Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Velikih 110 godina Velike Gospe u Chicagu

Još od 1906. blagdan se slavi na poseban način
16. kolovoza 2016. u 08:59 0 komentara 2759 prikaza
Velika Gospa Chicago 2016.
Foto: Senia Slavka Leko
Pogledajte galeriju 1/21

Tog davnog 7. kolovoza 1715. godine turska vojska je pod vodstvom Mehmeda-paše stigla pred vrata Sinja. 

Skroman narod skupio je svoje ruke u molitvu Gospi. Iako znatno brojniji i naoružaniji, no i oslabljeni bolešću, u bitci 15. kolovoza otomanski ratnici poraženi su od cetinskih vojnika.

Velika pobjeda pripisana je upravo zagovoru Blaženoj Djevici koja se ukazala preplašenim Turcima. 

Blagdan Velike Gospe iz tog vremena našim ljudima diljem svijeta znači puno.

Oko 1900. godine Hrvati su počeli naseljavati južni dio Chicaga, nazvan Bridgeport. Najviše iseljenika bilo je iz dalmatinskih krajeva. 

Davne 1912. godine župa sv. Jeronima prvi put je otvorila svoja vrata vjernicima i tad su braća Bradarich u crkvu donijela repliku slike Gospe Sinjske pred kojom su Hrvati, iako daleko od domovine, u molitvama bili bliže rodnoj grudi.

Stara tradicija zadržana je i danas, 110 godina od prvog slavlja. 

Svetkovina započinje devetnicom prije velikog dana, kada se vjernici svake večeri okupljaju na molitvi krunice i svetoj misi.

Na sam blagdan procesija (datira iz 1913.) kreće u 10 sati, a u njoj se na posebno uređenim kolima nalaze predstavnici svih župa i društava koji djeluju unutar hrvatske zajednice. 

Koraci Potresna priča Kakva majka! Pješice od Berlina do Zagreba, sa sinom u rukama kroz kišu metaka Ivan Čondić Ivan Čondić Hrvat – padobranac na Normandiji

Završetkom procesije slijedi svečana sveta misa nakon koje započinje druženje. Svojevrstan je to festival hrane, glazbe i zabave.

Ondje se susreću Hrvati iz različitih dijelova Chicaga. Razmjenjuju zagrljaje i nadoknađuju propuštene priče pa cijeli dan prođe u plesu, smijehu i veselju. 

Veliko finale uvijek je vatromet s kojim u kasnim večernjim satima završava ovaj poznati hrvatski festival.

I za kraj, misa je jučer u 19 sati prvi put bila namijenjena mladima. 

"Zamijenite ugodu kauča cipelama i idite Božjim putevima mijenjajući svijet", rekao je Sveti Otac nedavno na Svjetskom danu mladih.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.