Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Hrvatski projekti u Bosni i Hercegovini

Unatoč trendovima smanjenja broja učenika, Osnovna škola Ruđera Boškovića Grude na ponos je svim mještanima
13. travnja 2016. u 15:20 1 komentara 247 prikaza
Zvonko Milas
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske ovih dana je boravio u Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Ondje se sastao s predstavnicima Hrvata iz društvenog, znanstvenog, obrazovnog, kulturnog i gospodarskog života, a razgledao je i projekte koje u posljednjih osam godina financira Republika Hrvatska.

Unatoč trendovima smanjenja broja učenika, Osnovna škola Ruđera Boškovića Grude na ponos je svim mještanima.

"Manjak školskog prostora zbog porasta broja polaznika je nešto što nas sve skupa veseli. Na nama je odgovornost da sadašnjim i budućim generacijama omogućimo primjerene uvjete kako bi mogli ostvarivati vrhunske rezultate", rekao je Milas tijekom razgovora s Ružicom Mikulić, županijskom ministricom obrazovanja, znanosti, kulture i športa te Ljubom Grizeljom, načelnikom općine Grude. 

Predstojnik Državnog ureda posjetio je i gradilište Studentskog doma za siromašne studente u Mostaru. Kroz razgovor s fra Ikom Skokom, gvardijanom franjevačkog samostana, upoznao se s napretkom radova. 

"Osim smještaja za stotinu studenata, u sklopu projekta planirana je izgradnja pučke kuhinje za 200 osoba, Međunarodnog centra za dijalog, bookcrossinga i savjetovališta", otkrio je franjevac Skoko.

"Mostar kao sveučilišni grad koji broji preko 15 000 studenata zasigurno treba ovakav objekt", složio se Milas i dodao kako će ova inicijativa zasigurno doprinijeti ostanku mladih u Bosni i Hercegovini.

Tijekom otvorenja 19. Međunarodnog sajma u Mostaru naglasio je da postoji ogroman potencijal za jačanje suradnje na području gospodarstva između Hrvatske i tvrtki koje djeluju u Bosni i Hercegovini. 

"Zakonski okvir postoji, potrebno ga je samo staviti u funkciju", istaknuo je Milas dodavši kako novu priliku za suradnju vidi i u zajedničkim projektima Europske unije.

"Hobi sam pretvorila u posao koji mojoj obitelji osigurava dobar život", priznala je Olgica Grbavac Škrobo, proizvođačica džemova od ekološki uzgojenog voća koja je zahvaljujući Poduzetničkom inkubatoru dobila priliku za ostvarenje sna i osiguranje financijske sigurnosti.

>> Milas: Povratak nas veseli, ali i obvezuje
>> Želiš studirati u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini?
>> Milas preuzeo dužnost

  • Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
    Pravi Hrvat na kvadrat:

    Hrvatski projekti u Bosni i Hercegovini dokazuju i pokazuju da je riječ o dvije balkanske zemlje sa istim i jednakim balkanskim narodom.