JUBILARNI KONCERT

HKUD “Sv. Ante” Cim i prijatelji već unijeli duh Božića u Mostar

Foto: Facebook/ Hrvatski Dom Herceg Stjepan Kosača
14.12.2017.
u 13:00

Ističu se brojni nastupi u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Italiji, Njemačkoj, Češkoj i Grčkoj.

U prepunoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače održan je jubilarni, 25. godišnji koncert “Gradu s ljubavlju s prijateljima” koji organizira HKUD "Sv. Ante” Cim. 

Koncert je bio istinsko rođendansko slavlje prekrasne blagdanske manifestacije koja slovi kao jedna od najposjećenijih u ovom gradu, javlja Večernji.ba.

Nezaboravno druženje 

Kao i dosadašnjih godina, uz isticanje ljepote plesa, pjesme, običaja i bogatstva narodnih nošnji, upriličeno je nezaboravno druženje na ovoj manifestaciji.

Uz domaćina – HKUD “Sv. Ante” Cim, koncert su svojim nastupima uveličala prijateljska folklorna društva HKUD “Seljačka sloga” Trebižat, klapa “Katarina” Buna, HKUD “Brotnjo” Čitluk, HKUD “Vrila” Dobrić-Provo, HKUD “Ganga”, zatim kantautor Krešimir Kreša Šunjić iz Mostara, pjevački zborovi, klape i solisti.

Plesali su i pjevali i stari i mladi, a publika je brojnim ovacijama i pljeskom popratila svaki nastup s velikim oduševljenjem. Godine 1872., u njedrima Franjevačkog samostana u Mostaru, nastalo je Društvo sv. Ante koje je djelovalo sve do potkraj II. svjetskog rata.

Godine 1993. u Domu sv. Ante u Cimu, s preživjelim članovima drevnog Društva sv. Ante i pomlatkom, Društvo je obnovljeno pod imenom HKUD “Sv. Ante” Cim, Mostar. 

Društvo njeguje i čuva tradicionalno kulturno nasljeđe hrvatskog naroda Mostara i okolice, njegove običaje, pjesme i igre, nošnje i glazbala, kao i folklor susjednih država i naroda. Sa sobom nosi vedrinu i raznolikost narodnog stvaralaštva. 

Rad Društva obuhvaća sve dobi, počevši od najmlađih školarki i školaraca, potom mladih srednjoškolske dobi, studenata, rekreativnih skupina, do onih starijih koji vjerno čuvaju izvorni narodni folklor našeg kraja i naroda. 

Ističu se brojni nastupi u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Italiji, Njemačkoj, Češkoj i Grčkoj. 

HKUD “Sv. Ante” redovito održava dva koncerta: prvi je u lipnju u povodu proslave Dana sv. Ante, a drugi je koncert “Gradu s ljubavlju”, kojem se raduje cjelokupno pučanstvo Mostara. 

Najzaslužniji za to je, uz članice i članove društva, fra Luka Marić, duhovni vođa HKUD-a “Sv. Ante” Cim. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije