Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Zapaženi nastup komornog orkestra i nadarenog dirigenta

Austrijski mediji puni su hvale za ovaj glazbeni projekt i članove međunarodnog orkestra koji je okupio mlade nadarene umjetnike iz cijelog svijeta
30. studenoga 2017. u 08:57 0 komentara 588 prikaza
Andrej Vesel
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
Pogledajte galeriju 1/2

Komorni orkestar bečke udruge "Ton der Jugend" (Zvuk mladih) pod vodstvom 27-godišnjeg hrvatskog dirigenta, Zagrepčanina Andreja Vesela, održao je u Mozartovoj dvorani Konzerthausa zapaženi koncert.

Ana Vidović Ana Vidović Hrvatica s američkom adresom ostavila bez daha bečku publiku

Dojmljivim oblikovanjem zahtjevnog glazbenog materijala i besprijekorno uvježbanim izvedbama djela Johanna Sebastiana Bacha, Alfreda Schnittkea i Petra Iljiča Čajkovskog, komorni orkestar, prominentni poznati pijanist Andrei Korobeinikov i mladi hrvatski dirigent s bečkom adresom Andrej Vesel, dali su publici do znanja da ih zanimaju isključivo postignuća visokih dometa.

U solističkoj dionici Schnittkeova klavirskog koncerta Korobeinikov je pokazao virtuoznu tehniku i duboko razumijevanje dramatične glazbe. Oduševljena publika, koja se sjajno razumjela s izvođačima, mlade glazbenike nagradila je burnim pljeskom, povicima "bravo" i pozivima na "bis".

Zadovoljstvo nije krio ni mladi hrvatski glazbenik Vesel kojem je to bio prvi dirigentski nastup. On je inače magistrirao klavir u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana, a na Sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost Bečkog sveučilišta studira dirigiranje kod prof. Simeona Pironkoffa i Johannesa Wiedera.

Austrijski mediji puni su hvale za ovaj glazbeni projekt i članove međunarodnog orkestra koji je okupio mlade nadarene umjetnike iz cijelog svijeta.

Uz dirigenta Vesela, posebno treba istaknuti mladu gradišćansku Hrvaticu Laru Kustrić, koncertnu majstoricu orkestra. Programski tekst potpisuje hrvatska muzikologinja dr. Zdenka Weber.

Projekt "Zvuk mladih" pokrenuo je u Beču upravo Andrej Vesel u suradnji s rumunjskim pijanistom Ioanom Dragosem Dimitrijem. Jedna od središnjih zadaća ove udruge jest promocija nadarenih glazbenika iz cijelog svijeta te ostvarivanje novih kreativnih projekata kako bi se mladima olakšao početak karijere na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Na koncertu je bila i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković.

Predavanje Predavanje Austrijsko-hrvatski jezični dodiri u Beču Beč Beč Hrvatski jezik prvi put na Austrijskom danu čitanja Hrvatska akademska zajednica u Austriji Simpozij U Gradišću o Hrvatima na Bečkom sveučilištu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.