Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Obilježen Državni dan Hrvata u Mađarskoj

Izložbu "Vridnosti – gradišćanski Hrvati u Mađarskoj", koju su osmislili Timea i Šandor Horvat, prigodnim riječima otvorio je Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika
23. studenoga 2017. u 10:11 1 komentara 533 prikaza
Gizdav sam da sam Hrvat
Foto: Branka Pavić Blažetin
Pogledajte galeriju 1/7

Državni dan Hrvata, u organizaciji Hrvatske državne samouprave i Saveza Hrvata u Mađarskoj, obilježava se od 2000. Ove godine održan je 18. studenoga u Jursko-mošonjsko-šopronskoj županiji u Starom Gradu. 

Mađarska miCROfon Glazbeno natjecanje Hrvata u Mađarskoj

Nakon svete mise u mjesnoj crkvi Blažene Djevice Marije i sv. Gotharda, koju je služio zbor svećenika na čelu s dr. Ferencom Benkovićem, program je nastavljen u sportskoj dvorani Arena. 

Izložbu "Vridnosti – gradišćanski Hrvati u Mađarskoj", koju su osmislili Timea i Šandor Horvat, prigodnim riječima otvorio je Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika. 

Nakon himni, istaknutim pojedincima i udrugama uslijedila je dodjela ovogodišnjih nagrada, a potom svečani govori. Prisutnima su se obratili: István Árvay, gradonačelnik Starog Grada, Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i izaslanica hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, Mladen Andrlić, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj, Joso Ostrogonac, predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj i Ivan Gugan, predsjednik Skupštine Hrvatske državne samouprave.

Nakon govora, na rasporedu je bila dodjela priznanja Saveza Hrvata u Mađarskoj i Hrvatske državne samouprave te kulturni program "Gizdav sam da sam Hrvat" kojim je predstavljen dio folklornoga i glazbenog djelovanja gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj. 

Nastupili su zbor "Mali Dunaj" iz Kemlje sa zborom Hrvatske samouprave Staroga Grada, Vivien Fülöp s pratećim orkestrom, hrvatski mješoviti zbor Željezne županije u pratnji židanskih tamburaša undanskog HKD-a "Veseli Gradišćanci" i tamburaški sastav "Kajkavci". 

Gosti su mogli prelistati i posebno izdanje Hrvatskog glasnika, tjednika Hrvata u Mađarskoj.

Croatiada Croatiada Susret dramskih, lutkarskih i literarnih družina u Mađarskoj Dvadeset godina festivala Dvadeset godina festivala Više od 400 folkloraša izišlo na pečuške ulice Santovo Mađarska Vjerski susret i hodočašće bačkih Hrvata na santovačkoj Vodici