Tomislavgrad

Bira se najljepša Hrvatica izvan Lijepe Naše. Ove godine očekuju se 22 natjecateljice

VL BIH
20.06.2019.
u 22:30

Djevojke se okupljaju u Zagrebu 24. lipnja i zajednički dolaze u Tomislavgrad gdje će provesti svih pet dana ovog događanja

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" i Hrvatska matica iseljenika i ove godine, već šesti put, organiziraju Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. 

Na dosadašnjim revijama i izboru sudjelovale su predstavnice hrvatskih iseljeničkih zajednica iz različitih europskih zemalja, ali i s drugih kontinenata, poput Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda, kao i predstavnice hrvatskih manjinskih zajednica. 

Ove godine očekujemo 22 natjecateljice iz Norveške, Austrije, Bugarske, Perua, Paragvaja, Urugvaja, Njemačke, Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Crne Gore, Kosova i, naravno, predstavnice zemlje domaćina Bosne i Hercegovine. 

Djevojke se okupljaju u Zagrebu 24. lipnja i zajednički dolaze u Tomislavgrad gdje će provesti svih pet dana ovog događanja. 

Po kraljevskim gradovima 

Već sljedeći dan odlaze na fotografiranje u Nin gdje će biti gošće Emila Ćurka, gradonačelnika ovog kraljevskog grada. Djevojke će fotografirati Jasmin Fazlagić. Riječ je o nastavku fotografiranja Hrvatica iz različitih krajeva svijeta u pet hrvatskih kraljevskih gradova. Tako su do sada djevojke imale fotografiranje u Kninu, Solinu i Tomislavgradu, a za sljedeću godinu planirano je fotografiranje u Biogradu na moru, posljednjim iz udruge pet hrvatskih kraljevskih gradova. 

Sudionice prošlogodišnje Revije bile su u posjetu Imotskom. Toliko su bile oduševljene atmosferom u tom gradu da su organizatori odlučili i ovogodišnje sudionice povesti u Imotski gdje će im domaćin biti gradonačelnik Ivan Budalić. Publici u Imotskom djevojke će se predstaviti na reviji. Uz djevojke u Imotski putuju i skupine gangaša i gangašica iz Tomislavgrada kojima će se na pozornici predstaviti pjevači iz Imotskog i njegove okolice. Bit će to večer gange i revija ljepote hrvatskih djevojačkih nošnji. 

Na putu od Tomislavgrada do Imotskog djevojke će posjetiti slapove Kravice. U četvrtak, 27. lipnja sudionice 6. revije tradicijske odjeće i izbora za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske bit će u posjetu Livnu gdje će obići galeriju i franjevački muzej na Gorici i prirodne znamenitosti Livna. Tu večer imaju tradicionalnu večeru s načelnikom Ivanom Vukadinom i njegovim suradnicima. 

Petak, 28. lipnja dan je kada djevojke započinju program rano ujutro na probi u Tomislavgradu. Zatim odlaze na pravljenje frizura, šminkanje i pripreme za završnu večer na kojoj je izbor najljepše među njima. Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske povjeren je prosudbenom povjerenstvu koju čine: Mate Bulić, pjevač, ujedno i predsjednik povjerenstva, a članovi su Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, Marija Perić, poduzetnica iz Tomislavgrada, Jozo Pavković, urednik Večernjeg lista za BiH, Petar Galić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije i Ivan Miloloža, poduzetnik. 

Zajedničke kulture 

Ovogodišnja završna večer u Tomislavgradu 28. lipnja 2019. u 19 sati organizira se u okviru otvorenja novoizgrađenog Trga gange i hajdučke družine. Tako da će, uz djevojke, ove godine nastupati predstavnici Počasnih povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, koji su gosti Hajdučke družine Mijata Tomića, i svi će oni imati svečano postrojavanje prije početka samog izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske na novouređenom trgu u Tomislavgradu. Voditelj programa je Frano Ridjan, a gošća večeri Žanamari Peršić. Na pozornici u Tomislavgradu imat ćemo duet iz emisije "Zvijezde pjevaju". Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijelog svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture te upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Kao i dosadašnjih godina, pokrovitelji manifestacije koja okuplja djevojke hrvatskog podrijetla iz različitih dijelova svijeta su: dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada Hercegbosanske županije i Općina Tomislavgrad. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije