Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Bečki i gradišćanski Hrvati ponosno predstavili svoj jezik

Sve prisutne uvodno je pozdravio Achim Braun napomenuvši kako je ovu manifestaciju iniciralo Vijeće Europe 2001. godine s ciljem isticanja višejezičnosti kao jednog od glavnih pokazatelja multikulturalnog karaktera europske integracije
02. listopada 2017. u 09:33 0 komentara 546 prikaza
Europski dan jezika
Foto: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji
Pogledajte galeriju 1/4

Bečki i gradišćanski Hrvati i ove su godine u Europskom domu u Beču imali priliku predstaviti standardni i gradišćansko-hrvatski jezik, kao izvedbu standardnog hrvatskog jezika.

Zlatko Keser Godina kulture Zlatko Keser do kraja godine izlaže u Beču

"Predstavništvo Europske komisije u Austriji svake godine na Europski dan jezika poziva predstavnike navedenih institucija koji zastupaju 24 službena jezika Europske unije i neke od šezdesetak europskih regionalnih i manjinskih jezika da svojim izlaganjima obogate program ove manifestacije", rekao je Domagoj Marić, nadležan za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Austriji .

Predstavnici veleposlanstava i kulturnih instituta europskih zemalja čitali su odabrani ulomak iz dječjeg romana "Pipi Duga Čarapa", Šveđanke Astrid Lindgren na nacionalnim jezicima. 

Ulomak na standardnom hrvatskom jeziku pročitao je Domagoj Marić, a na gradišćanskohrvatskom književnica Ana Šoretić. Marić je istaknuo kako je obilježavanje Europskog dana jezika ove godine bila jedna od manifestacija Godine kulture: Austrija-Hrvatska 2017.  

Svoj doprinos obilježavanju dala je i članica hrvatske zajednice u Beču Tatjana Šehić koja je vodila jednu od ukupno četiri održanih radionica namijenjenih djeci.

Sve prisutne uvodno je pozdravio Achim Braun napomenuvši kako je ovu manifestaciju iniciralo Vijeće Europe 2001. godine radi isticanja višejezičnosti kao jednog od glavnih pokazatelja multikulturalnog karaktera europske integracije. Naglasio je da je višejezičnost jedan od temeljnih postulata Europske unije i Vijeća Europe.

O romanu "Pipi Duga Čarapa" i njegovoj ulozi u svjetskoj književnosti govorila je prof. dr. Eve Vetter s Bečkog sveučilišta koja je otkrila kako je poruka glavnog lika jednog od najpoznatijih dječjih romana iz 1945. godine, aktualnog i danas, poticanje na hrabrost.

Svečanom obilježavanju Europskog dana jezika pridružio se i Talijanski kulturni institut u Beču, kratkim igrokazom na temu "Pipi Duga Čarapa".

Prijem u Beču Beč Veleposlanica Cvjetković: Austrija je odigrala ključnu ulogu za Hrvatsku Beč GRADIŠĆANSKI HRVATI Ulična fešta oduševila Bečane Simpozij Beč Za 300. rođendan simpozij i kazališna premijera
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.