Naslovnica Vijesti

Dođite na 25. Zimsku školu hrvatskog folklora

Gost predavač je maestro Siniša Leopold, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a.
07. studenoga 2018. u 12:38 0 komentara 266 prikaza
Foto: Matica

Jubilarna, 25. Zimska škola hrvatskoga folklora održat će se od 3. do 12. siječnja 2019. u Koprivnici, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i voditeljice projekta mr. sc. Snježane Jurišić. 

Fala Najstarije hrvatsko folklorno društvo u Švicarskoj proslavilo 40. rođendan

Na Zimskoj školi hrvatskog folklora podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga jadranskog područja. Uz praktična plesna predavanja, održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama te glazbalima (uz tambure i ostala tradicijska glazbala). 

Program obuhvaća plesove i glazbu otoka Krka, Cresa, Raba, Paga, Silbe, Čiova, Šolte, Brača i Hvara, Korčule, Mljeta i Lastova te Splita, Trogira, Kaštela, Makarskog primorja, poluotoka Pelješca, Dubrovačkog primorja, Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, doline Neretve, dubrovačke kontradance te plesove šibenskoga uzmorja i otoka. Od plesova Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a koji pripadaju jadranskom području, podučavat će se plesovi i glazba južne Hercegovine i plesovi Hrvata iz Boke kotorske.

Folklor Pogledajte raspored Nastupi naših folkloraša iz Australije i Amerike diljem Europe

Završni koncert i proslava srebrnog jubileja održavanja ŠHF-a bit će 12. siječnja 2019.

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, umjetničkog ravnatelja našeg nacionalnog ansambla pjesama i plesova Hrvatske "Lado", Odjel tambura vodi Tibor Bun, poznati tamburaški voditelj prisutan na kulturnoj sceni, dok Odjel tradicijskih glazbala vodi glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala. Gost predavač je maestro Siniša Leopold, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a.

Uz njih će tijekom Škole predavati i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi kao i renomirani istraživači hrvatskog folklora: Tonči Tadin, Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Damir Kremenić, prof. dr. sc. Goran Oreb, Katarina Horvatović i Kristina Benko Markovica, uz suradnju glazbenog korepetitora Antuna Kotteka. Asistenti su Iva Cvetko i Martin Durbek.

Norval Nikad veći i nikad ljepši folklorni festival. Domovina mora biti ponosna na svoju dijasporu

Zainteresirani mogu odabrati jednu od ponuđene tri grupe: ples (voditelj Andrija Ivančan), sviranje tambura (voditelj  Tibor Bün, gost predavač maestro Siniša Leopold) i sviranje hrvatskih tradicijskih glazbala (voditelj Vjekoslav Martinić). Prijave su u tijeku!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.