Sedam sjajnih koncerata

Nastupom Jazz orkestra HRT-a završio 13. festival hrvatske glazbe u Beču

Jazz
MIC.hr
01.12.2017.
u 09:48

Koncert u bečkom jazz-klubu Porgy & Bess bio je nesvakidašnja poslastica. Orkestar je djelovao uvježbano i dinamički savršeno, a dirigent Andreas Marinello svoj posao je odradio bez pogreške

Nastupom za pamćenje vrhunskog Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem dirigenta Andreasa Marinella, završio je 13. festival hrvatske glazbe u Beču, na kojem je od 29. listopada do 26. studenoga izvedeno sedam sjajnih koncerata. 

Svrha je događaja, čiji je idejni začetnik, producent i urednik muzikolog Davor Merkaš, a organizator Muzičko-informativni centar Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, predstavljanje bogate i raznolike hrvatske glazbene baštine u jednoj od najvećih svjetskih glazbenih metropola.

Kada Austrijanac Christoph Huber, umjetnički direktor bečkog jazz-kluba koji pripada među desetak najuglednijih u Europi, nakon koncerta kaže da je Jazz orkestar HRT-a "pravi glazbeni dragulj" i pita je li Hrvatska toga svjesna, tada je predstavljanje orkestra kroz presjek njegove djelatnosti tijekom posljednjih nekoliko godina bio pun pogodak čelnika i dirigenta orkestra. Bilo je tu i fantastičnih djela domaćih i međunarodno priznatih autora, aranžera i instrumentalista. 

Od početka do kraja koncerta, Jazz orkestar HRT-a, koji se neprekidnim 70-godišnjim djelovanjem svrstava među najdugovječnije big-bandove na svijetu, svojim je tehničkim bravurama visokog umjetničkog dometa i nevjerojatnom virtuoznošću ostavljao bečku publiku bez daha.

Ukratko, koncert u bečkom jazz-klubu Porgy & Bess bio je nesvakidašnji doživljaj. Orkestar je nastupio uvježbano i dinamički savršeno, a dirigent Andreas Marinello svoj posao je odradio bez pogreške.

"Bio je to vrhunski događaj. Veliki odaziv potvrda je da je publika prepoznala vrijednost našeg big-banda koji je znalački ponudio moderan i virtuozan program s nizom fenomenalnih aranžmana", rekao je Davor Merkaš dodavši: "To je ansambl sastavljen od vrhunskih solista koji mogu svirati bilo gdje na svijetu“.

S njim se složio i Christoph Huber, jazz-znalac te direktor Porgy & Bess kluba koji je izrazio zanimanje za suradnju s Jazz orkestrom HRT-a i u budućnosti. 

Orkestar je inače već nastupio u bečkom klubu 2008. godine, također u sklopu Festivala hrvatske glazbe. Možda nam dođe i dogodine.    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije