Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Odakle kardinal Stepinac usred New Yorka?

Na kraju, da bismo provjerili neke podatke, nazvali smo ustanovu. Javio nam se muški glas na automatu koji je ime Stepinac izgovorio: "Stepenajk!"
27. prosinca 2016. u 11:11 3 komentara 15504 prikaza
Alojzije Stepinac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ako u internetski preglednik upišete www.stepinac.org, otvorit će vam se na prvi pogled tipična stranica jedne, očito prestižne američke srednje škole s adresom u White Plainsu, predjelu New Yorka.

Na sivome mramoru iznad ulaza piše "Archbishop Stepinac High School", a ondje se nalazi i biskupski grb blaženoga Stepinca. No, odakle kardinal Stepinac usred New Yorka? 

Priča počinje 1948. godine kad je škola i osnovana, a ime joj je dao tadašnji nadbiskup New Yorka, kardinal Francis Speelman. 

"Vijest o smrti kardinala Stepinca ovdje je primljena s tugom. Američki narod u njemu prepoznaje duh koji je našu domovinu učinio velikom: duh koji se ne obazire na cijenu koja nikada ne može biti previsoka kad je riječ o slobodi. Mi smo ponosni na to što je newyorška nadbiskupija podignula živi spomenik nadbiskupu Stepincu 'High School Archbishop Stepinac', gdje se mladi odgajaju i uče poštovati i uzdizati načela za koja je ovaj hrabri čovjek živio i umro", tom prigodom izjavio je Speelman. 

Gimnazija Archbishop High School Alojzije Stepinac utemeljena je kao muška srednja škola za 1360 učenika. 

Nastavnici su bili isključivo muškarci dok je uprava povjerena dijecezanskim svećenicima kojima su pomagali redovnici i povremeno laikovi. 

Škola je do danas ostala muška gimnazija s istim načelima. Dojmljivo je uređena, izbor predmeta upućuje na to da ima dugu tradiciju, ali i suvremen odgojno-obrazovni program.

Ovdje je maturiralo više od deset tisuća učenika. Mnogi od njih uspjeli su u poslovnome, društvenome, športskome i kulturnom životu Sjedinjenih Američkih Država, a mahom svi s ponosom u svojoj biografiji ističu koju su srednju školu pohađali, poput poznatih glumaca Jona Voighta, Alana Alda i Erika Palladina. 

Godine 1994. škola je osnovala Kuću slavnih u kojoj svake godine nekolicina najzaslužnijih bivših učenika ili djelatnika dobije počasno mjesto.

U potrazi za Hrvatima koji bi na bilo koji način bili povezani s ovom prestižnom ustanovom, naišli smo na Ivana Meštrovića. 

Slavni kipar za školu je izradio biste kardinala Stepinca i Spellmana, ali one nisu postavljene. Postoje samo njihove slike. 

Mike Mija Lukaček Istinita priča Život kao iz filma: U svijet s jedva 11 godina! Crkva svetog Nikole Nije legenda Nevjerojatno! Hrvatski iseljenici prerezali svoju crkvu kao tortu

U školskome kalendaru potražili smo 10. veljače, spomendan blaženoga Stepinca, dan koji je odredio papa prilikom beatifikacije. No nigdje nema nikakvog posebnog obilježavanja. Možda ga se misnik sjeti na jutarnjem slavlju u školskoj kapeli?

Na kraju, da bismo provjerili neke podatke, nazvali smo ustanovu. Javio nam se muški glas na automatu koji je ime Stepinac izgovorio: "Stepenajk!"

Svejedno, evo već 68 godina Stepinčevo ime živi i usred New Yorka. Mnogi Amerikanci izgovaraju ga ne znajući o kome je riječ, ali odgajaju i obrazuju na istim životnim načelima po kojima je živio i kardinal. 

"In te, Domine, speravi!" ili "U tebe se, Gospodine, uzdam!" bio je njegov biskupski moto. 

Tako je blaženi Alojzije Stepinac, ne sluteći, utjecao na mnoge generacije učenika u New Yorku.

  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • malleusmaleficarum:

    Znamo da je Svetac! Sve ovo ostalo je samo pitanje formalnosti;))))

  • tommybahama:

    Srednja skola za muske...naravno...jer zenskama skole ni ne trebaju?