Očuvanje tradicije

Južnoamerička turneja zbora Cluba Croata de Punta Arenas

Koncert
Foto: Matica
1/3
13.11.2017.
u 09:24

Turneja je završila u Limi u Hrvatskom društvu Dubrovnik. Zbor je ondje primio predsjednik Zdenko Teply, a publiku je oduševio izvedbama pjesama "Tamo daleko" i "U boj, u boj"

Članovi zbora Cluba Croata de Punta Arenas, pod ravnanjem maestra Jorgea Sharpa Galetovica, održali su uspješnu turneju po Južnoj Americi. Nastupili su u Valparaísu, Santiago de Chileu, Santa Cruzu i Limi.

U Valparaísu se zbor predstavio u Palači Baburica, zdanju s početka 19. stoljeća, koje je otkupio i uredio Paško Baburica. Ovaj hrvatski iseljenik iz Koločepa došao je u Čile 1892. godine i bavio se proizvodnjom salitre. Sakupio je i vrijednu zbirku slika, a njegova palača danas je gradski muzej. Koncertu su prisustvovali Hrvati s tog područja, kao i gradonačelnik Valparaísa.

Zbor je zatim nastupio na svečanoj večeri Trećeg susreta Hrvata Južne Amerike u klubu Estadio Croata u Santiago de Chileu te na misi koju je predvodio generalni vikar za Južnu Ameriku msgr. Drago Balvanović. 

U glavnom gradu Čilea Club Croata de Punta Arenas bio je gost mageljanskog glazbenika Victora Alarcona Diaza, a predstavio se i u koncertnoj dvorani Pablo Casals u Santiagu. Zbor je zatim otputovao u bolivijski Santa Cruz, gdje je nastupio u crkvi Svetog Roka. Dobrodošlicu mu je zaželio i Robert Jakubek, počasni konzul Republike Hrvatske.

Turneja je završila u Limi u Hrvatskom društvu Dubrovnik. Zbor je ondje primio predsjednik Zdenko Teply, a publiku je oduševio izvedbama pjesama "Tamo daleko" i "U boj, u boj". Članovi su ponovno imali priliku nastupiti na misi don Drage Balvanovića, ali ovaj put u njegovoj župi San Leopoldo u Limi. Pred polazak na turneju održali su koncert u rodnom Punta Arenasu u Clubu Croata.

Koncerti su trajali od 26. listopada do 5. studenoga 2017. i realizirani su zahvaljujući financijskoj potpori Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u okviru programa Očuvanje tradicije Hrvata iz Patagonije. 


Branka Bezić Filipović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije