Beč

Tako velik, a tako nepoznat. Ovaj Osječanin radio je za Freuda, Churchilla, Trumana i Thatcher

Foto: Hans Fleischner
1/5
12.06.2018.
u 09:23

Nemonove skulpture izložene su po cijelom svijetu. Ona pod naslovom "Lipanjske žrtve" iz 1929. vezana je uz Hrvatsku, a posvećena je Stjepanu Radiću, Pavlu Radiću i Đuri Basaričeku, žrtvama atentata u beogradskoj skupštini

"Oscar Nemon – Freudov kipar", naziv je predavanja održanog na engleskom jeziku u hrvatskom veleposlanstvu u Beču. Riječ je o velikom kiparu rođenom u Osijeku 1906. i umrlom u Oxfordu 1985. godine, kojeg je Bečanima predstavila njegova kći Aurelia Young. 

Povod je bio otkrivanje Nemonove skulpture Sigmunda Freuda u campusu bečkog Medicinskog sveučilišta, kojom je obilježena 80- obljetnica (4. lipnja 1938.) Freudova povratka u Beč.

Goste je uvodno pozdravila hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković, istaknuvši društveno-kulturni značaj Osijeka u Nemonovo vrijeme, u kojem su ponikli i stvarali mnogi nadareni hrvatski umjetnici. 

Nemonova kći Aurelia Young govorila je o životu i stvaralačkom opusu svoga oca. Kako je otkrila, nakon očeve smrti počela je istraživati njegov život i djela, a u potrazi je i za očevim djelima u međuvremenu izgubljenima.  S novinarom Julienom Haleom napisala je prvu biografiju "Finding Nemon: The Extraordinary Story of the Outsider Who Sculpted the Famous", koja će biti predstavljena u rujnu ove godine.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Predavanju su, uz bečke Hrvate i njihove austrijske prijatelje te ljude iz struke iz područja medicine, kulture i politike, bili prisutni i članovi Nemonove obitelji, njegova druga kći Electra i unuka.

U brojnoj publici bio je primjetan je ponos Hrvata na svog zemljaka koji je visokim umjetničkim dometom i impozantnim djelima promovirao svoju domovinu diljem svijeta. Sjajno organizirano predavanje popraćeno je filmskim i zvučnim projekcijama te mnoštvom slika i dojmljivih anegdota iz Nemonova života.

Oscar Nemon proslavio se portretima velikih i prominentnih osoba svoga doba. U Beč, gdje je upoznao Sigmunda Freuda, došao je nakon završene gimnazije u Osijeku. Freud je jedino Nemonu dopustio da ga portretira. Iz glavnog grada Austrije otišao je u Bruxelles na studij The Académie Royale des Beaux-Arts, gdje je nagrađen i zlatnom medaljom za skulpturu. U Belgiji je portretirao i kraljevsku obitelj.

Potom je emigrirao u Englesku i tamo sklopio brak s Patriciom Villers-Stuart, unatoč protivljenju njezine obitelji. Imali su troje djece, sina Falcona i dvije kćeri, Aureliju i Electru.

U poslijeratnoj Engleskoj postao je poznat po svojim skulpturama i bistama članova engleske kraljevske obitelji te poznatim državnicima kao što su Winston Churchill, Margaret Thatcher, Harold Macmillan, Bernard Law Montgomery, Harry S. Truman...

Kako se moglo čuti i vidjeti na predavanju, Churchill, koji se i sam bavio likovnom umjetnošću, ponajprije slikarstvom, okušao se i u kiparstvu napravivši Nemonov portret.

Nemonove skulpture izložene su po cijelom svijetu. Ona pod naslovom "Lipanjske žrtve" iz 1929. vezana je uz Hrvatsku, a posvećena je Stjepanu Radiću, Pavlu Radiću i Đuri Basaričeku, žrtvama atentata u beogradskoj skupštini. 

Izradio je i spomenik osječkim Židovima, stradalima u Drugom svjetskom ratu. Grad Osijek odužio mu se tako da je park u kojem je Nemon proveo dio svog djetinjstva nazvao njegovim imenom.

Oscar Nemon umjetnik je koji je, unatoč brojnim poznatim i impozantnim kiparskim radovima, široj publici ostao nepoznat. Zato njegova kći Aurelia nudi poklonicima likovne umjetnosti u Hrvatskoj i svijetu novu priliku za otkriće njezina oca.

Komentara 2

KA
Kameni
18:21 12.06.2018.

O bas cudno, otkud osjecki Zidov odjednom dobiva toliku cast i priznanje od Republike Hrvatske. Zidovi su u NDH bil malo drugacije tretirani, nisu im se organizrali domjenci. A da kojim cudom ovaj gospodin kao i na primjer Nikola Teslaa nisu napustili Hrvatsku do 1941? Pliva patka preko Save.

VL
????
23:25 12.06.2018.

Gospodo novinari, molim vas nemojte se sramotiti "The Académie Royale des Beaux-Arts", određeni član iz engleskog, a naziv akademije na francuskom. Pa postoji wikipedija, a i akademija ima svoju stranicu na kojoj možete naći i francuski određeni član. Svatko danas dobije diplomu za novinara ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije