Naslovnica Vijesti

Bečkoj publici predstavljen Spiritual Market

Album objedinjuje sedam autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima
06. ožujka 2017. u 09:20 0 komentara 25 prikaza
Vedran Ružić
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/3

"Spiritual Market", naziv je glazbeno-filmskog projekta riječkog jazz-glazbenika i slikara Vedrana Ružića u izdanju Croatia Recordsa, koji je nedavno u umjetničkom okružju galerije Cars & Arts, oduševio izbirljivu bečku publiku.

Stoga svakako treba spomenuti da je njegov novi album nominiran za čak dva Porina, za najbolju jazz-skladbu i najbolji jazz-album. 

>> 'Vidjela se prilična razlika između bečke i hrvatske igre'

Prisutne je uvodno pozdravio autor Ružić, naglasivši da je riječ o projektu koji objedinjuje jazz-glazbu, film i likovnu umjetnost, a nadahnut je zapisima o putovanjima Marka Pola Dalekim istokom. 

O ideji i sadržaju pratećeg art-filma govorio je redatelj John Kardum, koji s Irom Tomić potpisuje režiju. 

Potom je uslijedila projekcija filma popraćena glazbom s istoimena albuma u vrhunskoj izvedbi Vedrana Ružića na kontrabasu, Adriana Bernobića na bubnjevima i Pavla Miljenovića na gitari. 

Christian Jeličić Dobitnik međunarodnih nagrada Mladi hrvatski pijanist: Školovanje ću nastaviti u Švicarskoj Zorka Kinda Berlaković Intervju U Austriji uskoro prvi studij hrvatskog jezika: To je lijep dar

Na bečkoj promociji nedostajao je jedino saksofonist Mario Biočić koji je također sudjelovao u snimanju albuma. 

Album objedinjuje sedam autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. 

Ovaj projekt, koji je dobio laskavi naziv "prvi hrvatski jazz-film", poseban je jer je nastao na temelju glazbe, a ne obratno, što ga čini jedinstvenim.

Sve u svemu, bila je to ne samo sjajna promocija hrvatske kulture u Austriji nego i proslava kreativnosti i visokog umjetničkog potencijala mladih hrvatskih umjetnika.   

>> Dobitnica za 2016. dopisnica Moje Hrvatske Snježana Herek

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.