Naslovnica Priče

Tako velik, a tako nepoznat. Ovaj Osječanin radio je za Freuda, Churchilla, Trumana i Thatcher

Nemonove skulpture izložene su po cijelom svijetu. Ona pod naslovom "Lipanjske žrtve" iz 1929. vezana je uz Hrvatsku, a posvećena je Stjepanu Radiću, Pavlu Radiću i Đuri Basaričeku, žrtvama atentata u beogradskoj skupštini
12. lipnja 2018. u 09:23 2 komentara 627 prikaza
Foto: Hans Fleischner
Pogledajte galeriju 1/5

"Oscar Nemon – Freudov kipar", naziv je predavanja održanog na engleskom jeziku u hrvatskom veleposlanstvu u Beču. Riječ je o velikom kiparu rođenom u Osijeku 1906. i umrlom u Oxfordu 1985. godine, kojeg je Bečanima predstavila njegova kći Aurelia Young. 

Notre Dame Notre Dame Posjet američkom sveučilištu na kojem je Ivan Meštrović radio kao profesor kiparstva

Povod je bio otkrivanje Nemonove skulpture Sigmunda Freuda u campusu bečkog Medicinskog sveučilišta, kojom je obilježena 80- obljetnica (4. lipnja 1938.) Freudova povratka u Beč.

Goste je uvodno pozdravila hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković, istaknuvši društveno-kulturni značaj Osijeka u Nemonovo vrijeme, u kojem su ponikli i stvarali mnogi nadareni hrvatski umjetnici. 

Nemonova kći Aurelia Young govorila je o životu i stvaralačkom opusu svoga oca. Kako je otkrila, nakon očeve smrti počela je istraživati njegov život i djela, a u potrazi je i za očevim djelima u međuvremenu izgubljenima.  S novinarom Julienom Haleom napisala je prvu biografiju "Finding Nemon: The Extraordinary Story of the Outsider Who Sculpted the Famous", koja će biti predstavljena u rujnu ove godine.

 | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Predavanju su, uz bečke Hrvate i njihove austrijske prijatelje te ljude iz struke iz područja medicine, kulture i politike, bili prisutni i članovi Nemonove obitelji, njegova druga kći Electra i unuka.

U brojnoj publici bio je primjetan je ponos Hrvata na svog zemljaka koji je visokim umjetničkim dometom i impozantnim djelima promovirao svoju domovinu diljem svijeta. Sjajno organizirano predavanje popraćeno je filmskim i zvučnim projekcijama te mnoštvom slika i dojmljivih anegdota iz Nemonova života.

Oscar Nemon proslavio se portretima velikih i prominentnih osoba svoga doba. U Beč, gdje je upoznao Sigmunda Freuda, došao je nakon završene gimnazije u Osijeku. Freud je jedino Nemonu dopustio da ga portretira. Iz glavnog grada Austrije otišao je u Bruxelles na studij The Académie Royale des Beaux-Arts, gdje je nagrađen i zlatnom medaljom za skulpturu. U Belgiji je portretirao i kraljevsku obitelj.

Potom je emigrirao u Englesku i tamo sklopio brak s Patriciom Villers-Stuart, unatoč protivljenju njezine obitelji. Imali su troje djece, sina Falcona i dvije kćeri, Aureliju i Electru.

U poslijeratnoj Engleskoj postao je poznat po svojim skulpturama i bistama članova engleske kraljevske obitelji te poznatim državnicima kao što su Winston Churchill, Margaret Thatcher, Harold Macmillan, Bernard Law Montgomery, Harry S. Truman...

Kako se moglo čuti i vidjeti na predavanju, Churchill, koji se i sam bavio likovnom umjetnošću, ponajprije slikarstvom, okušao se i u kiparstvu napravivši Nemonov portret.

Nemonove skulpture izložene su po cijelom svijetu. Ona pod naslovom "Lipanjske žrtve" iz 1929. vezana je uz Hrvatsku, a posvećena je Stjepanu Radiću, Pavlu Radiću i Đuri Basaričeku, žrtvama atentata u beogradskoj skupštini. 

Izradio je i spomenik osječkim Židovima, stradalima u Drugom svjetskom ratu. Grad Osijek odužio mu se tako da je park u kojem je Nemon proveo dio svog djetinjstva nazvao njegovim imenom.

Oscar Nemon umjetnik je koji je, unatoč brojnim poznatim i impozantnim kiparskim radovima, široj publici ostao nepoznat. Zato njegova kći Aurelia nudi poklonicima likovne umjetnosti u Hrvatskoj i svijetu novu priliku za otkriće njezina oca.

Oxford Juraj Dragišić Bio je jedan od prvih Hrvata školovanih na Oxfordu Dario Dimitrić Dario Dimitrić U Las Vegasu pati za Osijekom: Budim se i liježem s mislima na svoj grad Renata Kasač Latino kultura Osječanka u iseljeništvu otkriva: U školi se ljubim više nego s vlastitim suprugom
  • Kameni:

    O bas cudno, otkud osjecki Zidov odjednom dobiva toliku cast i priznanje od Republike Hrvatske. Zidovi su u NDH bil malo drugacije tretirani, nisu im se organizrali domjenci. A da kojim cudom ovaj gospodin kao i na primjer Nikola Tesla ... prikaži još!a nisu napustili Hrvatsku do 1941? Pliva patka preko Save.

  • ????:

    Gospodo novinari, molim vas nemojte se sramotiti "The Académie Royale des Beaux-Arts", određeni član iz engleskog, a naziv akademije na francuskom. Pa postoji wikipedija, a i akademija ima svoju stranicu na kojoj možete naći i francuski određeni član. Svatko danas ... prikaži još! dobije diplomu za novinara ....