Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Bosnu i Hercegovinu najviše napuštaju programeri, inženjeri i liječnici

Prema podacima KULT-a, od 1995. godine zemlju je napustilo 79 posto istraživača u području inženjeringa, 81 posto magistara i 75 posto doktora tehničkih znanosti
26. rujna 2017. u 13:59 1 komentara 565 prikaza
Zrakoplov
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Nezaposlenost nije glavni razlog odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, pokazalo je istraživanje Instituta za razvoj mladih KULT.

Mostar Besperspektivnost O odlasku iz Bosne i Hercegovine razmišlja 42,3 posto njezinih građana

Mladi imaju veliki stupanj gnjeva i frustracije prema političkom i društvenom stanju u svojoj državi. 

Po odlasku liječnika, Bosna i Hercegovina svrstana je na 131. mjesto od 133 države u kategoriji "odljev mozgova". 

U zemljama u koje odlaze, prema podacima ankete, mladi očekuju bolji obrazovni i zdravstveni sustav, bolje životno okruženje, veću mogućnost zaposlenja i bolju sigurnosnu situaciju. 

Zemlju najviše napuštaju građani deficitarnih zanimanja kao što su programeri, inženjeri, građevinski inženjeri, liječnici i drugo medicinsko osoblje te visokokvalificirana radna snaga. 

Iz Bosne i Hercegovine odlaze brojni specijalisti, farmaceuti, medicinski tehničari i njegovatelji, što znači da u zemlji trenutačno ima 200 liječnika na sto tisuća stanovnika, a to je manje od europskog prosjeka od 362 liječnika. 

Prema podacima KULT-a, od 1995. godine BiH je napustilo 79 posto istraživača u području inženjeringa, 81 posto magistara i 75 posto doktora tehničkih znanosti. 

Oko 80 posto mladih kao razlog svog odlaska navodi i nezadovoljstvo prouzročeno političkom situacijom, postojanje korupcije, nezaposlenost, preveliku zastupljenost nacionalnih, vjerskih i ratnih pitanja te nezadovoljstvo poslom i primanjima.

Više od 50 posto mladih u druge zemlje odlazi samostalno, više od 30 posto uz pomoć rodbine i prijatelja, dok ih manje od deset posto za odlazak koristi usluge agencija za posredovanje u zapošljavanju. 

Porazno zvuče i podaci o mogućem povratku u zemlju. Naime, 20 posto ih kaže kako se nikada ne bi vratilo u Bosnu i Hercegovinu, 32 posto vjerojatno se ne bi vratilo, 40 posto vjerojatno bi se vratilo ako bi se situacija znatno popravila, njih samo šest posto tvrdi da bi se sigurno vratilo ako se poboljša situacija, dok dva posto navodi druge razloge povratka. 

Porazno je i da je samo u prethodne dvije godine, prema procjenama, BiH napustilo 80 tisuća osoba. Koliko ih je još zaista otišlo, ne znamo, jer BiH nema te podatke. Ne postoje službene brojke.

Iseljavanje Nema ljudi Roditelji odlaze u Njemačku jer više ne mogu vraćati kredite koje su podigli za svoju djecu Euri Osnivanje udruge Doznajte kako Bosna i Hercegovina planira iskoristiti ekonomski potencijal svog iseljeništva Zastava Katastrofalna situacija Za 20 godina broj Hrvata u BiH, u odnosu na 2013., bit će upola manji
  • darwil:

    Najviše me nasmijalo "Odljev mozgova iz BIH"