Naslovnica Vijesti

Obnovljena hrvatska crkvica u srcu Argentine

Povijest te crkve i internata započinje 1952. godine kada je hrvatski useljenik Martin Hum, vlasnik hotela "Córdoba" iz Miramara, uspostavio kontakt s franjevcima iz mjesta Chovet u pokrajini Santa Fe i pozvao ih u Miramar
19. ožujka 2018. u 14:15 0 komentara 1208 prikaza
Foto: Matica
Pogledajte galeriju 1/2

Toga dana "Lijepa naša domovina" ponovno je odjeknula u argentinskom turističkom mjestu Miramaru de Ansenuzi. Naime, ondje je proslavljena 60. obljetnica crkvice svetoga Antuna iz Miramara koju su osnovali hrvatski franjevci. 

Drugi i treći dan turneje Predsjednica posjetila policijsku akademiju Juan Vucetich u Argentini

Zbog toga je proslava poprimila povijesna obilježja. Za nešto manje od 12 mjeseci, nakon 30 godina zapuštenosti, crkva je ponovno otvorena. Obnovljena, postat će nova kulturna i turistička atrakcija u Miramaru, mjestu udaljenome oko 190 kilometara od grada Cordobe i 770 kilometara od Buenos Airesa.

Zahvaljujući hvalevrijednome trudu, postignuto je nešto što se činilo nemogućim: obnovljena je tipična hrvatska crkva smještena na području udaljenom samo nekoliko metara od golemoga jezera Mar Chiquita (Maleno more), poznatog po svojoj slanoći i blatu koje ima ljekovito djelovanje. Obnovljena crkva službeno je otvorena u prosincu 2016., ali nedostajao je hrvatski duh.

 | Autor : Matica Foto: Matica

Povijest te crkve i internata započinje 1952. godine kada je hrvatski useljenik Martin Hum, vlasnik hotela "Córdoba" iz Miramara, uspostavio kontakt s franjevcima iz mjesta Chovet u pokrajini Santa Fe i pozvao ih u Miramar. Oni su u Chovetu u jednome domu za djecu siročad iz Drugoga svjetskog rata obavljali svoj pastoralni posao. Hum, koji nije imao djecu, odlučio je darovati svoj hotel fratrima kako bi nastavili raditi u domu.

U Miramaru, pod skrbništvom braće Urbana i Blasa Štefančića, smještaju djecu u dom koji dobiva oblik internata. Godine 1957. hrvatski franjevci, uz pomoć stanovnika Miramara, podignuli su tipičnu hrvatsku crkvicu u srcu Argentine. Oni su do početka šezdesetih godina boravili u Miramaru, a zatim su se preselili u buenosairešku četvrt Hurlington. 

Na svečanosti crkva je bila puna tamošnjih stanovnika, ali i članova hrvatske zajednice. Aktivnosti su započele misom koju su vodili otac Ariel Baigorria te franjevac i duhovnik hrvatske zajednice Josip Peranić. 

U tome prostoru prisjetili su se svih onih koji su podigli i oživjeli taj hram i u njemu obavljali svoj poziv. Veseli pečat tome događaju dala su djeca iz Male škole Hrvatskoga doma koja su u narodnim nošnjama sudjelovala u misi i otpjevala dvije pjesme na hrvatskome jeziku. 

Nakon vjerskog slavlja održana je svečanost na kojoj je proslavljena 60. obljetnica postojanja crkve. Odsvirane su argentinska i hrvatska himna te započeli govori. 

S hrvatske strane Cristian Sprljan dao je povijesni pregled hrvatskog useljavanja u Argentinu, a hrvatski počasni konzul Nikola Nakić izrazio je zadovoljstvo zbog velebnih događaja. 

Na kraju svečanosti otkrivena je spomen-ploča u čast 60. obljetnice crkve svetoga Antuna. Također je otvorena putujuća izložba fotografija "Povijest hrvatskog useljavanja u Argentinu".


Cristian Sprljan 
(prevela Željka Lovrenčić)   

Nicolas Jose Ivandić Dobar posao za BMW Kako je argentinski Hrvat postao traženi stručnjak u Njemačkoj Oliver Dragojević Zlatni konci... Drži se Olivere! Cesarica u izvedbi argentinskih Hrvata neće vas ostaviti ravnodušnima More Vremeplov Emotivne riječi Hrvata u Argentini: Suđeno mi je da umrem daleko od rodnog kraja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.