Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Prvi svjetski torpedo Riječanina Luppisa oduševio Bečane

Razmišljajući o praktičnom i učinkovitom načinu obrane pri eventualnom napadu talijanske flote, Luppis je odlučio napraviti torpedo
29. studenoga 2017. u 09:28 0 komentara 508 prikaza
Torpedo
Foto: HAZ
Pogledajte galeriju 1/2

"Torpedo – prvi na svijetu" naziv je izložbe hrvatske industrijske baštine, otvorene u Alte Schieberkammeru u Beču. Rezultat je to sjajne suradnje Muzeja grada Rijeke i Hrvatske akademske zajednice (HAZ) iz glavnog grada Austrije, koja je bila i domaćin izložbe.

Ana Vidović Ana Vidović Hrvatica s američkom adresom ostavila bez daha bečku publiku

Ravnateljica HAZ-a Anamarija Manestar uvodno je istaknula kako je Riječanin i austro-ugarski mornarički oficir Giovanni Biagio Luppis, rođen kao Ivan Vlaho Vukić, bio začetnik ideje o konstrukciji prvog torpeda na svijetu. Viziju je dobio promatrajući tadašnje borbe austro-ugarske mornaričke vojske protiv Italije 1860. godine. 

Napomenula je kako je Luppis, razmišljajući o praktičnom i učinkovitom načinu obrane pri eventualnom napadu talijanske flote, odlučio napraviti torpedo. Kako bi mu to pošlo za rukom, 1867. započeo je suradnju s engleskim industrijalcem Robertom Whiteheadom. Rezultat je bio prvi upotrebljivi torpedo koji je potom prodavan diljem svijeta, a prva ga je kupila austrijska mornarica.

"Bio je to još jedan sjajan hrvatski izum koji je promijenio svijet, poglavito što se tiče ratovanja na moru", naglasila je Manestar. Potvrdila je kako je izum torpeda pretvorio Rijeku u prepoznatljivo industrijsko središte, a upravo otvorena izložba u Beču, prema njezinim riječima, lansirala je Rijeku i na europsku scenu. I to upravo u trenutku kada se grad priprema da 2020. godine postane  Europska prijestolnica kulture. 

Izložbeni postav predstavili su direktor i kustosica Muzeja grada Rijeke, Ervin Dubrović te Deborah Pustišek-Antić. 

Dubrović je pojasnio kako izložba prikazuje sačuvane proizvode tvornice Torpedo, kao što su motori na paru, prototip žiroskopskog motora, torpedni propeler, upaljač za bojeve glave i druge proizvode te vrste. Napomenuo je kako je izložba već bila postavljena na riječkom Korzu te da iz Beča seli u Rostock.

Publici se obratio austrijski inženjer i autor brojnih knjiga o torpedu Helmut Malnig s nizom zanimljivih podataka.

Prisutni bečki Hrvati i njihovi austrijski prijatelji bili su oduševljeni izložbenim postavom, a naši ljudi i posebno ponosni na svog zemljaka, Riječanina Luppisa, koji je svojim izumom postao poznat diljem svijeta. Na otvaranju izložbe, između ostalih, bila je prisutna i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković.

Kako je istaknuto na izložbi, dio postava može se razgledati u skladištu na Žabici, a dolazi iz fundusa Pomorskog i povijesnog te Muzeja grada Rijeke. 

Predavanje Predavanje Austrijsko-hrvatski jezični dodiri u Beču Beč Beč Hrvatski jezik prvi put na Austrijskom danu čitanja Hrvatska akademska zajednica u Austriji Simpozij U Gradišću o Hrvatima na Bečkom sveučilištu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.