Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Proslava Stepinčeva u Buenos Airesu

Fra Josip Peranić vjernicima je pročitao cijeli tekst "Duhovne oporuke" koji je blaženik napisao 28. svibnja 1957. godine
13. veljače 2018. u 10:01 9 komentara 3835 prikaza
Josip Peranić
Foto: IKA

U Hrvatskome katoličkom središtu sv. Nikole Tavelića u Buenos Airesu u nedjelju je svečano proslavljen blagdan sv. Alojzija Stepinca. Euharistijsko slavlje predvodio je voditelj središta i delegat za Argentinu Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Josip Peranić.

Hrvatska katolička župa München Velika obljetnica u Münchenu Zašto su starci u Slavoniji osuđeni na samoću i stalni pogled prema prozoru?

"Bog je htio da je u moje ruke dospjela 'duhovna oporuka' našega blaženika. Toliko puta smo čuli o njegovu životu, o njegovim djelima i o njegovoj veličini, pa je dobro da danas čujem njegove riječi koje je napisao 1957. godine kao duhovnu oporuku svojim vjernicima. To je oporuka koja ostaje i za nas danas, kao vrijednost koje se uvijek moramo sjećati, koja nam mora biti kao duhovna hrana u našem rastu i u našoj vjernosti prema Bogu", rekao je u homiliji o. Peranić, a potom vjernicima pročitao cijeli tekst "Duhovne oporuke" koji je blaženik napisao 28. svibnja 1957. godine.

Peranić je izrazio nadu da ta oporuka ostaje za sva vremena te rekao kako smatra važnim da se ona prevede i na španjolski jezik: "Tako bi je mogli imati u rukama i naši mladi kako bi se s tim mislima mogli napajati i dalje živjeti u vjeri otaca".

"Vjerujem da je naš blaženik za nas svetac. I da i danas, dok mnogi sumnjaju, radi za ono za što je živio, a to je jedinstvo Crkve. Čuli smo njegovu poruku da se nikad ne odvojio od Petrove stolice. Na tome on radi i danas: na jedinstvu Crkve da bi svi bili pod jednim pastirom, da bi Kristovo stado bilo ujedinjeno. Dao Gospodin da nam to izmoli", zaključio je fra Josip Peranić.

Stepinčevo Iseljeništvo Stepinčevo u New Yorku i Rimu Valentina Krčmar Promocija knjige Američki nadbiskup osuđivao je montirano suđenje Stepincu Alojzije Stepinac Već 68 godina Odakle kardinal Stepinac usred New Yorka?
 • Avatar Pinokio
  Pinokio:

  Nije procitao najznacajniji dio: "Grijesio sam".

 • slaven.zadravec:

  Svećenici pod Stepinčevom ingerencijom su blagoslivljali pripadnike fašističke vojske, čak i najgore zločince. Nije poznato da li je Stepinac ijednog svećenika zbog toga isključio iz crkve ili barem javno opomenuo. Ili je i sam odobravo i blagoslivljao te time podupirao zločine.

 • Avatar Ronin
  Ronin:

  "Vjerujem da je naš blaženik za nas svetac." Stepinac je prije svega bio ustaški vikar u Pavelićevoj fašističkoj NDH i vi ga prozivate blaženim i svecem? Sumrak pameti i morala.