SOLIDARNOST S HRVATSKOM

Gradišćanski Hrvati predali veleposlaniku Glunčiću ček na 43.000 eura za obnovu Opće bolnice u Sisku

Predaja čeka veleposlaniku Glunčiću
Foto: Hrvatski centar, Beč
1/4
18.02.2021.
u 13:04

Glunčić je istakao kako je pri posjeti potresom pogođenog područja sa svojim austrijskim kolegom, veleposlanikom Republike Austrije u Hrvatskoj, gradišćanskim Hrvatom Markusom Wukovitsem bilo vidljivo što znači zajedništvo i solidarnost i "koliko smo jači, kada djelujemo zajedno“

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču, svečano je u srijedu navečer obilježen završetak velike humanitarne akcije gradišćanskih Hrvata i njihovih prijatelja u kojoj su u dobrovoljnoj humanitarnoj akciji prikupili 43.000 eura za obnovu Opće bolnice u Sisku, teško oštećene u razornom potresu koji je 29. prosinca pogodio središnju Hrvatsku.

U ime donatora, Privatne inicijative gradišćanskih Hrvata i prijatelja uz pokroviteljstvo Koordinacijskog odbora hrvatskih društava i organizacija u Beču i Gradišću nazočnima se je u ime Inicijative koju potpisuju kurator Hrvatskog centra u Beču Petar Tyran, umirovljena direktorica  dvojezične Osnovne škole u Uzlopu Ljuba Palatin-Wild i glavna tajnica Centra Gabriela Novak-Karall, uvodno obratio Petar Tyran.

Tyran je rekao kako su gradišćanski Hrvati, posebice brojna Vatrogasna društva iz Gradišća ali i pojedinci odmah pokazali spremnost da priskoče u pomoć nastradalima na području Siska, Petrinja i Gline. Podsjetio je da su gradišćanski Hvati lani za potresom razrušenu Dječju bolnicu u Zagrebu prikupili 70.000 eura, te kako im je to bila ideja vodilja i za drugu humanitarnu akciju. Ovaj put, kako je istaknuo kurator Hrvatskog centra za teško razrušenu Opću bolnicu u Sisku. „Daj Bože, da radi potresa više nikada ne moramo kretati u treću akciju“, poručio je Tyran koji je veliki organizatorski dio posla, bolje rečeno dosadašnjih humanitarnih akcija, iznio na vlastitim leđima.

Svim gradišćanskim Hrvatima i ostalim donatorima posebno se je srdačno zahvalio video porukom i ravnatelj sisačke Opće bolnice Tomislav Dujmenović, slikovito opisavši svu dramatičnost situacije na terenu. Dujmenović je istaknuo kako je nakon potresa za upotrebu ostala jedino zgrada ginekologije u kojoj su zbrinuti teški bolesnici, dok su sve ostale bolničke zgrade neupotrebljive.

Dirljivim riječima zahvale okupljenima u hrvatskom Veleposlanstvu obratio se je i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, koji je od predstavnika donatora simbolično preuzeo ček na 43.000 eura.

„Kao hrvatski veleposlanik u Austriji, u ime Republike Hrvatske želim reći veliko hvala gradišćanskim Hrvatima, koji su spona povezivanja ne samo Gradišća i Hrvatske nego i Austrije i Hrvatske. Tu sam sponu između identiteta kojeg njegujete kao austrijski državljani i očuvanja njihovih hrvatskih korijena i sam uočio stupanjem na veleposlaničku dužnost u Austriji“, rekao je Glunčić dodavši:

„To nije samo humanitarna pomoć, to je mnogo više od toga. Svojim postupcima Vi pokazujete, između ostalog, da je Hrvatska i važan dio europske zajednice“. Hrvatski je veleposlanik potom poručio kako je „gradnja mostova važna zadaća svih nas, svih udruga i pojedinaca, ma gdje oni bili“.

Glunčić je potom istakao kako je i pri posjeti potresom pogođenog područja Siska, Petrinje i Gline sa svojim austrijskim kolegom, veleposlanikom Republike Austrije u Hrvatskoj, gradišćanskim Hrvatom Markusom Wukovitsem bilo vidljivo što znači zajedništvo i solidarnost i „koliko smo jači, kada djelujemo zajedno“.   

Na uručenju čeka veleposlaniku Glunčiću nazočni su bili i direktor Raiffeisen banke u Pandrofu u Gradišću Johann Mikula, koja će novčana sredstva prebaciti na bankovni račun sisačke Opće bolnice, te predsjednik i glavna tajnica Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović i Gabriela Novak-Karall, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću dr. Stanko Horvat, predsjednik Hrvatskog akademskog kluba u Beču Alexander Wukovits i drugi važni gosti iz Gradišća i Beča. Naravno, samo najuži krug njih, zbog koronavirusa i njegovih mutacija, koji i dalje „vlada“ Austrijom. 

Sa strane Veleposlanstva RH u Beču, između ostalih, bio je nazočan i opunomoćeni ministar Branimir Lončar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije