Naslovnica Priče

Od dolaska Hrvata i manja mjesta u Njemačkoj imala su koristi

Svećenici iz Hrvatske katoličke misije Ulm povremeno su slavili misu u Nersingenu i Lauingenu, gdje se gradila nuklearna elektrana, na kojoj je radio i veći broj Hrvata i drugih radnika s područja bivše države
13. listopada 2017. u 08:43 0 komentara 5383 prikaza
Neu-Ulm
Foto: Adolf Polegubić
Pogledajte galeriju 1/7

Hrvatska katolička misija Nersingen (Neu-Ulm) nalazi se u bavarskom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Biskupije Augsburg. Osnovana je krajem 1987. godine i broji oko dvije tisuće vjernika. Njezin zaštitnik je sv. Ivan Krstitelj. 

Augsburg Hrvatska katolička misija Augsburg Težak početak u novoj sredini. Nije im trebala pomoć samo u rješavanju socijalnih problema

Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća dolaskom velikog broja radnika u Njemačku, značajan broj Hrvata katolika zaustavio se i u malim mjestima bavarske, augsburške biskupije oko Neu-Ulma jer je to od 1951. do 1991. bio američki garnizonski grad. 

Svećenici iz Hrvatske katoličke misije Ulm povremeno su slavili misu u Nersingenu i Lauingenu, gdje se gradila nuklearna elektrana, na kojoj je radio i veći broj Hrvata i drugih radnika s područja bivše države. 

Godine 1970. salvatorijanac o. Lovro Đuro Globan redovno je slavio misu u Burgau dolazeći iz Augsburga. Kako se osjetila potreba redovitog pastoriziranja i zbog dolaska većeg broja radnika, krajem 1987. osnovana je treća misija u Straßu-Nersingenu u augsburškoj biskupiji za sjeverni dio, tj. regije Neu-Ulm, a njezin prvi misionar bio je vlč. Ivan Mlikota, svećenik Sarajevske nadbiskupije, koji je na mjestu voditelja misije ostao do 1992. 

Misijske prostorije postaju mjesto okupljanja ljudi. Počinje rad s mladima, održava se vjeronauk za djecu, probe pjevanja i folklora. Posebnu ulogu misija je odigrala u vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Dolaskom velikog broja izbjeglica udvostručio se broj vjernika tako da su se i aktivnosti u misiji i izvan nje povećale. 

Godine 1992. dolazi novi misionar dr. vlč. Mato Drljo, svećenik Sarajevske nadbiskupije, i uvodi nedjeljnu misu u Neu-Ulmu. Također, slavi i misu u Burgauu za dekanat Günzburg, pa tako misiji i dalje ostaje naziv Neu-Ulm, premda je sjedište bilo u Straßu.

Vlč. Drljo misiju je vodio do 2008., odakle je otišao na mjesto voditelja Hrvatske katoličke misije Freiburg-Bad Säckingen. 

Uz skrb za pristigle izbjeglice, organizirano je prikupljanje i slanje pomoći u hrani, odjeći, sanitetskom materijalu i lijekovima u ratom zahvaćene krajeve domovine. 

Nakon odlaska izbjeglica, rad u misiji se nastavio nesmanjenim intenzitetom. Godine 2003. njezino sjedište premješteno je u Alte Landstr. 3, Oberfahlheim – Nersingen, u kojem je i danas. 

Iz misije Augsburg, u kojoj je djelovao od 1. prosinca 2004. do 31. kolovoza 2008., u misiju Neu-Ulm 1. rujna 2008. dolazi novi voditelj dr. fra Ivan Leutar, kojem je povjerena skrb za Hrvate katolike u četiri dekanata: Neu-Ulm, Günzburg, Dillingen i Nördlingen.

Mise su svake nedjelje u Leibiu u crkvi sv. Leonharda i u Neu-Ulmu u crkvi sv. Ivana Krstitelja te prve i treće nedjelje u mjesecu u Seniorenheimu u Burgauu. 

U misiji je aktivno misijsko vijeće. Danas se na vjeronauku okupljaju djeca i mladi, a djeluje i ministrantska skupina. Djeca i odrasli se okupljaju na probama pjevanja u velikom i malom misijskom zboru. Tu je i skupina čitatelja, a djeluje i folklorna skupina. 

Vjernici se pripremaju za sakramente, organiziraju se predavanja i slavlja. Već tradicionalno se slavi Majčin dan i Nikolinje. Organiziraju se razna hodočašća, duhovne obnove, trodnevnice i izleti za djecu i mlade. Misija ima i svoju internetsku stranicu.

U socijalnoj službi pri Caritasu u Neu-Ulmu djeluje socijalna radnica Jadranka Tomšić.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017. 

Hrvatska katolička župa Freising Hrvatska katolička župa Freising Zbog novog vala doseljavanja sve je više ljudi u crkvi Hrvatska katolička misija Kempten Kempten Ova misija iz Bavarske kući je poslala pomoć u vrijednosti od 10 milijuna njemačkih maraka München Upoznajte najstariju i najveću hrvatsku katoličku zajednicu na svijetu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.