Naslovnica Vijesti

HAK-ovci na čelu s novom predsjednicom proslavili svoj 70. rođendan

Glazbeni okvir svečanosti dao je poznati glazbeni sastav iz Gradišća "Pax" na čelu s Ferijem Fellingerom, koji ove godine obilježava 40. obljetnicu djelovanja
10. prosinca 2018. u 09:37 0 komentara 523 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/3

Članovi Hrvatskog akademskog kluba (HAK) u Beču, udruge koja okuplja gradišćanskohrvatske "akademike" i studente, u četvrtak navečer imali su dvostruki razlog za slavlje.

Beč Otvoren ured Udruge hrvatskih poduzetnika u Austriji

Na općoj izbornoj skupštini HAK-a mlada 19-godišnja studentica prehrane Vera Buranić iz Mjenova u srednjem Gradišću izabrana je za novu predsjednicu ove udruge koja je s Hrvatsko-gradišćanskim kulturnim društvom u Beču utemeljitelj Hrvatskog centra, otvorenog za sve Hrvate, bez obzira odakle dolaze.

Potom je u prisutnosti mnoštva mladih gradišćanskih Hrvata upriličena svečana proslava 70. rođendana HAK-a, čiji je osnovni cilj očuvanje, njegovanje i razvoj hrvatskog jezika, kulture i identiteta gradišćanskih Hrvata u Austriji te austrijskom susjedstvu.

"Uz ostvarenje navedenih ciljeva, nama HAK-ovcima važna je i suradnja s Hrvatskom, s kojom u planu imamo zajednički raditi na raznim kulturnim i znanstvenim projektima", rekla je novoizabrana predsjednica HAK-a Buranić. Posebno je naglasila kako je "jako sretna i ponosna" što joj je dano povjerenje vođenja ovog poznatog i priznatog akademskog kluba u kojem su kroz sedam desetljeća ponikli i prošli mnogi poznati gradišćanski Hrvati.

Izvanredan doprinos Marijanu Brajinoviću prestižna austrijska nagrada

"Posebno dobru suradnju imamo s veleposlanstvom Republike Hrvatske u Austriji na čelu s veleposlanicom Vesnom Cvjetković. I danas je ovdje bio prisutan predstavnik veleposlanstva, što nas posebno veseli kada vidimo da se prati i cijeni rad nas mladih. A mladi su budućnost svake zemlje! Posebnu zadaću kod narodnih manjina imaju mladi naraštaji koji moraju sačuvati naslijeđe svojih roditelja i starih naraštaja, ponajprije svoj materinski jezik i kulturu, ako žele opstati", napomenula je nova predsjednica.

Kako je napomenula, HAK se zalaže za poboljšanje i provedbu prava i interesa gradišćanskih Hrvata uglavljenih u članak 7. austrijskog Državnog ugovora iz 1955. godine koji im jamči njihova manjinska prava. Na međunarodnoj razini HAK je član i utemeljitelj međunarodne udruge mladih pripadnika Europskih narodnih manjina (MEN). Izdaje i svoj kulturno-politički časopis "Novi glas", u kojem pišu mnogi talentirani mladi gradišćanski Hrvati. O tome, ali i o povijesti, političkom angažmanu HAK-a za hrvatski kao službeni jezik u Gradišću, međunarodnoj suradnji kao i angažmanu za Hrvatsku podsjetili su uvodničari, čestitajući im sedam desetljeća njihova uspješnog i značajnog djelovanja u Beču i Gradišću.

Tulln Tulln Potvrđena velika važnost austrijskog nautičkog tržišta za Hrvatsku

Glazbeni okvir svečanosti dao je poznati glazbeni sastav iz Gradišća "Pax" na čelu s Ferijem Fellingerom koji ove godine obilježava 40. obljetnicu djelovanja. Uz popularne hrvatske hitove te kulinarske specijalitete, mnoštvo mladih uživalo je u sjajnoj atmosferi u Hrvatskom centru u Beču.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.