Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Folkloraši Kola Slavuj novim koreografijama oduševili Bečane

U ansamblu ima popriličan broj glazbeno talentiranih i školovanih ljudi, što pridonosi kvaliteti izvedbi
17. studenoga 2016. u 09:55 0 komentara 128 prikaza
ŠAROLiKOLO
Foto: Screenshot YouTube

Svečanim nastupom, koji je bio pravi folklorno-scenski spektakl, folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata Kolo Slavuj, proslavio je pod geslom "ŠAROLiKOLO" u bečkom kazalištu Odeon, 45. obljetnicu svoga postojanja i rada. 

Uz njih, 30. obljetnicu utemeljenja obilježila je i dječja plesna skupina Piplići.

U tom dosad neviđenom vatrometu slavlja i folklora, Kolo Slavuj oduševio je publiku s četiri nove koreografije: "Igramo na našo – Tanci i jačke moliških Hrvata" iz Italije, "Čim ja dojdem v Međimurje", "Lisa je otperta – Tanci i jačke štokavskoga kraja" i "Kiritof na Moravi".

Kako nam je rekla predsjednica Kolo Slavuja, Gabrijela Novak-Karall, potvrda zajedništva i umjetničkog znanja su nove koreografije, čiji su autori sami članovi ansambla koji inače ima 50-ak članova, a na "fešti" ih je na pozornici bilo čak stotinjak. 

"Simbolično geslo priredbe – ŠAROLiKOLO – govori da u ansamblu plešu kako mladi, tako i stariji članovi, i to iz raznih država. Imamo članova koji nisu gradišćanski Hrvati iz Austrije, nego iz austrijskog susjedstva, a jedan od njih, koji kaže da se osjeća Hrvatom, čak je iz Indije", istaknula je predsjednica Kola Slavuj. 

Napomenula je kako u ansamblu ima popriličan broj glazbeno talentiranih i školovanih ljudi, što pridonosi kvaliteti izvedbi. 

Festival u Beču Ekskluzivna suradnja Hrvatski festival ušao u austrijske pretplatničke cikluse Zdenka Weber dr. Zdenka Weber Predstavljeno "Nacionalno u hrvatskoj glazbi 19. i 20. stoljeća"

"Posebno je važno to što se članovi ansambla, u kojem je službeni jezik hrvatski, mogu identificirati sa svojim koreografijama, jer to doprinosi ne samo očuvanju nego i razvoju hrvatskog jezika i kulture na ovim prostorima, koje smo dužni prenijeti na nove generacije", naglasila je Novak-Karall. 

Dodala je kako ansambl, koji je uz brojne nastupe u Hrvatskoj rado viđen gost i u ostatku Europe i svijeta, u tome očito uspijeva, što potvrđuje i veliko zanimanje mladih za rad.

Kolo Slavuj i Piplići prije Beča svoje su obljetnice proslavili i u Pinkovcu u Gradišću, s istim programom. 

Svoj glazbeni doprinos proslavi dvostrukoga jubileja gradišćanskih Hrvata dali su i međimurski Bandisti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.