Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvati u Ohiju pripremali sarmu, gulaš, ražnjiće, ćevape i domaću juhu

Proslavi Hrvatskog dana nazočio je osobno gradonačelnik John A. McNally sa svojim suradnicima, sudac Anthony Sertick (Sertić) i, naravno, vlč. Joseph Rudjak
28. ožujka 2017. u 10:13 1 komentara 1414 prikaza
Youngstown
Foto: Franjo Bertović
Pogledajte galeriju 1/6

Dojmljiva priredba hrvatske kulturne baštine nedavno je održana u američkoj državi Ohio. U gradu Youngstownu nalazi se jedna od naših najstarijih zajednica koja je utemeljena još 1895. godine pod imenom "Presveto Trojstvo", ogranak 66.

To su uglavnom bili doseljenici iz žumberačkog kraja, a nedugo potom niknula je i druga hrvatska organizacija. Nju su osnovali doseljenici iz Vrginmosta, "Sv. Juraj", ogranak 122. 

>> Hrvati u Clevelandu pili rakiju i vino, jeli čvarke, domaći kruh, pršut...

Ova društva udružila su se 1934. i nastavila djelovati pod brojem 66 i nazivom "St. George".  

Prvi hrvatski dom sagrađen je 1916. godine na West Federal Streetu, a služio je za mnoga društvena okupljanja u gradu. 

Međutim, pola stoljeća poslije državne vlasti Ohija otkupile su zemljište zbog gradnje prometnice pa su se naši ljudi ponovno trebali organizirati.

Kupljeno je zemljište na zapadnom dijelu grada, na Vestal Roadu, te je ubrzo sagrađena moderna zgrada s prostranim parkiralištem i drugim prostorijama.

Ogranak 66 "St. Georgea" iznjedrio je nekoliko poznatih osoba koje su radile u glavnoj upravi HBZ-a, kao što su John Kraljić, Ignac Sinković, Nick Srnec, Chuck Koker i John Pleš. Danas je predsjednik ogranka Timothy Komara. 

U Hrvatskom domu "St. George", uz ogranak 66, djeluje društvo "Happy Hearts tamburica", Odrasli tamburaški zbor te Ujedinjeni ogranci Mahoning Valleyja koji se brinu o Hrvatskom parku "Josip J. Strossmayer" nedaleko od grada.  

U Youngstownu se nalazi hrvatska crkva sv. Petra i Pavla u kojoj je župnik Joseph Rudjak te radioprogram "Glas HBZ-a Ujedinjenih ogranaka Mahoning Valleyja". 

Zanimljivo je da je vlč. Rudjak poljskog podrijetla, ali rado se druži s našim ljudima te je naučio hrvatski jezik, tako da svete mise služi na hrvatskom i engleskom jeziku.

"Croatian Pride Day" ima dugu tradiciju i gotovo uvijek je dobro posjećen. Tog dana Hrvatski dom je svečano uređen, a specijaliteti naše domaće kuhinje privlače građane na gurmanski ručak. 

Mnogi znaju da se ovdje mogu kušati najbolje sarme, gulaši, ražnjići, ćevapi i domaće juhe. A, poslastice poput palačinki brzo se razgrabe. 

Cleveland Sijelo Hrvati u Clevelandu pili rakiju i vino, jeli čvarke, domaći kruh, pršut... Hrvatski festival u Detroitu CroFest Ovo je hrvatski festival u Detroitu

Prostorije Doma, na Dan hrvatskog ponosa, ugošćuju i mnoge trgovce raznim suvenirima i suhomesnatim proizvodima.

Proslavi Hrvatskog dana nazočio je osobno gradonačelnik John A. McNally sa svojim suradnicima, sudac Anthony Sertick (Sertić) i, naravno, vlč. Joseph Rudjak.

Program je započeo lijepom kulturnom priredbom koju je pripremilo i izvelo društvo "Happy Hearts tamburica", pod vodstvom Julije Stone. Djeca su izvela odličan nastup, što je publika prepoznala i nagradila burnim pljeskom. 

Potom je tamburaški sastav "Mikey Dee" iz Pittsburgha preuzeo pozornicu i iz svog bogatog repertoara izveo mnoge melodije tamburaške glazbe za ples i razonodu. 

>> Zimski susreti američkih Hrvata u Pennsylvaniji: Ovdje se ništa ne događa bez tamburice

  • Erick:

    Sada, Croatian Pride Day,treba objasniti, nije to onaj sa bojama duge koji paradiraju po Zagrebu.