Beč

Jezična radionica gradišćanskih Hrvata: Nikada nisam mislila da je to toliko zanimljivo

Foto: Snježana Herek
1/2
19.12.2019.
u 19:25

Kako su rekle Jelena Tyran i Nika Račić, subotnja jezična učionica ima za cilj da djeca bolje upoznaju i dožive svoj materinski jezik i od malih nogu mu se vesele

Pod naslovom „Jezična hiža“, gradišćanski Hrvati subotom u Hrvatskom centru u Beču održavaju jezičnu učionicu i radionicu za djecu, na hrvatskom i gradišćanskohrvatskom jeziku, kao jednom od oblika hrvatskog standardnog jezika.

Program je namijenjen predškolskoj (od 3 do 6 godina) i školskoj djeci (starijoj od 6 godina), kojima je hrvatski materinski jezik.

Radionicu s pregršt roditeljskih pohvala vode Jelena Tyran, djelatnica Hrvatskog centra, inače rođena Čakovčanka udata za gradišćanskog Hrvata, studentica slavistike na Bečkom sveučilištu i asistentica u Hrvatskom centru Nika Račić, rođena u Austriji, čiji su roditelji iz Hrvatske, te Kristina Čajić, odgajateljica u dvojezičnom Dječjem vrtiću „Viverica“, koji djeluje u sklopu Hrvatskog centra.

Kako su rekle Jelena Tyran i Nika Račić, subotnja jezična učionica ima za cilj da djeca bolje upoznaju i dožive svoj materinski jezik i od malih nogu mu se vesele.

„Sve to kroz igru. Naše je geslo (na)učiti, aktivirati, koristiti i proširiti bogatstvo hrvatskog jezika“, istaknula je Tyran. Napomenula je kako u radionicu dolaze djeca gradišćanskih Hrvata i suvremenih hrvatskih doseljenika, te Austrijanaca čiji je jedan od roditelja hrvatskog, ili gradišćanskohrvatskog podrijetla. 

„Radionica je otvorena subotom od 10 do 13 sati. Jako se veselim igri i radu s djecom. Nikada nisam mislila da je to toliko zanimljivo. Posebno me veseli da sam došla i u dodir s gradišćanskohrvatskim jezikom, kojeg pomalo učim i jako mi se sviđa“, rekla nam je studentica slavistike Račić.

Sve pohvale Hrvatskom centru u Beču, njihovom predsjedniku Tiboru Jugoviću, kuratoru Petru Tyranu i glavnoj tajnici Gabrijeli Novak-Karall, te svima ostalima koji vode brigu i ulažu velike napore da hrvatski jezik u višejezičnom austrijskom prostoru ne izumre, već ga njeguju i dalje razvijaju.

Gradišćanskim Hrvatima, jednoj od najvećih autohtonih narodnih manjina u Austriji, uspjelo je sačuvati svoj jezik u višejezičnom austrijskom prostoru čak pet stoljeća, i na to su posebno ponosni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije