Naslovnica Vijesti

Ovacije Bečana virtuoznom Zboru HRT-a, vokalnim solistima i maestru Tončiju Biliću

Snažan i dugotrajan pljesak najbolja su potvrda čarobnih vibracija koje su strujale između ovog prvog profesionalnog zbora u Hrvatskoj, specijaliziranog za skladbe a capella i vokalno-instrumentalne skladbe u rasponu od renesanse do suvremenih djela, i bečke publike
15. prosinca 2016. u 11:13 1 komentara 271 prikaza
Zbor HRT-a
Foto: Snježana Herek

Tek što se malo utišalo oduševljenje Zagrepčana virtuoznim nastupom Zbora Hrvatske radiotelevizije pod maestralnim ravnanjem dirigenta Tončija Bilića, kojima su se pridružili solisti, sopranistica Ivana Lazar, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Ivo Gamulin, bas Ivica Čikeš i ugledni austrijski orkestar Wiener Concert Verein (WCV), ista međunarodna glazbena postava i u nedjelju, u Brahmsovoj dvorani svjetskog glazbenog hrama, vrhunskim muziciranjem oduševila je glazbeno dobro potkovanu bečku publiku.  

U Musikvereinu ne može baš svatko nastupiti. No, to je uspjelo Zboru HRT-a.

Veličanstvenim koncertom, kojim je završen 12. Festival hrvatske glazbe u Beču, Zbor HRT-a nadmašio je sva očekivanja.

Snažan i dugotrajan pljesak publike najbolja su potvrda čarobnih vibracija koje su strujale između ovog prvog profesionalnog zbora u Hrvatskoj, specijaliziranog za skladbe a capella i vokalno-instrumentalne skladbe u rasponu od renesanse do suvremenih djela, i bečke publike.

Glazbena poslastica večeri bio je glasoviti Mozartov Rekvijem u d-molu, K 626, kojim je završio koncert, Koračnica za pogreb kraljice Marije Henryja Purcella, Chaconne za gudače u g-molu Henryja Purcella i Benjamina Brittena, Cantus in memoriam Benjamin Britten Arva Pärta i Glazba za gudače Frane Paraća.

"Sretni smo da nas je bečka publika tako dobro primila i da joj se je svidio naš koncertni program kojim smo proslavili dvostruku obljetnicu, 75. godišnjicu osnutka Zbora HRT-a i 260. godišnjicu rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta izvedbom njegova glasovitog Rekvijema i to upravo u Beču, u kojemu je to remek-djelo i nastalo", rekao je šef-dirigent Zbora Tonči Bilić.

Posebno je istaknuo zadovoljstvo što su Bečani na kraju prvog dijela koncerta pozdravili izvođenje djela hrvatskog skladatelja Frane Paraća.

Marija Vidović Ususret blagdanima Veličanstvenim božićnim koncertom Marija Vidović oduševila Bečane Luka Udjbinac Virtuozna vokalna izvedba klasika Luka Udjbinac s "Around Nine" oduševio bečke jazz-sladokusce

"I ovaj koncert bio je potvrda da je Hrvatska srednjoeuropska zemlja bogate kulturne baštine i da naši skladatelji, glazbenici i ansambli mogu ravnopravno stati uz bok najboljima u Europi", istaknuo je maestro Bilić, napomenuvši kako Zbor HRT-a Mozartovim Rekvijemom kreće u novi promotivni pohod bogate hrvatske glazbene baštine u inozemstvu.

"Posebno mi je drago da je publika imala priliku uživati i u fantastičnoj Paraćevoj Glazbi za gudače", priznao je Davor Merkaš, umjetnički voditelj Festivala hrvatske glazbe.

Zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji ovog uglednog događaja.

"Mislim da smo dobivena sredstva na najbolji mogući način uložili u promociju hrvatske glazbene baštine u Austriji i da je Festival postao svojevrstan brend", ustvrdio je Merkaš, dodavši da je koncert Zbora HRT-a bio 151. koncert u kontinuitetu, u 12 godina ove glazbene manifestacije u Beču.

  • tatacroata:

    Ponovit ću: "napomenuvši kako Zbor HRT-a Mozartovim Rekvijemom kreće u novi promotivni pohod bogate hrvatske glazbene baštine u inozemstvu." Tko je tu lud? Mozart dio hrvatske kulturne baštine? Aaaa, More bit neka međunarodna razmijena! Mi dali Srbima Teslu a mi ... prikaži još!i uzeli Mozarta Austrijancima koji vrebaju Andrića oteti Bosancima!