Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatski jezik prvi put na Austrijskom danu čitanja

Cilj je ove manifestacije organizirati čitanje nȁglas, čime se, kako su u nekoliko navrata naglasili organizatori, okupljena zajednica dodatno povezuje
24. studenoga 2017. u 08:29 0 komentara 284 prikaza
Beč
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
Pogledajte galeriju 1/2

U sklopu Godine kulture Hrvatska – Austrija 2017., a u suradnji s Hrvatskom dječjom školom koja djeluje u sklopu udruge "Anno 93", veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji održalo je Dan čitanja na hrvatskom jeziku.

Hrvatska akademska zajednica u Austriji Simpozij U Gradišću o Hrvatima na Bečkom sveučilištu

"Događaj je ove godine obilježen u više od 50 austrijskih gradova i mjesta, a u organizaciji su sudjelovale uglavnom knjižnice, škole i dječji vrtići", rekao je Domagoj Marić, nadležan za kulturu u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji. 

Također, Marić je istaknuo kako je cilj ove manifestacije organizirati čitanje nȁglas, čime se, kako su u nekoliko navrata naglasili organizatori, okupljena zajednica dodatno povezuje.

"Čitanje nȁglas predstavlja poseban medij kojim se potiče jezična i društvena kompetencija čitatelja i slušatelja", dodao je Marić, napomenuvši kako je prošle godine na Austrijskom danu čitanja sudjelovalo pet tisuća djece te da je uzlazni trend nastavljen i ove godine. 

Važnost te manifestacije za naše ljude u ovoj alpskoj zemlji prepoznalo je i veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji na čelu s dr. Vesnom Cvjetković.

"Tako su se hrvatska djeca ne samo dodatno upoznala s djelima hrvatske književnosti nego su imala i priliku posjetiti naše veleposlanstvo", napomenuo je Marić.

U dogovoru s Hrvatskom dječjom školom, djeci su ulomke iz odabranih djela "Šume Striborove" Ivane Brlić Mažuranić i "Ljeta za pamćenje" Mire Gavrana čitali veleposlanica dr. Vesna Cvjetković, Domagoj Marić i Adrijana Markon Jurčić, profesorica hrvatskog jezika u Beču.

Hrvatsko dječju školu u Beču vodi prof. Đurđica Vučković, koja je s predsjednikom Austrijsko-hrvatske krovne udruge za obrazovanje, kulturu i socijalno pravo "Anno 93" Pericom Mijićem najzaslužnija da djeca hrvatskog podrijetla u austrijskom glavnom gradu već 15 godina uče naš jezik.

Na Danu čitanja u hrvatskom veleposlanstvu bilo ih je četrdesetak, od predškolske dobi do završnog razreda srednje škole. Predstavnicima hrvatske djece odnosno školama podijeljena su tri primjerka dječjih romana poznatog hrvatskog književnika Mire Gavrana koji je nedavno gostovao u Beču, a koje je namijenio polaznicima ove škole, za ovu prigodu.  

Vera Papić Vera Papić Lijepa priča! Hrvatica iz Salzburga već tjednima peče kolače kako bi pomogla bolesnima Koncert u Beču Koncert za pamćenje Hrvatska glazbena poslastica u Beču Sonja Manojlović i Drago Štambuk Sjajan pjesnički recital Sonja Manojlović i Drago Štambuk predstavili Bečanima svoju poeziju
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.