Zašto država nema službene podatke?

Bosnu i Hercegovinu najviše napuštaju programeri, inženjeri i liječnici

Zrakoplov
Duško Marušić/PIXSELL
26.09.2017.
u 13:59

Prema podacima KULT-a, od 1995. godine zemlju je napustilo 79 posto istraživača u području inženjeringa, 81 posto magistara i 75 posto doktora tehničkih znanosti

Nezaposlenost nije glavni razlog odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, pokazalo je istraživanje Instituta za razvoj mladih KULT.

Mladi imaju veliki stupanj gnjeva i frustracije prema političkom i društvenom stanju u svojoj državi. 

Po odlasku liječnika, Bosna i Hercegovina svrstana je na 131. mjesto od 133 države u kategoriji "odljev mozgova". 

U zemljama u koje odlaze, prema podacima ankete, mladi očekuju bolji obrazovni i zdravstveni sustav, bolje životno okruženje, veću mogućnost zaposlenja i bolju sigurnosnu situaciju. 

Zemlju najviše napuštaju građani deficitarnih zanimanja kao što su programeri, inženjeri, građevinski inženjeri, liječnici i drugo medicinsko osoblje te visokokvalificirana radna snaga. 

Iz Bosne i Hercegovine odlaze brojni specijalisti, farmaceuti, medicinski tehničari i njegovatelji, što znači da u zemlji trenutačno ima 200 liječnika na sto tisuća stanovnika, a to je manje od europskog prosjeka od 362 liječnika. 

Prema podacima KULT-a, od 1995. godine BiH je napustilo 79 posto istraživača u području inženjeringa, 81 posto magistara i 75 posto doktora tehničkih znanosti. 

Oko 80 posto mladih kao razlog svog odlaska navodi i nezadovoljstvo prouzročeno političkom situacijom, postojanje korupcije, nezaposlenost, preveliku zastupljenost nacionalnih, vjerskih i ratnih pitanja te nezadovoljstvo poslom i primanjima.

Više od 50 posto mladih u druge zemlje odlazi samostalno, više od 30 posto uz pomoć rodbine i prijatelja, dok ih manje od deset posto za odlazak koristi usluge agencija za posredovanje u zapošljavanju. 

Porazno zvuče i podaci o mogućem povratku u zemlju. Naime, 20 posto ih kaže kako se nikada ne bi vratilo u Bosnu i Hercegovinu, 32 posto vjerojatno se ne bi vratilo, 40 posto vjerojatno bi se vratilo ako bi se situacija znatno popravila, njih samo šest posto tvrdi da bi se sigurno vratilo ako se poboljša situacija, dok dva posto navodi druge razloge povratka. 

Porazno je i da je samo u prethodne dvije godine, prema procjenama, BiH napustilo 80 tisuća osoba. Koliko ih je još zaista otišlo, ne znamo, jer BiH nema te podatke. Ne postoje službene brojke.

Komentara 1

DA
darwil
09:59 27.09.2017.

Najviše me nasmijalo "Odljev mozgova iz BIH"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije