stvaraju nove inicijative.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.