Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Doskozilovi socijaldemokrati pobijedili u Gradišću i pred apsolutnom su većinom

SPÖ je tako na 22. izborima za 36 zastupnika Pokrajinskog parlamenta Gradišća dobio 19 mjesta ili 4 više nego na prethodnim izborima, ÖVP 11, FPÖ 4 i Zeleni 2.
26. siječnja 2020. u 17:58 0 komentara 23 prikaza
Hans Peter Doskozil
Foto: Facebook

Socijaldemokratska stranka (SPÖ) u austrijskoj pokrajini Gradišće, na čelu s zemaljskim poglavarom i bivšim austrijskim ministrom obrane Hansom Peterom Doskozilom, uvjerljivi je pobjednik pokrajinskih izbora s 50,3 posto glasova (+ 8,4) prema 30,6 posto (+ 1,5) koliko je osvojila drugoplasirana Narodna stranka (ÖVP), pokazala je prva projekcija rezultata, koji je austrijska televizija ORF objavila u nedjelju u 16 sati nakon zatvaranja birališta.

Beč Jezična radionica gradišćanskih Hrvata: Nikada nisam mislila da je to toliko zanimljivo

Sa samo 9,7 posto glasova krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ), inače dosadašnji koalicijski partner socijaldemokrata loše je prošla i izgubila 5,3 posto, odnosno čak jednu trećinu glasova u odnosu na posljednje izbore 2015. godine. Zeleni su lošije prošli nego su se nadali, osvojivši „samo“ 6,5 posto naklonosti biračkog tijela, isto kao i 2015. godine. Lista Gradišće i liberali Neosa s 1,1 odnosno 1,8 posto glasova nisu uspjeli preći izborni prag od 4 posto i neće biti zastupljeni u parlamentu.

SPÖ je tako na 22. izborima za 36 zastupnika Pokrajinskog parlamenta Gradišća dobio 19 mjesta ili 4 više nego na prethodnim izborima, ÖVP 11 (+-0), FPÖ 4 (-2) i Zeleni 2. Rezultat je jasan! Doskozilovi socijaldemokrati odnijeli su u nedjelju trijumfalnu pobjedu, i ukoliko ne izgube jedan mandat od ukupno sada osvojenih 19, što se neće znati do objave konačnih rezultata u nedjelju navečer, osvojiti će apsolutnu većinu i mogu sami vladati u Gradišću, slijedećih pet godina. To je najbolji rezultat SPÖ-a od 2005. godine.

Beč Gradišćanskim Hrvatima predstavljen drugi Svečani bal Varaždinske županije

Socijaldemokrati su inače na vlasti u Gradišću u raznim formacijama već 56 godina, a Doskozil je prvi puta bio kandidat SPÖ-a u Gradišću.

„Ovo je najljepši dan moga života. Nedostaju mi riječi, kojima bi opisao kako se osjećam. Nisam se ni usudio pomisliti na apsolutnu većinu. Ponosan sam na sve vas da smo u socijaldemokratskoj obitelji u Gradišću u protekle dvije godine proveli to što smo si zacrtali“, rekao je čelnik pobjedničkog SPÖ-a Gradišće i zemaljski poglavar ove austrijske pokrajine Doskozil poručivši:

„Važno je u politici ne izdizati se iznad ljudi, nego ostati s njima, baviti se temama koje ih muče, ne svađati se i komunicirati na pristojnoj razini“. Doskozil je istakao kako je pobjedom odaslan važan „znak života socijaldemokracije“, iz malog Gradišća.

Erasmus Filip je oduševljen gradišćanskim Hrvatima: Ova ljubav tek je počela i nikada neće završiti

Pobjedničkom stožeru došla je čestitati i predsjednica SPÖ-a na saveznoj razini Pamela Rendi Wagner. U prvim izbornim reakcijama analitičari govore o trijumfalnoj pobjedi Doskozilovih socijaldemokrata i zapravo „osobnoj“ pobjedi u narodu omiljenog zemaljskog poglavara Gradišća, koji je nakon deset godina ponovno vratio SPÖ-u u ovoj austrijskoj pokrajini apsolutnu većinu. Navode da ukoliko SPÖ u tijeku večeri i izgubi jedan mandat i time apsolutnu većinu, lako će i brzo naći koalicijskog partnera za sastav nove pokrajinske vlade. Na birališta u Gradišću bilo je pozvano preko 250 tisuća birača. U Gradišću inače živi oko 35 tisuća gradišćanskih Hrvata.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.