Naslovnica Vijesti

Južnoamerička turneja zbora Cluba Croata de Punta Arenas

Turneja je završila u Limi u Hrvatskom društvu Dubrovnik. Zbor je ondje primio predsjednik Zdenko Teply, a publiku je oduševio izvedbama pjesama "Tamo daleko" i "U boj, u boj"
13. studenoga 2017. u 09:24 0 komentara 397 prikaza
Koncert
Foto: Matica
Pogledajte galeriju 1/3

Članovi zbora Cluba Croata de Punta Arenas, pod ravnanjem maestra Jorgea Sharpa Galetovica, održali su uspješnu turneju po Južnoj Americi. Nastupili su u Valparaísu, Santiago de Chileu, Santa Cruzu i Limi.

Antofagasta Čile Jedan od utjecajnijih trgovaca u Antofagasti bio je – Hrvat

U Valparaísu se zbor predstavio u Palači Baburica, zdanju s početka 19. stoljeća, koje je otkupio i uredio Paško Baburica. Ovaj hrvatski iseljenik iz Koločepa došao je u Čile 1892. godine i bavio se proizvodnjom salitre. Sakupio je i vrijednu zbirku slika, a njegova palača danas je gradski muzej. Koncertu su prisustvovali Hrvati s tog područja, kao i gradonačelnik Valparaísa.

Zbor je zatim nastupio na svečanoj večeri Trećeg susreta Hrvata Južne Amerike u klubu Estadio Croata u Santiago de Chileu te na misi koju je predvodio generalni vikar za Južnu Ameriku msgr. Drago Balvanović. 

U glavnom gradu Čilea Club Croata de Punta Arenas bio je gost mageljanskog glazbenika Victora Alarcona Diaza, a predstavio se i u koncertnoj dvorani Pablo Casals u Santiagu. Zbor je zatim otputovao u bolivijski Santa Cruz, gdje je nastupio u crkvi Svetog Roka. Dobrodošlicu mu je zaželio i Robert Jakubek, počasni konzul Republike Hrvatske.

Turneja je završila u Limi u Hrvatskom društvu Dubrovnik. Zbor je ondje primio predsjednik Zdenko Teply, a publiku je oduševio izvedbama pjesama "Tamo daleko" i "U boj, u boj". Članovi su ponovno imali priliku nastupiti na misi don Drage Balvanovića, ali ovaj put u njegovoj župi San Leopoldo u Limi. Pred polazak na turneju održali su koncert u rodnom Punta Arenasu u Clubu Croata.

Koncerti su trajali od 26. listopada do 5. studenoga 2017. i realizirani su zahvaljujući financijskoj potpori Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u okviru programa Očuvanje tradicije Hrvata iz Patagonije. 


Branka Bezić Filipović

Peru Brojni uspjesi Hrvati su bili utemeljitelji peruanskog peradarstva, pioniri zrakoplovstva i ugledni graditelji General Black Brod koji je hrvatske obitelji odveo u bolji život General Black Mijo Rašić Vremeplov Ovaj iseljenik bio je jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za mlinarstvo: Svi znaju za mene
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.