SOLISTIČKI RECITAL ZA PAMĆENJE

Bravurozna Evelin Novak otvorila 13. festival hrvatske glazbe u Beču

Beč
Foto: Snježana Herek
1/5
30.10.2017.
u 10:30

Bila je to večer za pamćenje. Ljepota glasa i vrhunskog nastupa ove nove i sve traženije hrvatske zvijezde na europskoj i svjetskoj opernoj sceni oduševila je zahtjevnu bečku glazbenu publiku

Bravuroznim solističkim recitalom mlada hrvatska sopranistica i stalna članica Berlinske državne opere Evelin Novak, uz pratnju jednog od najboljih njemačkih korepetitora, pijanista Matthiasa Samuila, otvorila je u nedjelju navečer u dupkom punoj Svečanoj dvorani bečke palače Eschenbach 13. festival hrvatske glazbe u Beču.

Bila je to večer za pamćenje. Ljepota glasa i vrhunskog nastupa ove nove i sve traženije hrvatske zvijezde na europskoj i svjetskoj opernoj sceni oduševila je zahtjevnu bečku glazbenu publiku, koja je Međimurku anđeoskog glasa nagradila ovacijama. Sjajno uigrani glazbeni dvojac Novak – Samuil Bečanima je zahvalio s dva dodatka, od kojih je jedan bio Hatzeova skladba „Laku, laku noć“.

Grandiozna sopranistica, koju odlikuju snažni i temperamentni nastupi vrhunske interpretacije na bečkom je recitalu izvela, uz skladbe stranih skladatelje poput Richarda Straussa, Nikolaja Rimski-Korsakova, Sergeja Rahmanjinova, Johannesa Brahmsa, Federica Morena Torrobe, Miguela Marquesa i Ruperta Chapija, i popijevke hrvatskih autora. Među njima tri skladbe Dore Pejačević, tri skladbe Josipa Hatzea „Majka“, „Suzi“ i „Mojim pjesmama“ te skladbu „Na gondoli“ Ivana pl. Zajca iz „Mletačke elegije“.

Uz iskren užitak slušanja, ono što je svim austrijskim Hrvatima te večeri bilo zajedničko jest ponos na ovu mladu hrvatsku umjetnicu koja uspješno promovira Hrvatsku i njenu glazbenu baštinu diljem svijeta. O značaju te promocije izvan hrvatskih granica govorio je u svom uvodnom pozdravu i producent-urednik Festivala Davor Merkaš, koji organizira Muzičko-informativni centar Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

„Sve ove godine Festival opstaje kao jedinstveni bilateralni kulturni projekt, koji podupiru dvije prijateljske zemlje – Hrvatska i Austrija i niz hrvatskih i austrijskih institucija“, rekao je Merkaš, zahvalivši svima na svekolikoj pomoći. Ponajprije Ministarstvu kulture RH i Gradu Zagrebu, glavnom pokrovitelju Festivala, Gradu Beču i nizu austrijskih institucija kao što su Österreichischer Gewerbeverein, Österreichische Beamtenversicherung, Jeunesse Austrija, bečki Jazz club Porgy&Bess i crkva sv. Petra ...

Istaknuo je kako se ove godine Festival održava u sklopu Godine kulture: Austrija –Hrvatska i da će predstaviti mnoge hrvatske umjetnike izvanserijske klase u prestižnim bečkim koncertnim prostorima. „Jedna od njih je i sopranistica Evelin Novak, prvakinja Berlinske državne opere i odavno poznato ime međunarodnim glazbenim znalcima“, dodao je. Napomenuo je kako je njen koncert prvi od sedam koncerata koji će se održati u Beču do 29. studenoga koji nude program od klasične i jazz-glazbe do izvorne tradicijske glazbe i novih glazbenih podžanrova.

„Hvala organizatoru jer me počastio otvaranjem festivala. Bio je to za mene jedinstveni događaj“, izjavila je Večernjem listu hrvatska sopranistica s njemačkom adresom. „Veliki odaziv publike i dugo skandiranje te suze u očima nekih bečkih Hrvata pri izvedbi pjesme 'Majka', dugo će mi ostati u sjećanju“, dodala je. Na koncertu je bila i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković i njen kolega iz BiH, veleposlanik Tomislav Leko.

Nazočni su bili i zamjenik veleposlanice RH u Austriji Branimir Lončar te Domagoj Marić, nadležan za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu. Evelin Novak rođena je 1985. godine u Gornjem Mihaljevcu kod Čakovca. Pjevanje je studirala kod naše poznate operne pjevačice prof. Dunje Vejzović u Stuttgartu, gdje je i diplomirala 2008. godine na tamošnjoj Akademiji za glazbu i dramsku umjetnost. Za Berlinsku državnu operu angažirao ju je svjetski poznati maestro Daniel Barenboim.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije