Intervju

U Austriji uskoro prvi studij hrvatskog jezika: To je lijep dar

Zorka Kinda Berlaković
Foto: Privatni album
1/2
02.03.2017.
u 10:20

Studij je na razini sveučilišnog i, prema novom visokoškolskom obrazovnom planu u Austriji, traje osam semestara za bakalaureatski i dodatna četiri semestra za masterski studij

Brzinom munje pročula se među gradišćanskim Hrvatima i suvremenim hrvatskim doseljenicima u Austriji vesela vijest da se na Pedagoškoj visokoj školi "Gradišće" u Željeznom otvara prvi studij hrvatskog jezika. 

U sklopu novog visokoškolskog pedagoškog obrazovanja, katedru će voditi poznata slavistica prof. dr. Zorka Kinda-Berlaković.

>> Osječanka u Beču: Buduće generacije trebamo poštedjeti ratnih prizora

"S radom počinjemo u jesen, u novoj akademskoj godini 2017./2018. Presretna sam i ponosna jer je upravo meni iskazano povjerenje da vodim ovu katedru", rekla je Kinda-Berlaković.

Istaknula je kako je Pedagoška visoka škola u Gradišću prva i jedina visokoškolska ustanova u Austriji na kojoj se može studirati isključivo hrvatski jezik.

"Posebnost ovog studija jest da je gradišćanskohrvatski jezik, kao regionalna varijanta standardnog hrvatskog jezika, dobio ravnopravni status studijskog predmeta", dodala je, ustvrdivši kako je "poznavanje obje verzije hrvatskog jezika izuzetno važno za opstanak gradišćanskih Hrvata kao autohtone narodne manjine u višejezičnom austrijskom prostoru".

Napomenula je da je obrazovanje namijenjeno svim postojećim i budućim pedagozima koji namjeravaju u austrijskim školama podučavati djecu starosne skupine od 10 do 18 godina. 

Studij je na razini sveučilišnog i, prema novom visokoškolskom obrazovnom planu u Austriji, traje osam semestara za bakalaureatski i dodatna četiri semestra za masterski studij. 

"Preduvjet za upis na studij hrvatskog jezika jest završena matura, odnosno obrazovanje na B1 razini. Postoji također mogućnost da studenti koji ne govore hrvatski jezik ili imaju niže znanje hrvatskog jezika počnu studirati, a Pedagoška visoka škola organizirat će za njih dodatne jezične tečajeve", objasnila je prof. dr. Zorka Kinda-Berlaković, koja će u ljetnom semestru držati kolegij iz područja višejezičnosti.  

Dok će se na Pedagoškoj visokoj školi u Željeznom, koja je također na sveučilišnoj razini, podučavati isključivo hrvatski jezik, na Institutu za slavistiku Bečkog sveučilišta, kao i na Sveučilištima u Grazu i Klagenfurtu i nadalje postoji mogućnost studiranja tzv. BKS-a, bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika, umjetno stvorene jezične tvorevine, još iz vremena bivše Jugoslavije. 

U studij su uključene i gradišćanskohrvatske vježbe i predavanja o gradišćanskim Hrvatima, koje je na Bečkoj slavistici posljednjih godina vodila prof. dr. Kinda-Berlaković.

Svi austrijski Hrvati, uključujući gradišćanske, sretni su da su naši austrijski prijatelji uvidjeli potrebu za otvaranjem ovakvog studija, s obzirom na to da je Hrvatska već od 2013. godine punopravna članica Europske unije, a hrvatski njezin 24. službeni jezik. 

U svakom slučaju, to je lijep dar austrijskim Hrvatima, ali i našoj domovini u godini kada obilježava 25. obljetnicu međunarodnog priznanja.

Prof. dr. Zorka Kinda-Berlaković stručnjak je za hrvatski i gradišćanskohrvatski jezik. Rođena je u Velikom Borištofu u austrijskom Gradišću. Nakon završenog studija u Zagrebu i Zadru te doktorata 2002. godine u Beču, deset je godina bila lektorica na Institutu za slavistiku Bečkog sveučilišta, gdje je od 1997. u stalnom radnom odnosu. 

Radila je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Beču i Stručnoj visokoj školi za međunarodne gospodarske odnose u Željeznom te je istodobno predavala u više bečkih škola. Uz pedagoški, bavi se i znanstvenim radom. Dosad je objavila više od stotinu radova i raznih publikacija. 

Surađuje sa Sveučilištima u Zagrebu i Zadru, a suradnica je i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Udana je i majka dviju odraslih kćeri.   

>> Drago Štambuk stihovima osvojio Beč

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije