Turistička atrakcija

Obnovljena hrvatska crkvica u srcu Argentine

Foto: Matica
1/2
19.03.2018.
u 14:15

Povijest te crkve i internata započinje 1952. godine kada je hrvatski useljenik Martin Hum, vlasnik hotela "Córdoba" iz Miramara, uspostavio kontakt s franjevcima iz mjesta Chovet u pokrajini Santa Fe i pozvao ih u Miramar

Toga dana "Lijepa naša domovina" ponovno je odjeknula u argentinskom turističkom mjestu Miramaru de Ansenuzi. Naime, ondje je proslavljena 60. obljetnica crkvice svetoga Antuna iz Miramara koju su osnovali hrvatski franjevci. 

Zbog toga je proslava poprimila povijesna obilježja. Za nešto manje od 12 mjeseci, nakon 30 godina zapuštenosti, crkva je ponovno otvorena. Obnovljena, postat će nova kulturna i turistička atrakcija u Miramaru, mjestu udaljenome oko 190 kilometara od grada Cordobe i 770 kilometara od Buenos Airesa.

Zahvaljujući hvalevrijednome trudu, postignuto je nešto što se činilo nemogućim: obnovljena je tipična hrvatska crkva smještena na području udaljenom samo nekoliko metara od golemoga jezera Mar Chiquita (Maleno more), poznatog po svojoj slanoći i blatu koje ima ljekovito djelovanje. Obnovljena crkva službeno je otvorena u prosincu 2016., ali nedostajao je hrvatski duh.

Foto: Matica

Povijest te crkve i internata započinje 1952. godine kada je hrvatski useljenik Martin Hum, vlasnik hotela "Córdoba" iz Miramara, uspostavio kontakt s franjevcima iz mjesta Chovet u pokrajini Santa Fe i pozvao ih u Miramar. Oni su u Chovetu u jednome domu za djecu siročad iz Drugoga svjetskog rata obavljali svoj pastoralni posao. Hum, koji nije imao djecu, odlučio je darovati svoj hotel fratrima kako bi nastavili raditi u domu.

U Miramaru, pod skrbništvom braće Urbana i Blasa Štefančića, smještaju djecu u dom koji dobiva oblik internata. Godine 1957. hrvatski franjevci, uz pomoć stanovnika Miramara, podignuli su tipičnu hrvatsku crkvicu u srcu Argentine. Oni su do početka šezdesetih godina boravili u Miramaru, a zatim su se preselili u buenosairešku četvrt Hurlington. 

Na svečanosti crkva je bila puna tamošnjih stanovnika, ali i članova hrvatske zajednice. Aktivnosti su započele misom koju su vodili otac Ariel Baigorria te franjevac i duhovnik hrvatske zajednice Josip Peranić. 

U tome prostoru prisjetili su se svih onih koji su podigli i oživjeli taj hram i u njemu obavljali svoj poziv. Veseli pečat tome događaju dala su djeca iz Male škole Hrvatskoga doma koja su u narodnim nošnjama sudjelovala u misi i otpjevala dvije pjesme na hrvatskome jeziku. 

Nakon vjerskog slavlja održana je svečanost na kojoj je proslavljena 60. obljetnica postojanja crkve. Odsvirane su argentinska i hrvatska himna te započeli govori. 

S hrvatske strane Cristian Sprljan dao je povijesni pregled hrvatskog useljavanja u Argentinu, a hrvatski počasni konzul Nikola Nakić izrazio je zadovoljstvo zbog velebnih događaja. 

Na kraju svečanosti otkrivena je spomen-ploča u čast 60. obljetnice crkve svetoga Antuna. Također je otvorena putujuća izložba fotografija "Povijest hrvatskog useljavanja u Argentinu".


Cristian Sprljan 
(prevela Željka Lovrenčić)   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije