Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvat okupio 20 tisuća ljudi i zaludio Cincinnati

Krešo Mikulić godišnje proizvede oko 250 tisuća litara vina. Prema njegovim riječima, vino najbolje ide uz umjetnost i obrnuto, stoga je naš sugovornik 1998. odlučio na najbolji mogući način sljubiti svoje dvije velike ljubavi
10. rujna 2017. u 00:08 1 komentara 3398 prikaza
Festival umjetnosti i vina
Foto: Ivan Ril
Pogledajte galeriju 1/26

Protekli vikend Cincinnati, u američkoj saveznoj državi Ohio, bio je središnje mjesto brojnih festivala, no jedan od njih uistinu je poseban jer njegovu organizaciju potpisuje Hrvat Krešo Mikulić.

O ovom poznatom inženjeru koji je sudjelovao u izradi Black Hawk helikoptera i B-1 bombardera te testiranju motora za bolide Formule 1, Večernji list već je pisao...

Krešo Mikulić ZBOG NJEGA SELILI TVORNICU Filmska priča o Hrvatu koji je sudjelovao u izradi B-1 bombardera i Black Hawk helikoptera

Pa krenimo negdje od sredine jednog života koji bi mogao poslužiti kao predložak za mnoge filmske scenarije, a takvi radovi zasigurno bi gledatelje ostavljali u nevjerici.

Film, odnosno život jednog Hrvata u iseljeništvu, ide otprilike ovako...

Nakon uspješne karijere inženjera u američkom vojnom programu, Krešo Mikulić 1980. godine u Cincinnatiju je zasadio prve trsove vinove loze. Kako kaže, sve je počelo kao hobi.

Festival umjetnosti i vina | Autor : Ivan Ril Foto: Ivan Ril

Danas je njegov hobi izrastao u uspješnu vinariju kakvih ima 250 u Ohiju i samo četiri u Cincinnatiju. Mikulić je i matičar. Svaki vikend ovdje se održavaju vjenčanja, rođendani, obljetnice i razne druge proslave.

U svemu tome svakako da ne nedostaje i humora...

"Vinoklet vinarija", smještena na 25 hektara zemljišta, može se pohvaliti s 15 tisuća trsova, 12 vrsta vina te s 500 sjedećih mjesta u restoranu.

Festival umjetnosti i vina | Autor : Ivan Ril Foto: Ivan Ril

"Mislim da sam ljudima donio neko zadovoljstvo. Imamo tri jezera, dobro vino i hranu, ugodnu prirodu i kvalitetnu uslugu. A kakav je tek ovdje zalazak sunca", otkriva Krešo Mikulić.

Ovaj hrvatski iseljenik godišnje proizvede oko 250 tisuća litara vina. Njegove butelje prodaju se u stotinu trgovina diljem Cincinnatija, a dobile su isto toliko raznih nagrada i priznanja.

Prema riječima našeg sugovornika, vino najbolje ide uz umjetnost i obrnuto, stoga je Mikulić 1998. odlučio na najbolji mogući način sljubiti svoje dvije velike ljubavi...

"Prvi festival Bože sačuvaj. Imali smo samo tri mjeseca za organizaciju. Bilo je tako hladno i problematično, ali mnogo toga smo naučili", prisjeća se ovaj 83-godišnjak.

Ipak, godine nose svoje pa je tako u proteklu subotu i nedjelju održan već 19. Festival umjetnosti i vina, događaj koji je tijekom dva dana posjetilo više od 20 tisuća ljudi. Iz Clevelanda je doputovala i skupina od dvadesetak Hrvata.

Festival umjetnosti i vina | Autor : Ivan Ril Foto: Ivan Ril

"Zadovoljan sam svime s obzirom na to da nas je vrijeme poslužilo, što nije bio slučaj prethodne tri godine. Popilo se čak šest tisuća litara mog vina", zadovoljno naglašava naš sugovornik koji ovaj festival organizira s dvije kćeri i sinom.

Tako su se brojni posjetitelji okupili oko jezera, sjeli na dekice i uživali u američkoj country glazbi. Izlet su začinili dobrim vinom i hranom, i još ljepšim uspomenama. Nema sumnje u to da će doći i sljedeće godine.

"Dolazim ovdje već sedam godina i uvijek je zadovoljstvo kušati Krešina vina. On uvijek s ponosom ističe svoje hrvatske korijene", zaključuje Deborah iz Daytona.

Youngstown Youngstown Hrvati u Ohiju pripremali sarmu, gulaš, ražnjiće, ćevape i domaću juhu Boris Paškvan Svjedoci nepoznate povijesti Čak 36 godina u Bijeloj kući. Ovaj Hrvat bio je u društvu sedmorice američkih predsjednika Vladimir Novak Vladimir Novak Životni put Hrvata kojeg je Ronald Reagan htio u svom kabinetu
  • Starotopoljanin:

    gospodine kreso mikulic dug zivot i puno dravlja,kao i dobrog vina.uzivajte.