Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Za 20 godina broj Hrvata u BiH, u odnosu na 2013., bit će upola manji

Što se pak tiče službene statistike Federalnog zavoda za ovu godinu, demografska slika prilično je loša. U gotovo svim županijama broj umrlih veći je od broja rođenih
19. lipnja 2017. u 13:12 5 komentara 2180 prikaza
Zastava
Foto: Siniša Hančić/PIXSELL

Broj novorođenih nešto je čime se Bosna i Hercegovina, čak i tijekom ratnih događanja, ponosila. Danas je to problem koji iziskuje pozornost i reakciju društva. 

Euri Osnivanje udruge Doznajte kako Bosna i Hercegovina planira iskoristiti ekonomski potencijal svog iseljeništva

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u prvom tromjesečju ove godine rodilo se 1450, a umrlo je 1577 osoba. Takve statistike najviše se odražavaju na najmalobrojniji narod u BiH, a to su Hrvati. 

Nedavno je i profesor dr. Stjepan Šterc s PMF-a iz Zagreba upozorio kako je u Bosni i Hercegovini demografska situacija katastrofalna, fokusirajući se posebno na hrvatsku populaciju. 

On navodi projekcije o mogućem gubitku 40 tisuća hrvatskog stanovništva u sljedećih deset godina, što implicira da će broj Hrvata u BiH za iduća dva desetljeća opasti ispod 300 tisuća ako se ništa ne poduzme. 

Prema popisu iz 1991., broj Hrvata u Bosni i Hercegovini iznosio je 760 tisuća, a 2013. oko 550 tisuća.

O većem broju umrlih od rođenih svjedoče i podaci Katoličke Crkve u BiH. Doduše, oni se odnose na prošlu godinu.

Statistike pokazuju da je broj umrlih veći od broja krštenih, a demografski pokazatelji otkrivaju kako su najviše pogođeni Tuzlanski dekanat, Sarajevski dekanat, pet župa u Zenici koje bilježe negativan prirodni prirast, kao i Banjalučka biskupija te Trebinjsko-mrkanska biskupija. Jedino je Mostarsko-duvanjska biskupija zabilježila pozitivan prirast u prošloj godini. 

Što se pak tiče službene statistike Federalnog zavoda za ovu godinu, demografska slika prilično je loša. U gotovo svim županijama broj umrlih veći je od broja rođenih. 

Zvonko Milas Opstanak i ostanak Najavljena još snažnija potpora Hrvatima u Bosni i Hercegovini Valentino Grbavac Nova generacija Od mladog Ljubušaka Amerikanci uče o neravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini Zvonko Milas Dvodnevni posjet Hrvatski projekti u Bosni i Hercegovini
  • vedran.topic.3:

    Kokalo, neće se Hrvati iz BiH više doseljavati u HR. Ako već idu dalje onda će u Njemačku. E sada, tko će se doseliti u HR, to ćemo još vidjeti. Možda Bošnjaci ili Srbi.

  • Neonacionalist:

    Ne samo da će se u BIH do sredine ovog stoljeca vjerovatno broj Hrvata prepoloviti ako se nastave negativni trendovi nego će se i u samoj Hrvatskoj broj Hrvata znatno smanjiti možda čak i prepoloviti sa sve većim udjelom staračkog ... prikaži još!g stanovništva a to će zapravo značiti kolaps ove države , agonija već postepeno započinje.

  • kokalo22:

    pa kaj zato bu broj Hrvata u Hr upola veci jer se budu svi doselili k nama