Razmjena toplih riječi

Evo kako je proslavljeno Stepinčevo u iseljeništvu

Stepinčevo u Salzburgu
Foto: Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca – Salzburg
1/8
14.02.2017.
u 09:52

Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku proslavila je spomen-dan nebeskog zaštitnika bl. Alojzija Stepinca. Euharistijsko slavlje predvodio je kustos Hrvatske franjevačke kustodije u Americi i Kanadi, fra Jozo Grbeš

Hrvati u iseljeništvu u nedjelju su u mnogim Hrvatskim katoličkim misijama i hrvatskim župama proslavili blagdan kardinala Alojzija Stepinca. 

Svečano je bilo i u najvećoj hrvatskoj katoličkoj župi na svijetu, u bavarskoj prijestolnici Münchenu. Središnja proslava održana je u crkvi St. Michael na Marienplatzu, gdje je svetu misu u nazočnosti više stotina vjernika predvodio dr. fra Domagoj Runje OFM, profesor na katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. 

I Hrvatska katolička župa Main – Taunus/Hochtaunus svečano je obilježila Stepinčevo misnim slavljima u crkvi svetog Dionizija u Kelkheimu, Bad Homburgu i Bad Sodenu. Na poziv župnika fra Marinka Vukmana, mise je predvodio poznati njemački dominikanac o. Diethard Zils OP iz Mainza, inače veliki prijatelj Hrvatske i našeg naroda. 

>> Odakle kardinal Stepinac usred New Yorka?

Naime, o. Diethard Zils, rođeni Nijemac, snažno se vezao uz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman zato ga je odlikovao Redom hrvatskoga pletera.

U Hrvatskoj katoličkoj zajednici blaženog Alojzija Stepinca u Stuttgartu također je proslavljeno Stepinčevo. Blagdanu je prethodila duhovna obnova za sve vjernike, s posebnim naglaskom na mlade i mlade obitelji, koju je predvodio poznati isusovac iz Zagreba pater Ike Mandurić.  

Hrvatska katolička župa u Mozartovu gradu Salzburgu obilježila je svoga župskog zaštitnika misnim slavljem u župnoj crkvi svetog Andrije na Mirabellplatzu. Misu je predvodio fra Branimir Kosec OFM, živi svjedok ukopa Blaženog Alojzija Stepinca. 

Osim u Njemačkoj i Austriji, blagdan Blaženog Alojzija Stepinca Hrvati su proslavili diljem svijeta.

Hrvati u Švedskoj u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Göteborgu svečano su 11. i 12. veljače proslavili blagdan svoga nebeskog zaštitnika. Tom prigodom euharistijska slavlja predvodio je ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. sc. Tomislav Markić. 

U subotu je misa slavljena u Trollhättanu, a sljedeći dan u Borasu i Göteborgu.

Stepinčevo s Hrvatima u Kanadi, točnije u župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi, predvodio je vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan. 

Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku proslavila je spomen-dan nebeskog zaštitnika bl. Alojzija Stepinca. Euharistijsko slavlje predvodio je kustos Hrvatske franjevačke kustodije u Americi i Kanadi, fra Jozo Grbeš. 

Bila je to prilika na osobit način zahvaliti Bogu za primjer blaženikove hrabrosti te moliti za njegov zagovor, obitelji, zajednicu, Crkvu i domovinu. 

Svečano je bilo i u Clevelandu, gdje je nakon mise u crvi svetog Pavla slijedio ručak i prigodni program u Domu kardinala Stepinca u Eastlakeu. U programu su sudjelovali učenici hrvatske škole igrokazom, pjesmom i recitacijama u čast kardinala Stepinca i veliki zbor župe sv. Pavla. 

I u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Canberri svečano je proslavljeno Stepinčevo. Misno slavlje predvodio je fra Ivo Pavić, a koncelebrirali su franjevci Juro Tokalić, Ilija Alandžak, Robert Slišković, Ivo Tadić iz Wollongonga i Josip Kešina iz Sydneyja. Na misi u crkvi Sv. Augustina pjevao je zbor sv. Cecilije, a poslije je slavlje nastavljeno uz prigodno druženje na crkvenom domjenku.

U Hrvatskoj crkvi Svetog Jeronima u vječnom gradu Rimu Stepinčevo je proslavljeno svečanim večernjim euharistijskim misnim slavljem koje je predvodio i na kojoj je propovijedao prefekt kongregacije za biskupe kardinal Marc Ouellet. 

Blagdan Blaženog Alojzija Stepinca jedan je od onih koji se obilježava na posebno svečani način, a naročito na sjeveru Chicaga, gdje se nalazi crkva blaženog Alojzija Stepinca koju vode hrvatski franjevci. 

Misno slavlje predvodio je fra Dražan Boras s đakonom Ivanom Mikanom. Započelo je povorkom najmanjih članova zajednice obučenih u narodne nošnje, djece koja pohađaju Hrvatsku školu i članovi su Hrvatske loze. Fra Dražan Boras po dolasku u hrvatske zajednice bio je iznenađen i zadovoljan time koliko se štuje tog blaženika i mučenika. 

U propovijedi se osvrnuo na život koji je Stepinac izgubio zbog ljubavi prema domovini, istini i hrvatskom narodu. Naglasio je da su ideali kojima se vodio Alojzije Stepinac oni ideali kojima se i mi, svatko od nas, trebali predvoditi kao pojedinci i to ne samo da bismo bili dobri Hrvati, već prije svega dobri ljudi.

Slavlje se potom nastavilo u Hrvatskom centru, gdje je bilo prilike za druženje i razmjenu toplih riječi prijatelja i poznanika koji tako hrvatsku tradiciju itekako održavaju živom.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u petak navečer na Stepinčevo u prepunoj zagrebačkoj prvostolnici kako je lik Alojzija Stepinca povezivao hrvatske ljude u domovini i iseljeništvu, one koji su prognani i one koji su se u Hrvatskoj zalagali za slobodu čuvajući hrvatski vjerski, nacionalni i kulturalni identitet.

>> Moj susret s kardinalom Stepincem! Kupio mi je gvirc i rekao...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije