Beč

Otvoren ured Udruge hrvatskih poduzetnika u Austriji

Foto: Snježana Herek
1/8
20.11.2018.
u 10:00

Veleposlanica dr. Cvjetković čestitala je čelništvu Udruge hrvatskih poslodavaca na otvaranju vlastita ureda, istaknuvši kako je to sjajan pothvat

Udruga hrvatskih poduzetnika u Austriji (UHPA) u petak je u Beču, na adresi Ausstellungsstraße 27/1 ( A-1020 Wien), otvorila svoj ured te tom prigodom okupila mnoštvo uglednih poslovnih ljudi iz gospodarskog, diplomatskog i političkog života grada Beča, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ured je službeno otvorio predsjednik UHPA-a Niko Ilić u prisutnosti hrvatske veleposlanice u Austriji dr. Vesne Cvjetković, savjetnice za kulturu u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču Tanje Mrvoš, dvojice predstavnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske – načelnika Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata prof. Darija Magdića i voditelja Službe za gospodarsku suradnju Alena Matanića, šefice 2. bečkog stambenog okruga Uschi Lichtenegger i Bettine Winert MSc, predstavnice međunarodne poslovne agencije – Fonda Grada Beča, predstavnika udruge bosanskih Hrvata ''Prsten'' u Zagrebu Ilije Tolića i Marjana Biškića, voditelja projekta G2 Josipa Hrgetića, predsjednice Hrvatske gospodarske agencije ''Gradišće'' Klaudije Paulić te predstavnika raznih hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga u Austriji.

"Ponosni smo i sretni da ćemo u novom, modernom uredu, koji nam mnogo znači, imati mogućnosti proširiti naše djelovanje u smislu edukacije i pomoći novim poduzetnicima, kao i u djelatnostima povezanima s hrvatskom zajednicom u Beču i suradnjom na zajedničkim projektima. Otvoreni smo za sve oblike suradnje, a ojačat ćemo i suradnju sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Hrvatske", rekao je predsjednik UHPA-a Niko Ilić, dodavši: "Ovaj smo prostor sami financirali, nas stotinjak članova Udruge, osnovane u Beču 2011. godine zbog umrežavanja i promicanja interesa hrvatskih poduzetnika u Austriji te njihova povezivanja s poduzetnicima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te u drugim europskim zemljama".

Veleposlanica dr. Cvjetković čestitala je čelništvu Udruge hrvatskih poslodavaca na otvaranju vlastita ureda, istaknuvši kako je to sjajan pothvat.

"Uvjerena sam da će ovaj reprezentativan prostor postati okupljalište hrvatskih i austrijskih poduzetnika te ostalih domaćih i stranih poslovnih ljudi, jedan svojevrstan gospodarski dom", rekla je hrvatska veleposlanica. Dodala je kako ne smijemo zaboraviti da svi Hrvati, ma gdje oni bili, "pripadaju istom hrvatskom korpusu". Istaknula je značaj veza s gradišćanskim Hrvatima, nazvavši ih "mostom povezivanja s Austrijom". Također je najavila uskoro otvaranje Podružnice Hrvatske gospodarske komore u Beču.

Šefica 2. bečkog stambenog okruga, gdje se nalazi i Ured UHPA-a, izrazila je zadovoljstvo da su se hrvatski poduzetnici odlučili poslovati upravo u njenu kotaru, pozvavši ih na suradnju.

Skupu se obratio se i načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa Hrvata izvan Hrvatske prof. Magdić koji je predstavio novi Projekt Središnjeg državnog ureda u Zagrebu "Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske" kojim se, kako je rekao, "promiče umrežavanje Hrvata diljem svijeta te njihovo povezivanje s domovinom", pozvavši prisutne poduzetnike i sve ostale austrijske Hrvate da sudjelujući u ovom projektu postanu "dijelom globalne Hrvatske". 

Objasnio im je što je registar, postupak registracije, upis u registar, istaknuo da postoji zaštita osobnih podataka te prednost korištenja registra. Podijelio je i brošuru "Biti Hrvat može biti prilika" – za obrazovanje, za poslovnu suradnju, prilika života, jednom riječi, kako je rekao, "svjetski je biti Hrvat!"

Vezano uz otvaranje Ureda UHPA-a naglasio je kako su on i njegov kolega iz Središnjeg državnog ureda "iznimno zahvalni i počašćeni" da su mogli prisustvovati njegovu otvaranju i predstaviti novi projekt.

"Udruga hrvatskih poduzetnika u Austriji na komplementaran način nadopunjuje i naše aktivnosti", ustvrdio je predstavnik Središnjeg državnog ureda, čestitajući Udruzi na njenim dosadašnjim uspjesima i postignućima.

Sve goste i uzvanike uvodno je pozdravio član Udruge Martin Jurić. Glazbeni okvir svečanosti dao je glazbeni sastav "Fijaker", spletom slavonskih i drugih hrvatskih pjesama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije