Hrvatska katolička župa Freising

Zbog novog vala doseljavanja sve je više ljudi u crkvi

Hrvatska katolička župa Freising
Foto: Hrvatska katolička župa Freising
1/7
21.09.2017.
u 12:01

Broj Hrvata na tome području posebno se povećao nakon gradnje münchenske zračne luke, doseljavanja većeg broja obitelji sa sjevera Njemačke, a poglavito novim valom iseljavanja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju...

Hrvatska katolička misija Freising osnovana je dekretom tadašnjeg nadbiskupa Nadbiskupije München i Freising Josepha kardinala Ratzingera, kasnijeg pape Benedikta XVI, 24. listopada 1978. godine, a broji oko šest tisuća vjernika. Uspostavljena je 1. prosinca 1978.

Godine 2015., novim ustrojem u Nadbiskupiji misija je preimenovana u župu (zajednicu), a djeluje u bavarskom pastoralnom području u sklopu nadbiskupije München i Freising. 

Ova katolička misija danas obuhvaća gotovo cijelu sjevernu regiju nadbiskupije München i Freising. 

Prije službene uspostave, za vjernike sjevernog dijela Nadbiskupije skrbili su od 1966. franjevci Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu iz Hrvatske katoličke misije München, posebno dr. fra Dominik Šušnjara, fra Frano Bilokapić i fra Vladimir Tadić. 

Tada su se mise na hrvatskom jeziku slavile u Altöttiger Kapelle u Bahnhofstrasse u Freisingu i u samostanskoj crkvi sv. Klare u Kammergasse. 

Hrvatskim vjernicima u to je vrijeme duhovnu skrb pružao i župnik Ernst Appler, apostolski administrator za Banat, tada župnik u Haindlfingu kod Freisinga. Bio je "Volksdeutscher", a govorio je hrvatski. 

Fra Drago Marić, misionar iz Regensburga, duhovno je skrbio za naše ljude u Landshutu. Fra Mate Puđa bio je prvi imenovani voditelj novoutemeljene misije Freising, koji je na toj službi djelovao od 1878. do 1991. 

Službenim ukazom kardinala Ratzingera misa se na hrvatskom jeziku u misiji slavila u crkvi Duha Svetoga u Freisingu, u Moosburgu u crkvi sv. Kastulusa i u Landshutu u crkvi sv. Wolfganga, a neko vrijeme i u franjevačkoj samostanskoj crkvi u Landshutu. 

U kasnijem vremenu iz praktičnih su se razloga crkve, u kojima su su se služile mise na hrvatskom jeziku, mijenjale pa je s vremenom o. Puđa proširio svoju pastoralnu aktivnost. Tako su se misna slavlja uskoro počela slaviti i u Neufahrnu, Dorfenu, Dachauu i Moosburgu.

Danas se nedjeljna misna slavlja slave u Landshutu u crkvi sv. Jodoka, u Freisingu u crkvi Duha Svetoga i u Dachauu u crkvi sv. Petra. Misa se svake druge subote slavi i u crkvi sv. Franje u Neufahrnu. 

Misija se od 2014. nalazi u novim prostorijama u Freisingu, što je postignuto ponajviše požrtvovnim zauzimanjem župnika fra Ivana Čugure.

Godine 1991. o. Puđa premješten je u misiju Leverkusen, a na njegovo mjesto iz misije München došao je fra Ante Maleš, koji je vodio misiju Freising od 1991. do 2000. 

Njega je 2000. godine zamijenio fra Josip Božić-Stanić, koji je u misiji ostao do 2004., kada ga je zamijenio fra Ivan Čugura iz Stuttgarta. Svi su oni članovi Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. U misiji kao pastoralni suradnik od lipnja 1982. djeluje Ilija Čolić.

Broj Hrvata na tome području posebno se povećao nakon gradnje münchenske zračne luke, doseljavanja većeg broja obitelji sa sjevera Njemačke, a poglavito novim valom iseljavanja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Pastoralne misijske aktivnosti su od početka postojanja vrlo raznolike. U misiji od 2002. djeluje misijsko vijeće. 

Uz slavljenje misa kao središta i vrhunca misijskog života, vjernicima se pružaju različite vrste socijalne pomoći i usluga, posjećuju se bolesnici po bolnicama i kućama, održava se vjeronauk, slave se sakramenti pričesti i potvrde, organiziraju duhovni susreti, zborno pjevanje, hodočašća, izleti, nastupi zbora, sportski nastupi, zabave i slično.

Obnavlja se i folklor u župi. Održava se biblijsko-molitveni susret, a tu su i susreti ministrantske skupine, duhovne obnove u korizmi i došašću, proslava blagdana sv. Nikole, poklade, karitativna djelatnost za pomoć Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Africi, za osobe s posebnim potrebama, djecu...

Ovdje se slavi i Majčin dan i ljetna župna proslava. Župa odražava kontakte s njemačkim župama slaveći zajedničke mise te je prisutna i kod drugih susreta s njemačkim župama. 

Župa ima svoju internetsku stranicu te informativnu misijsku publikaciju pod nazivom "Misijska događanja".

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije