Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Grad Beč donirao 500.000 eura za 'Krov za Hrvatsku'

Nacrti drvenih kuća i drvene konstrukcije dolaze iz tesarskog i građevinskog poduzeća Golubić u Željeznom, a drvene se kuće u dijelovima transportiraju u Hrvatsku
20. svibnja 2021. u 16:41 0 komentara 108 prikaza
Foto: Zoran Cindrić

Kako je danas na konferenciji za novinare u Salzkammergutu u Štajerskoj, gdje se održava dvodnevni sastanak čelnika devet austrijskih saveznik pokrajina izvijestio javnost bečki gradonačelnik Michael Ludwig, Grad Beč se s donacijom od 500.000 eura priključuje humanitarnoj akciji „Krov za Hrvatsku“, pokrenutoj za žrtve potresa u Hrvatskoj. 

BAŠTINA Predstavljanje monografije 'Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca'

Pokretač akcije je biskup dijeceze Željezno u Gradišću mons. Egidije Živković, inače gradišćanski Hrvat, koji u suradnji s hrvatskom Vladom, gradom Zagrebom i Caritasom namjerava postaviti drvene kuće u Zagrebu, ali i drugim hrvatskim krajevima pogođenim potresom, prvenstveno u Banovini. Nacrti drvenih kuća i drvene konstrukcije dolaze iz tesarskog i građevinskog poduzeća Golubić u Željeznom, a drvene se kuće u dijelovima transportiraju u Hrvatsku.

Biskup Živković je početkom svibnja zajedno s pokrajinskim poglavarom austrijske savezne pokrajine Gradišće, socijaldemokratom, Hans Peterom Doskozilom  posjetio Zagreb i u sklopu posjete su predali ključeve za dvije drvene kuće u zagrebačkom naselju Čučurje, koje su zajednički financirale Biskupija Željezno (Eisenstadt) i pokrajina Gradišće.

akademska godina 2021./22. Objavljen Javni poziv za dodjelu stipendija za učenje hrvatskoga jezika u RH

Prigodom posjeta Zagrebu pokrajinski čelnik Gradišća Doskozil je obećao da će pozvati poglavare preostalih osam austrijskih pokrajina da se i oni priključe ovoj humanitarnoj akciji i pomognu žrtvama potresa u Hrvatskoj. Potvrda da je Doskozil svoje obećanje ispunio bilo je današnje obraćanje bečkog gradonačelnika Michaela Ludwiga da se Grad Beč priključuje humanitarnoj akciji „Krov za Hrvatsku“ i s donacijom „teškom“ pola milijuna eura želi priteći u pomoć teško pogođenima potresom u Hrvatskoj, koji su ostali bez krova nad glavom.

Možda će Doskozilov i Ludwigov primjer slijediti i njihove ostale kolege iz drugih austrijskih pokrajina. Nova šansa za to je Konferencija pokrajinskih poglavara s predstavnicima savezne austrijske vlade u Beču 28. svibnja, na temu daljnjeg popuštanja korona mjera. 

ORGANIZIRAO KRISTOV STOL Organizirana prva virtualna biciklijada u čast sv. Ivana Pavla II.

I što na kraju reći nego „ pravi se prijatelji u nevolji poznaju“. A da su Grad Beč i Grad Zagreb već desetljećima istinski prijatelji i pouzdani partneri dobro se znade kako u Austriji tako i u Hrvatskoj.  

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.