Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Gradišćanskim Hrvatima predstavljen drugi Svečani bal Varaždinske županije

Glazbeni okvir bečkoj promociji Svečanog bala Varaždinske županije dala je sjajna mlada varaždinska sopranistica na studiju u Beču Lucija Spevec uz pratnju pijanista i profesora Glazbene škole Varaždin Danijela Ota
16. prosinca 2019. u 22:08 0 komentara 645 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/6

Potvrda da se Varaždinci i gradišćanski Hrvati već godinama vole javno i međusobno poštuju i uspješno surađuju je i predstavljanje Svečanog bala Varaždinske županije u srijedu navečer u Hrvatskom centru u Beču. Program bala je izuzetno profesionalno predstavila predsjedavajuća županijskom Turističkom zajednicom i savjetnica župana Natalija Martinčević, uz zanimljive popratne video projekcije.

Beč Panonske jaslice iz hrvatske crkve u Beču odlaze u križevačku župu Đurđić

„Drugi Svečani bal Varaždinske županije održat će se 24. siječnja 2020. godine u prekrasnom prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i donosi još zanimljiviji i kvalitetniji program od prvoga“, rekla je Martinčević. Istaknula je kako balska tradicija ukorijenjena na ovim prostorima, a uzor su joj bili nadaleko poznati bečki građanski balovi. Napomenula je kako posjetitelje bala očekuje izuzetno zanimljiv i šarolik program.

„Sudionici su od Varaždinskog komornog orkestra i Jazz orkestra Oružanih snaga RH preko MozArt banda i Jelene Štefanić i Filipa Hozjaka do povijesnih postrojbi i revije vrhunskih modnih dizajnerica iz Varaždinske županije“, dodala je Martinčević.

Najavila je i gastronomsku promociju Varaždinske županije na Svečanom balu, kako bi se po zamisli Turističke zajednice posjetiteljima predstavilo sve najbolje što ova županija ima za ponuditi, a toga je, prema njenim riječima, „izuzetno mnogo“.

Centar. Advent. Sajam Peti Adventski sajam Hrvatskog centra u Beču oduševio i mlade i stare

„Cilj nam je da Svečani bal bude svojevrstan povratak balskoj tradiciji po kojoj je grad Varaždin bio nekada nedaleko poznat“, rekla je nazočnima Natalija Martinčević istaknuvši: „S obzirom na to da Hrvatska 1. siječnja preuzima šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom, ponosni smo da će se upravo drugi Svečani bal Varaždinske županije, kao mjesto sklapanja novih prijateljstava, diplomatskih, kulturnih, gospodarskih i političkih aktivnosti, održati pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije“. 

U sklopu predstavljana bala napomenula je kako je 73. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata, koji će se održati 18. siječnja 2020. u Beču partner drugog Svečanog bala Varaždinske županije. 

„S gradišćanskim Hrvatima već dugo surađujemo, a u pripremi je i potpisivanje Sporazuma Varaždinske županije i austrijske pokrajine Gradišće u suradnji“, najavila je savjetnica župana navedene Županije Natalija Martinčević.

Uoči adventa Dojmljiva književno-glazbena večer u Beču

Sve nazočne goste i uzvanike na promociji Svečanog bala Varaždinske županije, među kojima je bio i opunomoćeni ministar u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču Silvio Kus, uvodno je pozdravio koordinator Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata i glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran, istaknuvši sjajnu suradnju s Varaždinom i Varaždinskom županijom.

Promociji su bili nazočni i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Glazbene škole Varaždin Davor Matačić, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, savjetnica za regionalni razvoj Petra Martak, Maja Zuber, šef protokola Tomislav Pajtlar i muzikologinja i umirovljena diplomatkinja, Varaždinka dr. Zdenka Weber.

Glazbeni okvir bečkoj promociji Svečanog bala Varaždinske županije dala je sjajna mlada varaždinska sopranistica na studiju u Beču Lucija Spevec uz pratnju pijanista i profesora Glazbene škole Varaždin Danijela Ota.

Do 20. prosinca 2019. Hrvatski božićni sajam prvi put u Beču. Otvorenje pokazalo kakav je interes naših ljudi

Svi nazočni imali su priliku kušati i gastronomske poslastice i vina Varaždinske županije, koje u servirali i vrhunski aranžirali djelatnici hotela Minerva iz Varaždinskih Toplica. U svakom slučaju jedna izuzetno uspjela i visokoprofesionalna promocija Varaždinaca u austrijskom glavnom gradu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.