Tri zime

Bili smo na prvom gostovanju zagrebačkog HNK u Beču

HNK
Foto: Snježana Herek
1/5
04.12.2017.
u 09:20

Drama opisuje sudbine četiriju naraštaja žena, povezanih jednom kućom, prateći pritom životne etape junaka u različitim društvenim i političkim promjenama, kroz tri razdoblja hrvatske povijesti – događanja iz 1945., 1990. i 2011. godine

Ansambl Drame Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba s višestruko nagrađivanom predstavom Tri zime Tene Štivičić, u režiji Ivice Buljana, ispraćen je u prestižnom bečkom Volkstheatru dugotrajnim ovacijama.

Bio je to jedinstveni društveni događaj koji je okupio niz političkih i kulturnih djelatnika iz austrijskog saveznog kancelarstva, ministarstva za Europu, integracije i vanjske poslove, ministarstva za kulturu i obrazovanje, Grada Beča, raznih gradskih institucija te austrijske Hrvate i njihove goste iz domovine. 

Gotovo nitko od njih nije krio oduševljene trijumfalnom večeri Tene Štivičić i sjajno uigranim glumačkim ansamblom koji su činili: Nina Violić, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Alma Prica, Ksenija Marinković, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Franjo Kuhar, Siniša Popović, Mada Perišić, Silvio Vovk i Slavko Juraga.

"Ovo je prvo gostovanje zagrebačkog HNK u Beču i veseli me da smo danas 50. jubilarnu izvedbu Tri zime, imali priliku pokazati upravo Austrijancima, s kojima nas veže zajednička povijest", rekao je intendant Drame HNK i režiser predstave Ivica Buljan. 

Istaknuo je kako se vodstvu Volkstheatra očito svidjela ova kompleksna drama i suvremeni tekst autorice Tene Štivičić koja kao ishodište uzima priču iz vlastite obitelji. Drama opisuje sudbine četiriju naraštaja žena povezanih jednom kućom, prateći pritom životne etape junaka u različitim društvenim i političkim promjenama, kroz tri razdoblja hrvatske povijesti, događanja iz 1945., 1990. i 2011. godine.

"Nakon odličnog prijama i oduševljenih reakcija publike ovom predstavom, nadamo se da će HNK češće imati  otvorena vrata suradnje s Volkstheaterom", naglasio je Buljan.

"Ova dva kazališta imaju dosta toga zajedničkog i možda će nakon Tri zime za HNK osvanuti proljeće nove suradnje s ovim prestižnim bečkim kazalištem", napomenula je intendantica HNK Dubravka Vrgoč. 

Otkrila je kako je predstava izvedena na hrvatskom jeziku s njemačkim prijevodom bila sjajna promocija hrvatske dramske baštine u Beču i to upravo u Godini kulture Hrvatska – Austrija 2017. i Hrvatskog studenoga (Kroatischer November) u bečkom Volkstheatru.

Gostovanje HNK u Beču dio je tog bilateralnog projekta, a ostvareno je uz podršku austrijskog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove te hrvatskog veleposlanstva u Austriji. 

"Drame Tene Štivičić izvode se u brojnim europskim zemljama i prevedene su na više od deset jezika, a mnoge od tih predstava nagrađene su značajnim strukovnim priznanjima", istaknula je Vrgoč. 

Napomenula je kako je drama Tri zime, čiju su vrijednost prepoznali i Austrijanci, s velikim uspjehom praizvedena u Londonu. U New Yorku je osvojila uglednu nagradu Susan Smith Blackburn, a izvedbom u HNK u Zagrebu 2016. godine doživjela je nepodijeljeno oduševljenje, postavši pravi hit. Gostovala je i u Tel Avivu, Splitu, Puli, Slavonskom Brodu, Ljubljani, Mariboru, Sarajevu i brojnim gradovima na jugoistoku Europe.

Hrvatska veleposlanica dr. Vesna Cvjetković nije krila zadovoljstvo velikim odazivom uglednih gostiju iz Austrije i Hrvatske.

"Sretna sam i ponosna da je uspostavljena suradnja između našeg HNK i bečkog Volkstheatra, na čiji program ne može baš svatko doći jer je rezerviran samo za one najbolje", zaključila je dr. Cvjetković.

Prije početka predstave hrvatska veleposlanica u Crvenom salonu bečkog Volkstheatra upriličila je prijam na kojem je uzvanike svojim glasom i stasom oduševila rumunjsko-hrvatska jazz i soul pjevačica s bečkom adresom Christiana Uikiza.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije