Naslovnica Vijesti

Evo kako Hrvatice iz Chicaga pomažu domovini

Cilj ove akcije je prikupiti sredstva za kupnju linearnog akceleratora koji je potreban stanovništvu županije, kao i onome koje gravitira iz okolnih mjesta
11. travnja 2017. u 08:58 0 komentara 3042 prikaza
Hrvatska žena
Foto: Marinko Goravica
Pogledajte galeriju 1/8

Jedno tiho i samozatajno društvo već desetljećima djeluje na prostorima Chicaga. Riječ je o "Hrvatskoj ženi" koja posljednjih 88 godina nesebično brine o onima kojima je pomoć najpotrebnija, a okupljanje članica udruge na Cvjetnicu dio je tradicije.

"Čast je i zadovoljstvo biti dio ove priče, zbog čega pozivam i mlađe naraštaje da se uključe u naše djelovanje. Nema ničega ljepšega od darivanja i pomaganja onima kojima je pomoć potrebna. Ovog puta ona je namijenjena Ligi protiv raka iz Zadra. Riječ je o sredstvima za kupnju aparata za zračenje kako oboljeli ne bi, kao do sada, bili osuđeni na putovanje do Zagreba ili Splita na liječenje", u pozdravnom govoru istaknula je dugogodišnja predsjednica društva Nevenka Jurković.

>> Oduševljeni Hrvati u u Chicagu i Milwaukeeju

Prisutne je pozdravila i generalna konzulica Republike Hrvatske Sanja Laković, kojoj se na pozornici pridružila njezina predivna unučica.

"Žene Hrvatice stup su obitelji te odražavaju najvrjednije i najsvetije veze. A ovo tradicionalno okupljanje pokazuje svu dobrotu i plemenitost članica koje ni u jednoj prilici ne zaboravljaju na bolesne, stare, djecu s posebnim potrebama i siromašne. I dok je 2017. godina ona u kojoj Hrvatska obilježava 25. godinu uspostave diplomatskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, 'Hrvatska žena' svojom vjerom u bolju budućnost izgrađivala je i razvijala tu neraskidivu vezu između svoje dvije domovine", naglasila je Laković.    

Za seljačkim stolom Izgleda ukusno Hrvati u središtu Chicaga pravili soparnik Hrvatski franjevci Hrvatski franjevci Oni su promijenili živote hrvatskih iseljenika

Liga protiv raka iz Zadra osnovana je davne 1967. godine, a bori se i zalaže za smanjenje broja novooboljelih od svih vrsta karcinoma. Pismom namjere svima se obratio dr. Branko Dukić, predsjednik lige i voditelj odjela ginekologije u zadarskoj bolnici. 

Cilj ove akcije je prikupiti novac za kupnju linearnog akceleratora koji je potreban stanovništvu županije, kao i onome koje gravitira iz okolnih mjesta, a riječ je o 250 tisuća ljudi. 

Opća bolnica sredstvima dobivenima iz fondova Europske unije u sljedeće tri godine izgradit će zgradu s onkološkim odjelom, a nadamo se da će donacija "Hrvatske žene" barem donekle olakšati kupnju ovog aparata kojim će se produljiti životi mnogih oboljelih.  

>> Evo kako je proslavljeno Stepinčevo u iseljeništvu

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.